Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Mennyi magánszféránk maradjon online? Tudjon mindent a párunk? Ez a bizalom jele, vagy valami másé?

„Nekem nincsenek titkaim előtted!” – halljuk időnként. Bizalomnak tűnik elsőre, azonban egy ilyen mértékű kitárulkozás felnőttként már nem erről szól. Ott van mögötte a teljes átláthatóság és a biztonság torz igénye. Egy olyan kontrolláló és mindenről tudni akaró személyiség, aki retteg attól, hogy elhagyják, elárulják vagy átverik. És a teljes átláthatóság szinte adja magát, mint megoldás. Az odaadás mögött azonban ott van az elvárás is, hogy a másik is így tegyen. Ki küldte azt az sms-t? Miért késtél negyed órát? Minek annyi program, elég jól megvagyunk kettesben is itthon, hát nem?

Időnként találkozni közös profilokkal, ami két ember nevén szerepel. Itt ismételten az összetartozást, a bizalmat szokás emlegetni. Annak a felvállalását, hogy mi egybe tartozunk, egy egység vagyunk jóban is és rosszban is. A problémák akkor kezdődnek, ha egy barát vagy családtag bizalmas, magánjellegű dolgot szeretne megosztani a pár egyik tagjával. Ki fogja elolvasni a levelem? Ki válaszol rá? Biztos, hogy köze van a másiknak ahhoz, amit meg szeretnék osztani?

„Épp beugrott zuhanyozni, gyorsan megnézem az sms-eket, vagy a híváslistát a telefonján – ha nincs titkolnivalója, akkor úgysem baj”. Külső szemlélőként még rá is bólintanánk, de hol marad a bizalom? Milyen károkat okozhat az, ha folyamatosan ellenőrizgetés, hibakeresés és lebuktatás jár a fejünkben? Vajon a bizalmatlanság miből ered? Bennünk sem bíztak, vagy esetleg a korábbi rossz tapasztalatok az oka?

A barát vagy a családtag szoros kapcsolatban van velünk, de nem feltétlenül érezzük ugyanezt a pár másik tagja felé is. Nem ő az, akivel megosztanám a szakításom, a kirúgásom vagy valamilyen kellemetlen élményem, betegségem részleteit. A „páros profilt” jó lenne ilyenkor kettévágni. Hogy ne velük beszéljek, hanem csak azzal, akit több éve, évtizede ismerek, akiben megbízom, és akinek a titkaira én is vigyázok.

A magánszféra kényes dolog, hiszen valóban rejthet sötét titkokat vagy olyan háttérben zajló dolgokat, amik lebontják és megmérgezik a kapcsolatot. A megcsalás a leggyakoribb indok, de az őszinteséget nem pótolja az ellenőrizgetés, a lopva megnézett Facebook üzenet. Ha lelepleződik a másik, akkor ott már korábban félrement valami. Rosszul ismertük meg a másikat, vagy talán saját magunkat? A „mindig ez történik velem” helyzetek mögött a családi dinamikák és „parancsok” egész sora áll. Vagy épp megfelelés, a figyelmeztető jelek félresöprése („Csak azért ilyen, mert nehéz napja volt, nem rossz ember ő!”). Gyakori ok még a társunk lelki megfojtása is, a sorozatos féltékenykedéssel.

És mi van a másik oldalon? Egy nehéz szembenézés azzal, milyen erők formáltak és neveltek minket. A félelmeink feltérképezése és megszelídítése. Beszélgetések, az igényeink és vágyaink felvállalása, a határaink meghúzása. Olyan tudatosság, ahol nem a lelkünkben dúló viharok rángatnak minket többé. És nem visznek olyan helyzetekbe, amiket mi is kikérnénk magunknak, ha velünk történne meg.

Mit tehetünk ha ilyen helyzetbe kerülünk:

- Beszélgessünk a bizalomról és az ezzel kapcsolatos gondolatainkról.

- Hasonlóan jó téma lehet, hogy a magánszféra és a magánügy kérdéseiről miként vélekedünk.

- Vizsgáljuk meg azokat az élményeket és történeteket, amik azt súgják, hogy mindent tudnunk kell a másikról.

- A féltékenységnek és a kontrol akarásának oka van, és a válasz bennünk rejlik, gyakran egy gyermekkori élmény vagy trauma formájában.