Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

A költözés mindig is nagy változások előrejelzője volt. Lehetett a hátterében bármi, és mehettünk akár egy várossal arrébb is, attól még egy biztos: a megszokott és ismerős közeget hátunk mögött hagytuk. De mindez igaz az ismerős arcokra, a közlekedésre, az ezerszer látott üzletekre és mindazon kényelemre, ami a megszokott és bejárt közeget, környéket jelenti. Számos oka lehet annak, hogy valaki arra szánja rá magát, hogy elköltözik.

Kinőhetjük a meglévő kereteinket, a kényszer vagy az a feszítő érzés is útnak indíthat, hogy valami mást akarunk. Vagy valami olyat, ami nem ilyen, esetleg tudunk egy olyan helyről, ami jobb, élhetőbb. Gyakorlásra, fejlődésre és határaink átlépésére akkor is lehetőségünk van, ha büntetésnek éljük meg ezt a változást. Ezért is mondhatjuk azt, hogy kétszeresen is átlépjük a határokat, nemcsak az országok vagy földrészek között, hanem önmagunkon belül is.

A változást önmagában jónak tartjuk, még ha tudjuk is, hogy fájdalmas és kényelmetlenségekkel jár. Visszatekintve pedig legtöbbször örülünk, hogy megtörtént. Többek lettünk általa, hiszen olyan élményeken vagyunk túl, amik tanulságát és tapasztalatait felhasználva kinyílt előttünk a világ és sokszor a lehetőségek tárháza is.

Abban is nagy segítséget jelent egy költözés, hogy megtaláljuk azt, hogy vagyunk boldogak. Ez az egyértelműnek tűnő kérdés, ma már határokon is átívelhet. Sokan találnak időleges vagy végleges otthont külföldön, és más szokásokkal, kultúrákkal, közeggel érintkezve bizony ezt is továbbviszik magukkal. A gyökeres változás nemcsak gondolkodásra serkent, de a képességeinket és kreativitásunkat is próbára tudja tenni. Ha ügyeket kell intéznünk és korábban nem szívesen tettük, az új kényszer ebben is gyakorlatot és önbizalmat adhat. Hasonlóképen épülnek be konyhaművészetünkbe az új ízek, fogások és hozzávalók. Ez a fűszerezés is áthat minket, és akár a lélek fűszerének is mondhatjuk.

Azzal a gondolattal is érdemes elidőzni egy kicsit, hogy mire számítunk? Főleg, ha egy más kultúra, más nyelv vesz körbe minket. Van-e visszaút? Mik a céljaink és miként éljük meg azt, hogy most ott vagyunk? Az újrakezdés mennyire örömteli vagy éppen veszteség, hiszen otthon elértünk már dolgokat, voltak bejáratott rendszereink. Ezek mind hatással lesznek ránk, ahogy a megérkezés öröme, a segítők felé érzett hála is körbevesz minket.

A kérdések megoldásra, rendezésre várnak. Ehhez sokszor idő kell, főleg, ha ijesztő az érkezés. Nem ezt ígérték, vagy épp az a segítség maradt el, ami biztosnak tűnt, és csalódás lett a vége. Feladni, vagy állni a sarat? Az biztos, hogy többre vagyunk képesek, mint elsőre hinnénk. Az önfenntartás érzékeny rendszer és sok szorongást, aggódást hozhat, főleg az első hetekben, hónapokban. Megmérettetés ez is, hiszen megtalálni és helyt állni sem könnyű kezdetekben. A rutinok sok terhet levesznek a vállunkról, de túl kényelmessé is tehetik a megszokott kereteket, a fejlődés helyett pedig egy helyben maradunk. Az egzisztencia felépítése ismét felveti azokat a kérdéseket, amik érkezésünket is befolyásolhatták. Mit keresünk, milyen irányba megyünk? Hol van a következő lépés? Mivel és kikkel szeretnénk körbevenni magunkat?

Ha úgy alakul, a magánnyal is szembe fogunk nézni, mégpedig több téren is. A család vagy egy korábbi párkapcsolat támogató és intim burka helyett kezdetben felületes kapcsolatok vehetnek körbe minket. Ha barátokra lelünk, ők is máshol helyezkednek el szívünkben, mint egy társ tenné.

A kultúra és a nyelv is akadályokat gördíthet elénk, de épp ezért nagyon sok tanulnivalót és tapasztalatot is ad. Ha nem az anyanyelvünket használjuk, érezhetjük a kifejezésmódunk és a kommunikáció határait, még bosszankodhatunk is, hogy egyszerű dolgok megfogalmazása is nehezünkre esik néha. Ez is a fejlődés felé segít, még ha kezdetben kerítésnek, zárt ajtónak tűnik is. A legfontosabb pedig, hogy amit megoldottunk, amit átvészeltünk, az olyan élményként marad meg, hogy máskor is meg tudjuk oldani, megerősödik bennünk az a hang, ami azt mondja:

Képes vagy rá, meg tudod csinálni!


A képek forrása: etsy.com, blog.uncommongoods.com, theladyimage.com