Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Mit várunk el az önjáró géptől, ha mi vagyunk veszélyben? Kinek az élete ér többet, és ki feláldozható? Hasonló kérdésekre keresi a választ a MIT egyetem kutatócsoportja, ahol informatikusok és pszichológusok által készített rövid, képes teszteket lehet kitölteni. Majdnem olyan, mint a KRESZ teszt, ott is életek múlhatnak egy döntésen vagy a szabályok ismeretén.

A legkínzóbb rész az egészben a tehetetlenség és a hirtelen fellépő helyzetek kezelése. Ha valaki biztosan meghal egy helyzetben, akkor mi alapján mutatunk rá és hagyjuk jóvá? A teszt kitöltése önmagában is tanulságos, de a válaszadók, vagyis kis túlzással a világ preferenciáit is méri.

Arányaiban ezeket a döntéseket hozzuk azokban a szituációkban, ahol valakinek mindenképpen meg kell halnia, hogy a másik életben maradjon:

Emellett pedig van még néhány érdekes eredmény:

  • Az állatok élete fölé helyezzük az emberekét.
  • A fitt, sportos embereket preferáljuk a túlsúlyosabbakkal szemben, ha dönteni kell.
  • Igyekszünk olyan helyzeteket választani, ahol kevesebben halnak meg.

Azt tudni kell, hogy abszolút igazság ilyen kérdésben sosem lesz. Túl sok mindent kellene figyelembe venni, és az emberélet mindig veszteség. Itt viszont nem emberi sofőrök, eltérő képességű és tapasztalatú emberek ülnek majd a volán mögött, hanem az a kérdés, mire tanítjuk meg a gépeket. Egyáltalán modellezni lehet-e minden változót? És milyen árat fizetünk a fejlődésért? Ráadásul az is felmerül, hogy minden autó ugyanazt fogja-e tudni és követni, vagy lesznek kiváltságos vagy épp másként gondolkodóak is? Esetleg országonkénti eltérések? Túl sok a kérdés még, holott a gyerekcipőnél előrébb tartanak már a fejlesztések. Egyaránt érdekes és félelmetes is mindez, mindenkinél jó döntések pedig baleset és vészhelyzetekben ritkán születnek.

Ha viszont önjáró autókkal járunk, akkor a szabályok betartása automatikus, így a vészhelyzetek is lecsökkennek. Egy vegyes forgalomban gépi és emberi sofőröknél kérdés, milyen addig nem látott változókkal bővülne a közlekedés.

A dilemmák pont akkor merülnek fel, amikor arról van szó, hogy a közlekedési szabályok áthágására és a következmények felmérésére kell megtanítani az autókat. Ráadásul az egész népességről részletes adatbázis kellene, hogy fel lehessen mérni, ki milyen státuszú, nemű, életkorú, gyereket vár-e épp. Ilyen technológiánk nincsen még, de a lépések újabb kérdéseket és fejlesztéseket hoznak idővel.


A képek forrása: popsci.com