Barion Pixel
ENFP - Bajnokok
Népesség Férfi
Gyakoriság 7% 6% 8%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés
 • Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés
 • ENFP - Bajnok

  Lelkes és élénk a fantáziája. Az életet lehetőségek sorának tartja. Könnyen átlátja az összefüggéseket, ezért önbizalommal cselekszik. Szüksége van mások támogatására, ám ezt ő is megadja a környezetének. Jó nyelvérzékére támaszkodik, és sikeresen improvizál.

  Az ENFP-k mind az ötletek mind az emberek felé nyitottak, továbbá mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak. Segíteni vágynak (legalábbis a saját definíciójuk szerint), és arra, hogy szeressék és csodálják őket, egyéni és emberbaráti szinten is. Elviekben érdeklik őket az új ötletek, de végül a többségüket elvetik ilyen vagy olyan okból.

  Társadalmi és személyes kapcsolatok: Az ENFP-ket nagy adag bolondos báj jellemzi, mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket. Társként szívélyesek, szeretetteljesek (sok a közszemlére tett érzelem) és zavarbaejtően spontánok. Ennek ellenére van úgy hogy, a figyelmük csak rövid ideig koncentrálódik egy-egy kapcsolatra; az ENFP-ket könnyen kíváncsivá teszik és megzavarják az új barátok és ismerősök, és a régebbi kapcsolataikat hosszú időre elfelejtik. Kevésbé érett ENFP-k úgy érezhetik, hogy állandóan a figyelem középpontjában kell lenniük, hogy biztosak legyenek abban, hogy mindenki csodálatos és elragadó személyiségnek tartja őket.

  Az ENFP-knek a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról. Általában a társas készségüket és kapcsolataikat használják fel, hogy szelíden meggyőzzenek másokat a szemléletük helyességéről; ez néha oda vezet, hogy elhanyagolják a legközelebbi és legkedvesebb embereiket, míg körberöpdösve megpróbálják megváltani a világot.

  Munkakörnyezet: Az ENFP-k kellemesek, lezserek, és általában vidám dolog velük dolgozni. Jó ötleteik vannak, nagy segítséget jelentenek a brainstormingos megbeszéléseknél. A feladat végigvitele ennek ellenére általában problémás: gyorsan elkezdenek unatkozni, különösen, ha egy újabb, érdekesebb projekt jön szembe. Szeretnek halogatni is, mind a határidők betartásakor, mind a rájuk osztott kisebb, érdektelen feladat elvégzésekor. Az ENFP-k akkor a leghasznosabbak, ha egy-két J-vel együtt dolgoznak, akik behozzák a lemaradást.

  Az ENFP-k gyűlölik a bürokráciát, elviekben és gyakorlatilag is: mindig lesz egypár hangsúlyos keresztesháborújuk a bürokrácia valamely része ellen.

  Az ENFP-k barátságos emberek. A legtöbbjük igazán jó társaság. Az ENFP-k a leglágyabb szívű emberek között vannak.

  Az ENFP-knek megvan a “hülyeség kapcsolójuk”. Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig, de ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót, és átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például. Amikor ebbe a módba vannak kapcsolva, akár részegnek is tűnhetnek.

  Egy tanulmány azt írja, hogy az ENFP-k túl vannak reprezentálva a pszichodrámában. Legtöbbjüknek természetes tehetsége van a szerepjátszáshoz és színészethez.

  Az ENFP-k szeretnek vicces történeteket mesélni, különösen a barátaikról. Ez a hajlam lehet az oka, hogy vonzódnak az újságíráshoz. Az egyik ENFP barátomat azzal szoktam traktálni, hogy ha azt akarom hogy a hatodik emelet tudjon valamit, csak neki kell elmesélnem.

  Az ENFP-k globális tanulók. Bőven elég az ENFP számára ha elég közel jut a megoldáshoz– ez idegesítheti a precízebb gondolkodó típusokat, különösen az olyan esetekben, mint a zongoragyakorlás. (“három negyedhang vagy négy … mi a különbség?”) Meglepő módon némely ENFP-k képesek elsajátítani olyan pontosságot követelő tárgyakat is, mint a matematika.

  Az ENFP-k számára az élet a barátokról szól, még inkább, mint a többi NF számára. Ők tartják fenn a kapcsolatot, és néha áldozatává válnak a kevésbé törődő embereknek. Az ENFP-ket a mások társasága tölti fel energiával. Néhányuknak igazi nehézséget okoz az egyedüllét, különösen, ha az rendszeressé válik. Egy ENFP kollégának - szociális munkás – olyan félelmetes kommunikációs képessége volt, hogy a saját munkakeresésekor ő nyugtatta meg az interjúztatóit. Képes volt idegeneket régi barátként kezelni.

  Az ENFP-ket néha meg tudja lepni a másodlagos érző funkciójuk. Mélyen érzett értékeiken alapuló hirtelen döntéseik kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak. Több ENFP mondott fel az állásából ilyen pillanatokban.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Ítéletmentes környezetben beszélgessen másokkal
  • Mozogjon, aludjon többet, egyen jobb ételeket, menjen el masszázsra
  • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akiktől melegséget, kedvességet és egyetértést kaphat
  • Vizsgálja meg a lehetőségeket anélkül, hogy prioritási sorrendet állítana fel, vagy döntene
 • A "Bajnokok" (ENFP) olyan emberek, akikben könnyen megbíznak mások, ezért kiemelkedően dolgoznak közvetítőként, tanácsadóként, riporterként vagy tanári szerepekben. Bármilyen feladatot jól ellátnak, ahol kapcsolatokat kell kezdeményezni. Lehetnek újságírók, rovatvezetők, reklámszövegírók, reklámügynökök. A művészetek területén is megtalálhatóak mint karakterszínészek, karikaturisták, művészeti oktatók. Ha egy Bajnok esetleg étteremvezetőként szeretne dolgozni, akkor valamilyen különleges ügyfélkörnek tervezett egyedi helyszínen lesz leginkább elemében. Ne lepődjünk meg azon sem, ha feltalálónak válik be legjobban egy Bajnok. Jellemzően ez a típus váltogatja leggyakrabban a foglalkozásait, mert az élet minél legélénkebb megtapasztalása hajtja őket. Charles szerint: "Már sokféle állásom volt, és ha már nincs semmi lehetőség az újszerű alkotásra, keresek valami mást. Az életem tele kell legyen újdonságokkal, szenvedéllyel és örömmel."

  Ajánlott foglalkozások:

  előadóművész, színész, dalszövegíró, zenész, rendező, rádió műsorvezető / dj, költő, újságíró, divatiparban, énekes, producer, író, pincér, képregény szerzője, televízióban munkatárs, táncos, festő, lemezbolt tulajdonosa, modell, szabadúszó művész, tanár (képzőművészet, dráma, zene), jelmeztervező, koreográfus, alkotó művész

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Jól kommunikál
  • Természeténél fogva kedves melegszívű
  • Szórakoztató vele lenni: humoros, energikus, drámai és optimista
  • Érzékeny mások érzéseire
  • Lojális és elkötelezett
  • A legjobbat hozza ki mindenkiből

  Mint szerelmi partner:

  Az ENFP melegszívű, megfontolt, szenvedélyes partner, aki hajlandó bármit megtenni, hogy a kapcsolata jól működjön. Lelkes, idealista, nagyon rugalmas és arra koncentrál, hogy a másik jól érezze magát. Ezek a tulajdonságok miatt kifejezetten a pozitív személyes kapcsolatokat keresi és képes a kapcsolatában kreatív és szórakoztató maradni. Az ENFP nagyon komolyan veszi az elköteleződést, és általában lojális és hűséges a partneréhez.

  Néhány problémát jelentő terület a kapcsolatokban azonban az ENFP számára is adódik: az első probléma, hogy az ENFP képtelen kilépni a már rosszul működő kapcsolatból. Hajlamos önmagát okolni és azt hinni, hogy a kapcsolat sikeressége csak rajta múlik. Mivel perfekcionista, nem szereti beismerni a vereséget, így olyan kapcsolathoz is ragaszkodik, amiből már rég ki kellett volna lépnie. Ha szakít is, tényleg azt hiszi, hogy az ő hibájából ment tönkre a kapcsolat és hogy valami biztos lehetett volna még tenni, hogy megmentse a szerelmet.

  A másik oldalon, sok ENFP-nek az okoz nehézséget, hogy koncentrálni tudjon és véghez vinni valamit, amibe bele fogott. Így egyes ENFP-nek épp az jelenthet nehézséget, hogy monogám, hosszú kapcsolatban benne maradjon. Ha olyan partnerrel kerül össze, aki nem értékeli lelkesedését és idealizmusát, az ENFP hamar elunja magát. Egy unatkozó ENFP hamar boldogtalan lesz és kilép a kapcsolatból.

  Mivel a kapcsolatok központi szerepet töltenek be az ENFP életében, nagyon belemerül szerelmi kapcsolatába is. Hajlamos folyamatosan faggatni partnerét, hogy érzi magát, mit csinál, mit érez stb. Ez megterhelő lehet a másik számára.

  Az ENFP problémás területe egy kapcsolatban, hogy nagyon nem szereti a konfliktusokat. Inkább a szőnyeg alá söpri a problémákat, akkor is, ha a partner meg akarná beszélni. Könnyen beadja a derekát, csak hogy véget vessen a kényes helyzeteknek. Fel kell ismernie az ENFP-nek, hogy nincs vége a világnak, ha veszekszik partnerével, ha valamiben nem értenek egyet.

  Az ENFP-nek szüksége van a folytonos pozitív megerősítésre, hajlamos kicsikarni bókokat. Szereti hallani a partnerétől, hogy az mennyire szereti, értékeli és ő is szívesen viszonozza a hasonló bókokat. Kreatív és energetikus szeretete kimutatásában. Személyes kielégülését abban leli, ha látja hogy a partnere boldog.

  Szexualitása:

  Kreatív, maximalista, játékos és szenvedélyes a szexben. Gazdag fantáziavilága kreatív és szórakoztató szeretővé teszi, akinek általában mindig van egy új kipróbálásra szánt ötlete. Hisz abban, hogy a szexualitás egy módja a szerelem kifejezésének, hogy mennyire szereti a másikat.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: INFJ, INFP, ENFJ, ENFP, ESFJ