Barion Pixel
INTP - Építész
Népesség Férfi
Gyakoriság 2,5% 4% 1%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Harmadlagos: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés
 • INTP - Építész

  Mindenre logikus magyarázatot keres, ami érdekli. Elméleti beállítottságú. Az absztrakt fogalmak jobban érdeklik, mint a társas viszonyok. Csendes, kiegyensúlyozott, ugyanakkor rugalmas. Rendkívüli módon képes egy problémára összpontosítani. Kételkedő, olykor kritizál, viszont mindig elemző hozzáállású.

  Az INTP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be.

  Az INTP-k az elméleti lehetőségek világában élnek. Mindenben azt látják, hogy hogyan lehetne fejleszteni vagy mivé lehetne alakítani. Főleg a saját elméjükben élnek, annak a képességnek köszönhetően, mellyel bonyolult problémákat tudnak analizálni, mintákat ismernek fel, és logikus magyarázatokkal állnak elő. Mindenben egyértelműségre törekednek, épp ezért az a céljuk, hogy tudást halmozzanak fel. Ők a "szórakozott professzorok" , akik mindennél többre tartják a tudást és a logika alkalmazásának képességét egy elméletre, megoldások találásának céljából. Jellemzően olyannyira leköti őket, hogy a problémákat logikus magyarázatokká alakítsák, hogy életük nagy részét a saját fejükben töltik, és olykor nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget vagy értéket a külvilágnak. Természetük arra sarkallja őket, hogy a teóriákat egyértelmű tudássá alakítsák, és ebből kialakulhat bennük egy olyan érzés, hogy személyes felelősségüknek érezhetik, hogy elméleti problémákat oldjanak meg, és segítsék a társadalmat előremozdítani egy magasabb megértés felé.

  Az INTP-k a tudást mindennél többre becsülik. Az elméjük folyamatosan azon dolgozik, hogy új elméleteket gyártson, vagy hogy bizonyítson vagy cáfoljon létező elméleteket. A problémákat és az elméleteket lelkesedéssel és kétkedéssel közelítik meg, nem törődve a létező szabályokkal és véleményekkel, kialakítva a saját útjukat a megoldáshoz. Mintákat és logikus magyarázatot keresnek mindenben, ami foglalkoztatja őket. Általában rendkívül okosak, és képesek objektív kritikát gyakorolni az elemzéseik során. Imádják az új ötleteket, és nagyon izgatottakká válnak az elvont dolgoktól és elméletektől. Imádják ezeket az elképzeléseket másokkal megvitatni. Mások számára álmodozóknak és távolságtartóknak tűnhetnek, mert rengeteg időt töltenek a saját fejükben teóriákon elmélkedve. Utálnak rutin feladatokat végezni – sokkal szívesebben alkotnának összetett elméleti megoldásokat inkább, és bíznák a rendszer megvalósítását valaki másra. Erősen érdeklődnek a teóriák iránt, hatalmas mennyiségű időt és energiát áldoznak arra, hogy megoldást találjanak egy olyan problémára, ami felkeltette az érdeklődésüket.

  Az INTP-k nem szeretnének embereket vezetni vagy irányítani. Nagyon toleránsak és alkalmazkodóak a legtöbb esetben, hacsak nem az egyik határozott meggyőződésüket ócsárolja vagy kritizálja valaki, mert ilyenkor nagyon határozott álláspontot vesznek fel. Az INTP sokszor nagyon szégyenlős, ha úgy alakul, hogy új emberekkel találkozik. Másfelől az INTP nagyon magabiztos és beszédes olyan emberek között, akiket jól ismer, vagy amikor olyan teóriákat kell megvitatni, amikkel teljesen tisztában vannak.

  Az INTP nem érti és nem tartja sokra a személyes szubjektivitás vagy érzelmek alapján hozott döntéseket. Folyamatosan arra törekednek, hogy logikus következtetéseket vonjanak le problémákból, és nem értik annak a fontosságát illetve jelentőségét, ha egy döntést a szubjektív érzelmeket is figyelembe véve hozunk meg. Emiatt az INTP-k nincsenek természetesen ráhangolódva mások érzéseire, és nem igazán állnak készen arra, hogy megfeleljenek mások érzelmi szükségleteinek.

  Az INTP-nek olykor gondot okozhat a gőgösség és a társadalom és szokásai elleni lázadás, ami akadályozhatja a kreatívitása kibontakozásában. Mivel az Érző oldaluk a legfejletlenebb tulajdonságuk, ezért az INTP-nek nehézségei adódhatnak, ha kedvességet és támogatást kellene nyújtania, amik olykor elengedhetetlenek egy meghitt kapcsolatban. Ha az INTP nem érti meg, hogy fontos mások érzéseire odafigyelni, akkor túlzóan kritikussá és szarkasztikussá válhat másokkal szemben. Ha az INTP nem képes magának olyan helyet találni, ami támogatja a legerősebb képességei használatát, akkor általánosan negatívvá és cinikussá válhat. Ha az INTP-nek nem fejlődött ki megfelelően az Érzékelő oldala, akkor megesik, hogy nincs tudatában a környezetének, és gyengén teljesít az olyan mindennapi rutinfeladatokban, mint például a számlák befizetése vagy a megfelelő öltözködés.

  Az INTP számára rendkívül fontos, hogy az elképzelések és a tények helyesen és tömören legyenek kifejezve. Hajlamosak általuk abszolútnak vélt igazságok segítségével kifejezni magukat. Olykor a jól átgondolt és általuk megértett elképzeléseik mások számára nem éppen könnyen emészthetők, de az INTP nem hajlik rá, hogy átalakítsa az igazságot csak azért, hogy el tudja magyarázni mások számára is érthető módon. Az INTP hajlamos lehet otthagyni egy projektet, amint kielemezte azt, továbblépve valami új felé. Fontos, hogy az INTP hangsúlyt fektessen arra, hogy a kidolgozott elméleteit érthető módon el tudják magyarázni. Végeredményben egy csodálatos felfedezés semmit sem jelent, ha te vagy az egyetlen személy, aki megérti.

  Az INTP általában nagyon független, szokatlan és eredeti. Nem jellemző rájuk, hogy nagy jelentősséget tulajdonítanának a hagyományos céloknak, mint például a népszerűség és a biztonság. Általában összetett jellemek, és nem ritkán nyughatatlanok és hevesek. Nagyon találékonyak, és szokatlan a gondolkodásmódjuk, ami lehetővé teszi számukra, hogy az elképzeléseket más, új megközelítésekkel elemezzék. Épp ezért rengeteg tudományos áttörés a világban az INTP-knek köszönhető. Az INTP akkor hozza a legjobb formáját, amikor az elméletein dolgozhat, teljesen függetlenül. Ha adott egy környezet, ami támogatja a kreatív képességeit és a lehetséges különcségét, az INTP igazán figyelemre méltó dolgokat vihet véghez. Ők az új elgondolások úttörői a társadalmunkban.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Töltsön időt egyedül, olvasson, fejtsen keresztrejtvényt, menjen sétálni.
  • Fókuszáljon egy új ötletre, meglátásra, vagy perspektívára, aminek köze van a szituációhoz.
  • Csendesen beszélgessen a gondolatairól és meglátásairól egy olyan emberrel, aki nem ítélkezik, és akiben megbízik.
  • Csökkentse a zajszintet és mindazt, ami elvonhatja a figyelmét.
 • A racionalisták között a legzárkózottabb a Tervező INTP. Hatalmas mennyiségű információt tárol a fejében és nagy éleselméjűséggel képes elemezni a problémákat. Többnyire olyan foglalkozásokhoz vonzódik, ahol a saját főnöke lehet, például optometrista, plasztikai sebész, neurológus, tudós. Lehet belőle jogász, építész vagy pénzügyi elemző is. Sok INTP található a tudományos világ magasabb szintjein, olyan területeken, mint a régészet, kémia, filozófia vagy matematika. Erős kreatív hajlamot mutathatnak mint zenész, feltaláló vagy fotográfus. Néhányuk antikvitásokat vagy régi autókat gyűjt. Ahogy Don mondja: „Szeretem, hogy saját vállalkozásom van optometristaként. Folyamatosan olvasok a terület új fejlesztéseiről. A munkámnak a legmagasabb minőségűnek kell lennie. A szakmai hírnevem miatt sok páciens fordul hozzám, akiknek olyan problémájuk van, amit más szakembereknek nem sikerült megoldaniuk.”

  Ajánlott foglalkozások:

  filozófus, játék tervező, kutató, informatikus mérnök, szabadfoglalkozású művész, kutató, szabadúszó író, fizikus, szoftverfejlesztő, matematikus, geológus, számítógép-tudós, filozófia professzor, webmester, munkakerülő, orvosi kutató, festő, temetkezési vállalkozó, elemző, képregény művész, számítógépes technikus, website tervező, kutató, régész, számítógép javítás, törvényszéki antropológus, űrhajós, kutató, történész, rendszermérnök, genetikai kutató, csillagász, a környezeti tudós, egyiptológus

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Erős szeretet és vonzódást érez azok iránt, akik közel állnak hozzá
  • Általában laza és könnyű vele kijönni, hajlandó követni a párja kívánságait
  • Nagy lelkesedéssel fogadja azokat a dolgokat, amik érdeklik
  • Nagy a fantáziája és nagyon kreatív
  • Nem veszi személyesen a konfliktusokat vagy kritikát
  • Nem követelődző, egyszerű igényei vannak

  Mint szerelmi partner:

  Az INTP nagyon komolyan veszi kapcsolatát, mint ahogy a legtöbb dolgot az életben. Az ígéreteit betartja, az elköteleződés komolya dolog számára, általában lojális és hűséges. Általában könnyű vele élni, mert nincsenek nagy igényei és nem követelődző. Míg a belső világa elég bonyolult, addig a külvilághoz való kapcsolata egyszerű. Ez egyenes, őszinte szeretővé teszi. A szerelem számára tiszta és egyszerű, bonyodalmaktól mentes.

  Bár szereti az egyszerűséget kapcsolatában, az nem azt jelenti, hogy hiányozna belőle a mély érzelmek vagy a szenvedély. Az INTP nagyon kreatív és élénk a fantáziája. Nagyon izgatott és szenvedélyes tud lenni kapcsolatát illetően.

  A legproblémásabb terület egy INTP-vel való kapcsolatban, hogy lassan fogja fel a partnere szükségleteit. Az INTP nagyon elkötelezett lehet és nagyon szerelmes, mégis előfordul, hogy nem érti partnere lelki életét és a saját érzelmeit sem mutatja ki.

  Az INTP nem szereti a bonyolult helyzeteket, mint a személyközi konfliktusokat, és hajlamos ignorálni azokat. Ha úgy érzi muszáj szembenézni a konfliktussal, akkor ezt úgy teszi, hogy elemzi a helyzetet. Ez növelheti a konfliktust, ha a partnernek csak megértésre és támogatásra van szüksége.

  Szexualitása:

  Az INTP általában lelkesedéssel és izgatottsággal közelít a szexhez. Néhány INTP teljesen leépíti a szex iránti szükségletét, de a legtöbb felhasználja erős képzelőerejét és gyerekes lelkesedését és kihozza a legtöbbet a helyzetből.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ENTP, INTP, INTJ