Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Ha kíváncsi vagy, milyen lehet felfedezni a rejtélyes és egzotikus Bhutánt, ha szívesen olvasnál egy kalandos utazásról, akkor tudunk egy nagyon jó könyvet! Valcsicsák Zoltán Álmomban Bhutánban ébredtem című műve minket lenyűgözött!

Ha azt kérdezném, melyik az az ország, ahol 2001 óta van csak internet, minden bizonnyal csak a csend felelne. A Bruttó Nemzeti Boldogság (GNH – Gross National Happiness) szóra már többen felkapnák a fejüket. Tibet, Katmandu és a Himalája nevét a legtöbben ismerik, talán még történeteket, híreket is hallottak ezekről a messzi, ám csodálatos helyekről, de alapvetően kevesen tudnak Bhutánról. Ez azért is nagy kár, mert számos kincse és egyéb érdekessége mellett kijelenthető, hogy ez az ország felér egy időutazással.

Több száz éves templomokkal és feudális szinten élő eldugott falvakkal ugyanúgy találkozhatunk, mint a hatalmas technológiai ugráson keresztülment fővárossal, Thimpuval. A klímáját és az elhelyezkedését tekintve a dzsungellel borított szubtrópusi és az egész évben hófödte sarkvidéki éghajlat is megtalálható a területén, a különböző országrészek között akár több ezer méternyi magasságkülönbség is lehet. Zavarba ejtően sokrétű ország Bhután, Valcsicsák Zoltán ehhez remek útitárs, ha fel szeretnénk fedezni.

Hatalmas műveltség, orientológus végzettség, komoly eltökéltség vagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki Bhután szakértőjévé váljon. A szerző gyakran tart előadásokat, és a mai napig örülök, hogy aznap este azt a programot választottam. Másfél órányi ismeretterjesztő, vicces és érdekes utazásban volt részem, amely csak tovább növelte a kíváncsiságom. Záporoztak az ismeretlen kifejezések, az érdekes nevek, a kultúrát bemutató furcsa és színes történetek és persze a fotók. Eszembe jutottak az úti- és kalandregények, amikben a felfedezők a hosszas expedíciók után távoli, egzotikus helyekről tértek vissza, és bemutatták, elmesélték a felfedezett titkokat. Valcsicsák Zoltán előadása ennek a közvetlenebb, modern változata, az évek tapasztalatát gyúrta össze könyvvé. Ha olvasni, tanulni, szórakozni szeretnénk, és azt sem bánjuk, hogy Bhután a szobánkba és a fejünkbe költözik egy pár napra, akkor az Álmomban Bhutánban ébredtem-nél jobbat keresve se találhatunk.

A csaknem 400 oldalas könyv nemcsak betekintést ad a Mennydörgő Sárkány országába, de akár útikönyvként is megállná a helyét. Tele van érdekes adatokkal, gyakorlati tudnivalókkal és tanácsokkal, személyes és nagyon is emberi történetekkel, furcsa és vidám élményekkel, a hétköznapok és az ünnepek színes kavalkádjával. Attól azonban, hogy „minden” benne van, korántsem unalmas. Az író nagyon jól megtalálta a tények leírása és a mesélés közötti egyensúlyt. Nemcsak a fotók teszik színessé az oldalakat, de az a rengeteg történet és útleírás is, sőt a szerző személyes naplójába is betekintést ad.

A kezdetek, a megérkezés, majd a felfedezés izgalma is ott figyel a könyvben, de a hat fejezet mindenre kitér, ami csak érdekelhet minket. Történelemleckét vehetünk, ahol a régmúlt legendái és hősei, az uralkodó család élete és a mai napok kihívásai és fejlődései bemutatják, honnan hová jutott Bhután. Külön rész foglalkozik a vallás és a mindennapi élet összefonódásával, a kulturális élettel, de naptár és a legfontosabb ünnepek listája is megtalálható a könyvben, ami egy utazás tervezésénél nagyon is praktikus lehet.

Ilyen apróságokkal emelkedik ki az egyszerű útikönyvek listájából az első Bhutánról szóló magyar nyelvű könyv, mert elegánsan ötvözi az ország bemutatását és a benne utazó, kalandozó író élményeit. A kihívásokat, a találkozásokat és az élményeket mind-mind egy út bemutatásába csomagolja; így focimeccsre invitálnak minket a helyiek, a kolostorokban járunk, ahol fényképezőgépet kér az egyik szerzetes, a nagyvárosban még magyar ételreceptet is találhatunk és a dzsungelben kanyargó földutakra is eljutunk, amik az életveszély szinonimái.

A könyv egyszerre kaland, élmény és sóvárgás, de a jó fajtából. Olyan érzés, mint az indulás előtti éjszaka egy utazás előtt. Jó lenne már most elindulni, jó lenne ott lenni és beszívni Bhután levegőjét. Pakoljuk a bőröndöt, induljunk, hiszen a könyvnél többet csak az élő élmény adhat!


A képek forrása: pixabay.com, wikimedia.org, espolarte.com, cloudinary.com