Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Neil Gaiman sokoldalúságához nem fér kétség. Hogy miért pont ezekhez a történetekhez nyúlt most? Mert vannak könyvek, amik gyermekkorunktól kezdve kísérnek minket.

Mitológia, képregény, könyv

Pontosabb címet nem is adhatott volna Neil Gaiman a könyvének. Benne van minden és mindenki a skandináv mitológia ránk maradt történeteiből. Varázstárgyak, legendák, csodák és persze megannyi isten, óriás és elképzelhetetlen lény gyűlt össze 200 oldalon. Amellett, hogy zseniálisan keveri a különféle történeteket, idősíkokat, lényeket, szereplőket, nem fél abból meríteni, ami épp eszébe jut. És nagyon sok minden zsong az író fejében, ezt a könyvei sokszínűsége is bebizonyította már.

Képregények, forgatókönyvek, versek, novelláskötetek, regények, mesék szegélyezik Gaiman útját. Aki csodálkozott, hogy miért pont a skandináv mitológia feldolgozása a legújabb fejezet, megkapja a magyarázatot a miértre az első lapokon. Vannak könyvek, amik maradandó nyomot hagynak bennünk, és történetek, amelyek elkísérnek. Sőt, a kísérésen túl egy olyan szerteágazó fantázia löketet is adnak, ami – lehet, hogy évek múlva – de visszatér és formát ölt. A Marvel filmeknek köszönhetően rengeteg rajongója lett Thor és Loki történeteinek, kalandjainak. Még Asgardba is bepillanthatunk, az istenek lakhelyére, ahol megannyi cselszövés, veszély és hatalmas erejű lény rejtőzik.

Gaiman hidat ver a mi világunk és az északi istenek világa között. A filmek bepillantásai, elkapott részletei helyett valami sokkal többet kapunk. A legendák és eredettörténetek mellett megjelennek a hétköznapok is. Amik persze isteni mércével mérve egyáltalán nem unalmasak. Hiszen ellopják Thor hatalmas erejű kalapácsát. A szépséges Freját veszély fenyegeti. Odin útra kel és eltűnik. Loki ugyanazzal a lendülettel dönti romba majdnem az egész világot, amellyel meg is menti végül. A már ismert nevek mellé pedig sok újat kapunk: töredékekből ránk maradt istenek nevei és cselekedetei, elfeledett helyek, lények, varázslatos eszközök sorakoznak a könyv lapjain. Gaiman mesél, mesél és az Északi mitológia lassan eljut a világ teremtésétől, a küzdelmeken át a Ragnarökig.

Emberi istenek

Az istenekről kiderül, hogy valójában emberek ők is. Nekik ugyan örök élet, hihetetlen tettek és történetek jutottak osztályrészül, de legbelül alig mások. Szeretnek és gyűlölnek, elragadják őket is az indulataik. Keresik az élet értelmét, makacsok, fondorlatosak, és időnként aljasok is. Lenézik azokat, akik nem tetszenek nekik, sokszor erőszakkal akarnak megoldani mindent. Kárörvendőek, segítőkészek, hősiesek, ostobák és esendőek is. Kivetülései, és felnagyításai ők mindannak, ami az emberi lélek mélyén is rejtőzik. Keretbe foglalják a világot, magyarázatokat adnak, építenek és rombolnak.

És valljuk be, izgalmasabb az a történet, hogy Thor pörölye vágott ketté egy hegyet, mint amit a lánchegységek gyűrődéseiről és a völgyek kialakulásáról hallottunk földrajz órán. Így válik az érthetetlen megmagyarázhatóvá, a világ egy veszélyekkel teli csodává. Az istenek lehet ma is köztünk járnak, Neil Gaiman pedig a krónikásuk, de nem csak az Északi mitológiában. Rajtunk múlik elhisszük-e a történeteiket és azt, hogy a felhőkön túl, az árnyékos sarkokban, a föld alatt hihetetlen dolgok mozgolódnak. Ha oda merünk pillantani, minket is rabul ejtenek.


A képek forrása: s02.static.libri.hu, nationalvanguard.org, assets.vg247.com