Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

 • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

  Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

  Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Szeretjük a könyveket, de ahogy nem mindegy mit, úgy az sem, mennyit olvasunk. Vajon megérné e-book olvasóra váltani? És vajon vannak káros hatásai is a digitális olvasásnak?

Egy korábbi cikkben főként a környezettudatosság és az ökológiai lábnyom kérdését jártuk körbe, most lássuk, milyen hatással van ránk, ha nyomtatott vagy épp digitális módon olvasunk!

Mégsem mindegy?

Az e-könyvek megjelenésekor hatalmas robbanást produkáltak eladásban a piacon, de mostanra visszaesett az érdeklődés, és 2013-as adatok szerint az USA-ban a könyveladások 75%-át a nyomtatott könyvek teszik ki. A korábban említett kérdésre, miszerint a tanulást, az élményt és az információ feldolgozást érinti-e az, hogy mit tartunk a kezünkben a rövid válasz az, hogy igen. A papír alapú könyveknél mind a szövegértésünk, mind az emlékezetünk jobban működik, mintha monitorról, eszközről olvasnánk. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy más agyi terület aktivizálódik a nyomtatott szövegnél, és más a digitális olvasásnál. Egy szórakoztató irodalomhoz tartozó kötetnél, a könnyedebb témáknál, ahol a beleélés és a történetbe merülés a lényeg, kevésbé feltűnő – de jelen levő – ez a folyamat, viszont itt hasznosak tudnak lenni a sokoldalú és kényelmes e-olvasók, hiszen igazán tanulásról, rendszerezésről és az információk agyunkba véséséről itt kevésbé van szó.

Azonban a monitoron vagy az eszközökön mindenféle zavaró tényezők is felléphetnek, de az információ befogadását és elraktározását is érinti a folyamat, ami az előhívást és a megértést is magában foglalja. Ezért emelik fel sokan a hangjukat a csak online elérhető jegyzetek, tankönyvek és tételek ellen, arról nem is beszélve, hogy a lapozás, a szöveg összevetése, egymás mellé helyezése – habár megoldható – de macerás és lassú egy pdf fájlt, dokumentumot vagy elektronikus eszköz monitorát véve forrásnak. A jegyzetelés, a bejelölés, a kiemelés – vagyis a rendezés és feldolgozás folyamata – ismételten megoldható digitálisan is, de megtöri, és más rendszerbe helyezi az egész tanulási és megértési folyamatot, ezért marad le a nyomtatott könyvek és papírok mögött.

Érdekes felfedezés a haptikus (tapintáshoz kötődő) disszonanciának nevezett folyamat is, vagyis, hogy egy könyvnek súlya, terjedelme, formája, tapintása van, és ez könyvenként eltérő és megkülönböztethető hatással van ránk. Ám mindez elveszik, amikor az e-olvasóban minden könyv ugyanolyan érzetű, legyen szó egy keményborítós Háború és Béke kiadásról, vagy egy alig 100 oldalas verses kötetről.

Röviden összefoglalva számos előnnyel bír mindkét fél, a hátrányaik pedig sok helyen összeérnek. A választ, hogy melyik való inkább nekünk, abban találjuk meg, hogy mire is szeretnénk a könyveket használni és milyen mértékben.


Az e-könyv:

 • Kis méretű, könnyű, így kézben tartani sem fárasztó.
 • Praktikus és kényelmes, jobban szállítható.
 • Sötétben is olvasható, gyorsan visszakereshető és elmenthető belőle, ami kell.
 • Gyakorlatilag egy egész könyvtárat magunkkal vihetünk, és online új könyvek nyílhatnak meg előttünk, szinte azonnal.
 • A digitális könyvkiadás a kisebb szerzőket, új tehetségeket is támogat a nyomtatott kiadás költségeinek töredékéért.
 • Ha sokat olvasunk, és nem cseréljük le 1-2 évente, akkor természetbarátabb megoldás lehet.

A papírkönyv:

 • A borító, az illat, a forma és a lapozás élményét adja.
 • Nagyon jó ajándék, és a szoba – remélhetőleg nem csak látszat – dísze is lehet.
 • Megtartja a benne leírtak értékét, és évtizedekig használható marad.
 • Tanulásban, információ feldolgozásban hatékonyabb forma, beleélés, fantázia tekintetében pedig a többi érzékszerv együttes hatása miatt maradandóbb.
 • Nyugodtabban alszunk, ha egy nyomtatott könyv az esti társunk; persze a felkavaró, feszültségkeltő történetekre ez nem vonatkozik.
 • Ha értékeljük a dedikálásokat, akkor ezt az érvet nem is kell tovább magyarázni.

Tudatos olvasó, tudatos vásárló

Jó tanácsként érdemes átgondolni azt is, hogy a megvett eszközt hány évig tervezzük használni. A kicsit kopottabb, nem „vadiúj” készülék tökéletesen képes ellátni a funkcióját az új széria megjelenése után is. Amennyiben végképp tönkrement, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás lesz a kulcskérdés a környezettudatosság terén. Fontos, hogy a fenntartható forrásból származó nyersanyag, valamint az újrahasznosított papír felhasználásának mértéke is növekedjen, és olyan cégeket támogassunk, akik ezt komolyan veszik. Hasznosak az antikváriumok és egyéb csere-bere oldalak, nemcsak a kötetek árát tekintve, de olyan szempontból is, hogy azt a könyvet már legyártották.

Végezetül érdemes elgondolkodni azon, hogy a tudatosság egyre inkább jelen van az életünk minden területén. Jó, ha ismerjük magunkat, a szokásainkat és azt, miben és miként szeretnénk, hogy az eszközeink minket szolgáljanak. A pillanatnyi öröm és kényelem helyett figyelembe vesszük a nagyobb rendű és a bolygónk egészét érintő változásokat, hatásokat is. Ezzel az öncélú gondolkodástól a gondoskodás felé, az önzőség helyett a törődés irányába mozdulunk. Legyenek a könyvek – ezek a hatalmas értékkel és kimeríthetetlen örömforrással rendelkező tárgyak, társaink mindebben.


A képek forrása: s-media-cache-ak0.pinimg.com, ewaste.org.nz, c1.staticflickr.com