Barion Pixel

A szexualitás jelentősége a jövőben sem lesz kisebb, meglepő és furcsa változások elé nézünk. Egy nap pedig lehet ez lesz a megszokott és elfogadott norma?

Az emberi szexualitás korokon átívelő története sokáig csupán az utódnemzés szempontjából kapott komolyabb figyelmet. A törvények, szokások, korlátozások közé beszorított nemi élet az európai kultúra létező, ámbár háttérbe szorított része lett. Digitális eszközeink elhozták az újabb kapcsolódást. Az élő chatelés, a webkamerák használata mellett, online videók és képek születtek. És jóformán mindenkinek van egy története, kalandja vagy élménye ezzel kapcsolatban. Talán most eszébe is jutott egy…

 

Ritkán valljuk be, még kevésbé beszélünk róla (sajnos), de a kíváncsiság bennünk van.

És az az érdeklődés is, ami az online világot a szexuális élet lehetőségei és eszközei tekintetében beolvasztja a mindennapokba is. Előfordul, hogy a sötét oldalával találkozunk, ahol illetéktelenek látnak meg, vagy terjesztenek olyan felvételeket, amik magánügynek számítanak. Más a helyzet, ha távkapcsolatról van szó, és a digitális eszközök egyfajta pótlékként képeznek hidat két ember között. Elég egy rövid történet, egy sejtelmes fotó, vagy forró csevegés, és máris izgalmasabb lett az unalmas hétfő.

Bepillantás a jövőbe

Ha pedig már szó esett az állandó fejlődésről, ne higgyük, hogy a technológia megállt az okostelefonok és a webkamerák lehetőségeinél. A korábban felsorolt eszközök és módszerek hamarosan elavultnak tűnhetnek majd. A jövő és némiképp a jelen, már a szexrobotokról, az élethű szexbabákról és a virtuális valóságban való találkozásról szól. A közismert “guminő” – ami amúgy férfi változatban is létezik – elnagyolt és sablonos kialakítása után az élethű formák felé fordultak a készítők. Ez nem csak látványban, de tapintásban és a használat terén is megmutatkozik. Az összélményre törekednek, nem csak arra, hogy egy-egy rész megfelelő érzetet keltsen.

Az elkészítés folyamata sem titok immár, rövid videó mutatja be azokat a folyamatokat, amelyek végén a kívánatos baba elkészül:

Filmek, sorozatok is foglalkoznak ezzel a jelenséggel.

A furcsa és sokkoló disztópiákat felvető sorozat a Black Mirror, mely egyik részében olyan szolgáltatást ajánl a gyászoló Marthának, ami által nemrég elhunyt kedvese ismét életre kelhet egy online identitás képében. Ez elvezet egy olyan kísérleti élethű robothoz, aminek a kinézete és – az online képek, beszélgetések, chatelések és videók alapján összerakott – személyisége tökéletesen “feléleszti” az elvesztett kedvest fizikai valóban is.

A Ryan Gosling főszereplésével készült Plasztikszerelem más vizekre evez. Itt Lars egy félénk, jólelkű, de gyerekkori traumája miatt a nőkhöz közeledni képtelen férfi, akinek az életébe sorsszerű fordulatot hoz Bianca, a szex baba érkezése. A férfi személyiséget, történetet, egész életutat ad a babának, aki beilleszkedik a kis település hétköznapjaiba. Lars gondolatai, félelmei és szeretetvágya Biancán keresztül végre kimondhatóvá válik, így elindul a gyógyulás is, ami drámai, de felszabadító végkifejlethez vezet.

A holnap furcsa kérdőjelei

szexuális örömök a kávé mellé

Az innováció tekintetében egy ma még teljesen furcsa ötlet is belépőt jelenthet abba jövőbe, ami az elkövetkezendő években az egész világon elterjedhet. Egy svájci kávézó például szexuális örömökkel bővítene a jól ismert ételek és italok mellett. Hiába legális a prostitúció, nyilvános vendéglátóhelyeken nem lehet pénzért ilyen szolgáltatást nyújtani. Bradley Charvet úgy véli, a szexrobotok alkalmazása jogi aggályoktól mentesen oldaná meg ezt a helyzetet. Ha pedig ötvözni szeretnénk a szexuális segédeszközök és a virtuális valóság elemeit, akkor eljutunk a VR pornó következő állomásához. A VR szemüveg segítségével ugyanis élő szereplői és irányítói lehetünk az eseményeknek, egy szexbaba pedig hozzákapcsol minket a fizikai valósághoz.

John Danaher jogász professzor szerint már ma is találni történeteket, ahol egy szexbabába vagy robotba szeretett bele a gazdája. A jövőben pedig – a jogi szabályozás könnyebbsége miatt is – ezek a szexuális funkció mellett érzelmek kifejezésére is képes „társak” lehetnek a prostitúció megoldásai. 2025-re jó esély van rá, hogy a vörös lámpás negyedek helyett szexrobot bordélyok terjednek el, amik a szolgáltatások tekintetében is szélesebb kört ölelhetnek fel, legyen szó hagyományosnak mondott vagy különleges kérésekről.

A személyiséggel és tudattal rendelkező szexrobotok, egyelőre csak elméletben léteznek, a legközelebbi prototípusok is messze vannak a hiteles emberi interakciótól. Sokan úgy gondolják, hogy ezek a robotok csökkenthetik a prostitúció, a nőket és gyerekeket ért bántalmazások számát is. Dr. Kathleen Richardson, a DeMonfort egyetem kutatója szerint azonban mindez csak tovább növelné a tárgyiasítás jelenségét, hiszen összemosódna a robotok és a valós emberek szerepe, megítélése. Létezik olyan elmélet is, ami szerint a digitális társak és élethű szexbabák mellett meg fog nőni az elmagányosodás, kevesebb párkapcsolat jön létre.

És a közeljövőben könnyen kialakulhat egy olyan helyzet is, ahol a férfiak vesztésre fognak állni a szexbabákkal szemben. Az anatómiai és testi előnyök azonban nem adnak teljes képet; a lényeg a bántalmazó kapcsolatokon, valamint a szexuális kultúra alacsony fokán van.

inkább egy szexrobot, mint egy rossz kapcsolat

A jövőbe tekintő elemzések szerint növekedhet azoknak a nőknek a száma, akik úgy döntenek, sokkal inkább megéri ez a felállás, mint egy nemtörődöm vagy rossz kapcsolat kockázata. Akik a szociális képességeik vagy más miatt kevésbé képesek párt találni, itt kényelmes megoldásra lelnek. A tárgyakhoz való kötődés nem új keletű jelenség – elég a reklámokra gondolni, amik egy karórát, ruhát vagy autót majdhogynem létszükségletként, társként kínálnak. De az intimitás, az érzelmi kapcsolódás – szerelem, szeretet – és a szexualitás egyre több új kérdést vet fel. Elveszítjük emberi mivoltunkat ez által?

Elfogadott, megszokott lehetőséggé válik mindez a jövőben?


A képek forrása: discovermagazine.com, lgbtweekly.com, summitbusiness.com, wtvox.com, hswstatic.com