Barion Pixel
ISFP - Alkotók
Népesség Férfi
Gyakoriság 6% 5% 7%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Fi) Introvertált Érzés
 • Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció
 • Alárendelt: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • ISFP - Alkotó

  Csendes, barátságos, kedves és érzékeny. A jelenben él, és a környezete érdekli. Szeretik, ha tevékenységéhez tér és idő áll a rendelkezésére. Kitart értékei és azok mellett a személyek mellett, akik fontosak számára. Nem kedveli a nézeteltéréseket, ezért nem erőlteti rá másokra a véleményét.

  Az ISFP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

  Az ISFP-k az érzékek birodalmában élnek. Kiélezett érzékeikkel tapasztalják meg, milyen alakja, íze, hangja, érzete és illata van valaminek. Nagyra értékelik a művészetekben rejlő esztétikai szépséget, és gyakran ők maguk is művészek, mivel általában van tehetségük olyan dolgok készítéséhez és megalkotásához, amelyek intenzíven hatnak az érzékekre. Határozott értékrendjük van, amihez igyekeznek következetesen tartani magukat az élet mindent területén. Érezniük kell, hogy aszerint élnek, ami szerintük helyes, és ellenszegülnek bárminek, ami ellenkezik ezen törekvéseikkel. Feltehetően olyan munkát és hivatást választanak, ami lehetőséget ad nekik belső értékeikhez igazodó személyes céljaik megvalósítására.

  Az ISFP-k hajlamosak csendesek és visszafogottak lenni, és nehéz őket kiismerni. Az ötleteiket és a véleményüket csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg. Kedvesen, szelíden és érzékenyen bánnak másokkal. Fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak az emberek jólétéhez és boldogságához, és sok erőt és energiát képesek áldozni olyan tettekre, amikben hisznek.

  Az ISFP-k erősen vonzódnak az esztétikus és szép dolgokhoz. Gyakori, hogy nagy állatbarátok, és igazán becsülik a természet szépségeit. Eredetiek és függetlenek, és szükségük van személyes térre. Becsülik azokat az embereket, akik veszik a fáradságot, hogy megértsék az ISFP-t, és akik támogatják az ISFP-t a céljai sajátos és egyedi módon történő elérésében. Azok akik nem ismerik őket eléggé, a gondtalan jókedv jelének tekintik ezt a fajta sajátos életvitelt, pedig az ISFP tulajdonképpen nagyon is komolyan veszi az életet, folyamatosan konkrét információt gyűjtve, és azt az értékrendjének alávetve keresi a tisztánlátást és a mögöttes jelentéstét a dolgoknak.

  Az ISFP-k a tettek emberei. „Cselekvők”, és általában nem szeretik a fogalmakról és ötketekről szóló elmélkedést, hacsak nem látják kézzelfogható hasznát. Olyan környezetben tanulnak a legkönnyebben, ahol mindent kipróbálhatnak, és épp ezért könnyen elunhatják magukat, ha a hagyományos tanítási módszerekkel találkoznak, amik az elvont gondolkodásra építenek. Nem szeretik a személytelen elemzést, és nincsenek kibékülve a gondolattal, hogy szigorúan logikára támaszkodva hozzanak döntéseket. A határozott értékrendjük megköveteli, hogy a döntéseiket a személyes meggyőződéseikre alapozzák, nem pedig holmi személytelen szabályokra vagy törvényekre.

  Az ISFP-k rendkívül jó megfigyelők az embereket illetően. Folyamatosan gyűjtik a konkrét információt az emberekről, és próbálnak rájönni ezek jelentésére. Általában átütő pontossággal mérnek fel másokat.

  Az ISFP-k kedvesek és együttérzők. Őszintén törődnek az emberekkel, és szeretik, ha kiszolgálhatnak másokat. Szokatlanul mély törődéssel kezelik azokat, akik közel állnak hozzájuk, és sokkal inkább tettekkel mutatják ki a szeretetüket, mint szavakkal.

  Az ISFP-k épp úgy nem vágynak arra, hogy vezessenek vagy irányítsanak másokat, ahogy arra sem, hogy őket vezessék vagy irányítsák. Szükségük van térre és egyedüllétre, hogy kiértékeljék az életükben adódó körülményeket azértékrendjüknek megfelelően, és legtöbbször tiszteletben tartják mások hasonló igényeit.

  Az ISFP hajlamos rá, hogy ne becsülje meg magában azokat a dolgokat, amikhez rendkívül jól ért. A szilárd értékrendjük nagyfokú maximalizmusra sarkallhatja őket, ami ahhoz vezet, hogy szükségtelenül keményen ítélik meg önmagukat.

  Az ISFP sok különleges adottsággal szolgál a világnak, főleg ami a művészi szépség közvetítését és mások önzetlen kiszolgálását illeti.

  Az ISFP számára az élet ritkán könnyű, mert annyira komolyan veszik azt, de minden eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy a saját életüket és azokét, akik közel állnak hozzájuk, kellemes élményekben gazdaggá varázsolják.

  Az ISFP-k hamar képesek új utakra tévedni. Sokan közülük mohón fejest ugranak az új divatokba, avantgárd élményekbe és menő trendekbe – néhányan egyenesen diktálják a divatot.

  Mivel érzékeik szorosabb kapcsolatban állnak a valósággal, mint INFP társaiké, az ISFP-k az „itt és most”-ban élnek. A késztetéseik szabadság után sóvárognak, és gyakran olyankor bontakoznak ki, amikor mások a legkevésbé sem számítanak rá. Az az ISFP, aki folyamatosan elfojtja e késztetéseit, belül halottnak érzi magát, és végül talán pánikszerű menekülésre fogja. (Egy ISFP barátom öt év alatt úgy lebetegedett, hogy mostanra mozdulni sem bír. Ennek ellenére ő továbbra is elhagyja otthonát az éjszaka közepén, s Las Vegasba megy, vagy akárhová, függetlenül fizikai állapotának nehézségeitől.)

  Első találkozáskor az ISFP igen bájos és megnyerő tud lenni, eláraszt bókjaival (melyekre talán rá sem szolgált az ember). Máskor viszont ugyanaz a személy akár zárkózott és elkülönült is lehet. Egyes ISFP férfiakban túlteng a versenyszellem, különösen a sportok és táblajátékok terén, és alkalmasint igen nehezükre esik veszíteni. Ez a versengő természet, mely megfigyelhető más SP típusoknál is, néha „szerencsés megérzéseket” ébreszt az ISFP- ben és kockázatvállalásra sarkallja.

  Az ISFP-k többségének nehéz feladat a szervezett oktatás, és sokan otthagyják a középiskolát, még mielőtt elvégeznék azt. Érdeklődésük könnyebben fenntartható tapasztalati tanulással, melyben sokuk egészen kiváló. Az ISFP-k órákig képesek megállás nélkül gyakorolni egy hangszeren, vagy csiszolgatni egy számukra fontos készséget, nem is a gyakorlás, sokkal inkább a tapasztalás öröme miatt.

  Megkülönböztető diagnózis

  Az ISFP-k kevésbé fantázia-orientáltak, mint az INFP-k. Ugyanakkor ezen típusokat gyakran összekeverik, az INFP-k erőteljesen az álmodozás, a költészet, a próza és a filozófiai eszmefuttatások felé hajlanak. Az ISFP-k pedig inkább megélik az ösztöneiket, mintsem hogy írjanak vagy akár beszéljenek róluk.

  Az ISFJ-ket az elvárások vezérlik, a „kell” és a „kéne”. Az ISFP-k viszont az Érzésükre támaszkodnak (ami természetéből adódóan döntéshozó funkció), mely véletlenszerűen tör ki, és épp oly hirtelen és rejtélyesen távozik, ahogyan megjelent.

  Az érzelmi megítélés sokféle kifejezése miatt az ISFP-ket néha összetévesztik az ESFJ-kkel, ám az ISFP zárkózottabb és gyakran elrejti érzelmeit, melyeket az ESFJ igen hajlamos kimutatni.

  Az ESFP-k szívesebben kifejezik gondolataikat (amit általában jól megy nekik). Az ISFP-k lenyűgözően teljesítenek reflektorfényben, de általában nem sok mondanivalójuk van a produkcióval kapcsolatban. Például, igen kevés ISFP-ből lenne lemezlovas, hisz ez egy olyan terület, ahol az ESxP-k képviseltetik magukat igen erősen.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Hagyja, hogy az események a maguk tempójában veszítsék el az energiát.
  • Találjon helyet és időt, hogy átgondolja, ami fontos.
  • Kezdjen bele kézműves tevékenységbe, ahol ismerős, bevált készségeit használhatja.
  • Találjon egy megbízható barátot, akinek elmondhatja a gondjait, és biztosan támogatni fogja érzéseiben.
 • A legnehezebben bekategorizálható típus az "Alkotó" (ISFP). Az Alkotók az értékeik szerint döntenek a legtöbb dologról és általában jó az esztétikai érzékük. Ha az az életcéljuk, hogy jót tegyenek másokkal, gyakran mennek el az egészségügybe vagy az állategészségügybe dolgozni vagy a szociális szolgáltatások területét választják. Ha a művészi érzéküket szeretnék kamatoztatni, akkor többek között festő, agyagos, ékszerész, divattervező, ács vagy szakács válik belőlük. Mások a szolgáltatási iparban dolgoznak pincérként, kozmetikusként vagy kiskereskedelmi eladóként. A vallásos szolgáltatások területe sem idegen tőlük, vagy lehetnek könyvelők. Lorenzo szerint: "Egy igazi szakács nemcsak arra figyel, hogy jó legyen az étel. Az íz, aroma és az étel kinézete tökéletes kell legyen, pont mint egy nagyszerű szimfónia."

  Ajánlott foglalkozások:

  sportvezetés, gyermekorvos, iskolai tanár, asztalos, állat-egészségügyi technikus, énekes, egészségügyi oktató, otthon szülő, vendéglátásban, lelkész, sportoló, orvos asszisztens, fotós, egészségügyi dolgozó, bolti eladó, stylist, website tervező

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Melegszívű, barátságos
  • Általában optimista
  • Jó hallgató
  • Jól bánik a mindennapi gondokkal
  • Rugalmas, laza
  • Imádja az esztétikát és s szépséget, valószínűleg attraktív otthona van
  • Komolyan veszi az elköteleződést és képes életre szóló kapcsolatokban kitartani
  • Értékeli és tiszteli a másik személyes életterét
  • Szereti kimutatni a szeretetét tettekben is
  • Érzéki

  Mint szerelmi partner:

  Az ISFP melegszívű személy, aki mély érzésű, de ez nem mindig egyértelmű a környezete számára, csak azoknak, akik nagyon jól ismerik. Az érzelmeit intenzíven éli meg. Bár könnyelműnek tűnhet, a valóság az, hogy nagyon komolyan veszi kapcsolatait. Ellentétben a többi SP ("életművész") temperamentum típussal, az ISFP az egyetlen, aki igényli és keresi az életre szóló kapcsolatokat, az elköteleződést.

  Az ISFP-nek problémát jelenthet a kommunikáció. Sokkal sebezhetőbb, mint a többi típus, és talán ezért van az, hogy visszafogja érzelmeit, és nem mindig mondja ki mit érez és gondol. Ez főleg a konfliktus helyzetekre igaz, amelyet az ISFP jobban utál, mint bármi mást. Személyes fenyegetettségnek éli meg ezeket a helyzeteket. Ha az ISFP abba a hibába esik, hogy nem kommunikálja érzelmeit partnerével, az komoly gondokat okozhat a párkapcsolatban.

  Szexualitása:

  A szexhez is úgy viszonyul, mint minden máshoz: teljes figyelemmel, komolysággal és mélységgel éli meg. Nem valószínű, hogy verbálisan is kifejezi érzelmeit szex közben, abban hisz hogy a tettek magukért beszélnek. Az ISFP-nek szüksége van a pozitív megerősítésre, hogy jól érezze magát. Dicsérni kell őt. A legnagyobb ajándék, amit a partnerük adhat neki, hogy dicséri és magasztalja őt.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ESFP, ISFP