Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Gondoljunk bele, milyen egyszerű világban élünk abból a szempontból, hogy ha valaki megtetszik nekünk, és ez az érzés kölcsönösnek bizonyul, akkor párkapcsolat alakul ki a két ember között. Persze bonyolíthatja a kapcsolat létrejöttét vagy fennmaradását megannyi tényező, de a nagy többségnél „sima ügy” (igen, tudom, erős kijelentés) a szerelem és a megtalált párral való együttlét. Közös baráti társaságok ismerik meg a másik felet, családjainknak bemutatjuk szívünk választottját, tervezünk, andalgunk, hiszen ez a természetes rendje a világnak. Legalábbis nálunk, a kultúrkör, a normák, szokások és egyéb mércék szerint.

El tudunk képzelni vajon egy olyan világot, ahol mindezt szigorú – sokszor halállal büntető – törvények szabályozzák? Mások a gyökerek, a szokások és a tradíciók, annyira, hogy 2010-ben egy aktivisták alapította csoport tűzte a zászlajára a szerelemből házasodók, szerelemből összekötött életek, sorsok védelmét. A falvakat összefogó és az ősi rendet vasszigorral őrző tanáccsal (khap pancsajat), a gyakran korrupt állami és rendvédelmi szervekkel szemben. A szabad választás ellentmond a kasztrendszer, a vallási különbség és a leszármazottak és rokonok által megállapított ún. származási családok rendszerének. Bármelyiket is szegje meg egy pár, a büntetésük elkerülhetetlen (főként a nőké), a családjukra kiközösítés vár. A halállal (eltűnéssel, kikényszerített öngyilkossággal) végződő eseteket becsületgyilkosságnak nevezik, és büszkeség övezi az elkövető(i)t, mert a család és a közösség békéje, becsülete, tisztára mosott erkölcsi megítélése csakis így állítható vissza.

Így keveredik egymással Balogh Boglárka riportregényében az ország két arca. A színes, izgalmas India, a maga több ezer évnyi kultúrájával, lélegzetelállító spirituális és történelmi kincseivel, furcsának ható szokásaival, vendéglátásáról híres lakóival. A leánygyermekeket érintő gyilkosságok, a kiházasítás, a nők helyzetének árnyoldalai, borzalmai ott bújnak mindezen csillogás és gazdagság mellett. Nemcsak a romos falusi házak, városok sikátorainak ablakai, hanem a rokoni szálak kibogozhatatlan szálainak köszönhetően, a csillogó, nyugati stílusú világvárosok felhőkarcolói között is. A látható és a láthatatlan világ egyre több figyelmet kap a sajtó és a világot behálózó kommunikációs lehetőségek segítségével. A hangsúlyt pedig nem a szerelem, hanem annak az eszméje kapja, hogy a fiatalok szabadon hozhassanak döntést önmagukról, a nőket pedig ne árucikként, veszélyforrásként kezelje az ősi törvények és a nyugati hatások közé ékelődött társadalom.

És miért érdekes mindez, miért éri meg végigolvasni? Annak ellenére, hogy a könyv témája zsigerbe vágóan nehéz kérdéseket vet fel, elkerüli az ítélkezést. A következményeket, a harcot, a nehézségeket és a remény sugarát is megosztja velünk az író. Ritkán fekete-fehér a világ, kevés olyan téma van, ahol az eltérő nézőpontok nem jelenhetnek meg. Balogh Boglárka úgy mesél, hogy közben nem kendőz el semmit, és kalandregényhez hasonlóvá varázsolja az amúgy dokumentarista történetet. Ez pedig egy nehéz küzdelem, az élet gyakran hajszálon múlik, és az aktivisták is veszélyben vannak. Ez a változás ára és egyetlen módja. Ők pedig vállalták, és nem adják fel. Merjünk kíváncsiak lenni, járjuk be az árnyékos helyeket is, annál jobban fog esni utána a napsütés.


A képek forrása: libri.hu, konyvextrak.blogspot.com