Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Elcsépeltnek tűnhet, de fontos az önismeret és a fejünkben levő határok ismerete az életünkben. Divatos hangoztatni ezt a két fogalmat, ám a gyakorisága helyett inkább a tartalom az igazán lényeges. Az önismeret abban segít, hogy jobban értsük és vállaljuk vágyainkat, határainkat.

Minden újdonság, legyen szó bármilyen apróságról is, egykori határaink átlépését jelentette. Fejlődést hozott, amelyben távolabb merészkedtünk, többet mertünk és tettünk, mint korábban bármikor. Az, hogy mire vágyunk meghatározza azt is, hogy mit keresünk. Kinézet, tulajdonságok, közös élmények, hasonló gondolatok. Ezek mind belőlünk fakadnak, és egy ponton összekapcsolnak a másikkal, létrejön az a közös kis doboz, amibe egyre több minden kerül, és ez által egyre gazdagabbá válik a kapcsolatunk.

Minél jobban ismerjük a bensőnket, minél inkább el tudjuk fogadni mindazt, amit emberként képviselünk, annál tisztább lesz a kép, amikor az értékeinkről, hibáinkról van szó. De a fejlődés is akkor a leghasznosabb, ha a külső hatások és a belső igény együtt jelenik meg, és egymást erősítve építik a személyiséget.

A határok szerepét sokszor félreértik. Létezik ideiglenes és állandó is, de itt sem ilyen egyszerű a helyzet. Visszább is vonulhatunk, kényszerből, vagy észrevétlen továbbléphetünk, aztán falak épülnek, omlanak, sokszor gyakrabban, mint gondolnánk. Mire jó ez az egész mégis, ha ilyen képlékeny? Számos – időnként ellentétes – hatása van a folyamatnak, hiszen dicsőség, győzelem is lehet egy régi félelem elhagyása, máskor pedig egy kudarc vagy csalódás megállásra, mozdulatlanságra ítél minket időlegesen.

Vagy akár hosszú évekre is.

Mégis minden határ nagyon kifejező és pontos jelzője annak, hogy mit gondolunk a világról; mekkora az a tér, amiben mozogni tudunk, miként engedünk be másokat, hol vagyunk rugalmasak, és hol van az a pont, ahol már rég elavult a sorompó, de attól még ott van. A felsorolás akár kérdés is lehetne, és miért is ne? Érdekes válaszokat kap, aki pár percet áldoz bármelyikre.

Az önismeret nem mindig szakemberekhez és kurzusokhoz kapcsolódik; leggyakrabban bátor kérdések csupán, melyeket feltenni és megválaszolni nemcsak félelmetes, de felszabadító is. Miért félelmetes? Nevén nevezve máris veszít az erejéből: kritikus, szembesítő, feltáró, elgondolkodtató, számon kérő. Beszédes szavaink, kifejezéseink vannak arra is, miként hat ránk a folyamat, ha megküzdünk ezekkel a nehézségekkel: tiszta lelkiismeret, ventilláció (szellőztetés), lerakja a terhet, megbékél, rendet tesz, rendezett. Mindez nemcsak egy érzést jelent, de aktív cselekvést is. Ez nem feltétlen fizikai, hanem inkább lelki aktivitást, szellemi cselekvést jelent – időnként mindhárom ugyanolyan fontos lehet.

A lelkünkben zajló folyamatok fontos jellemzője, hogy ott érik a legtöbb kérdés és születik a legtöbb válasz is. Ugyanilyen fontos, hogy ezt képviselni, közölni, átadni is képesek és hajlandók legyünk. Ez több szálon futó folyamat, amellyel nemcsak magunknak, de környezetünknek és kapcsolatainknak (legyenek bármilyen jellegűek) is segítünk. Sokkal tisztábban látszik, mi az, ami jól esik, mi az, amit elviselünk, és hol van az a pont, amit nagyon rövid ideig vagy egyáltalán nem vagyunk képesek tolerálni. A határokat sokan az önzőséggel tekintik egyenértékűnek, hiszen áldozatokat kell időnként hozni, a másik igényei fontosabbak lehetnek, engedünk és meghajlunk más akarat előtt. Nagy a különbség aközött, amikor a másik igényei, utasításai és a kényszerek határozzák meg egy másik ember életét, és aközött, hogy engedünk, meghajlunk, elviselünk valamit egy olyan helyzetben, ahol tudatosan, a körülményeket figyelembe véve mi hozzuk meg azt a döntést. A beleegyezés háttérbe szoríthat minket egy időre, de a túlzás, az önfeladás, a makacsság itt is elkéri az árát idővel.

Hasznos dolog jóban lenni magunkkal, mert az elégedettség, a boldogság mindig visszatérő forrás lehet önmagunk számára. A nehézségek és a terhek nemcsak fájdalmat, hanem lehetőséget is rejtenek magukban. Nem könnyű erőt venni magunkon, de a segítség sokszor különös és váratlan alakban érkezik életünkbe. Minél stabilabbak az alapok, annál több terhet bírunk el, és megsokszorozódik mindazon képességek száma is, amik segítenek kitartani.

Rohan a világ és nem vár az ezernyi teendő? Ha van igényünk és bátorságunk, megtaláljuk azokat a perceket, órákat, ahol foglalkozhatunk a kérdéseinkkel – az erre szánt idő sokszorosát kapjuk vissza teherbírásban és egy elégedettebb élet formájában. Megéri? Számolj magaddal!


A képek forrása: popupcafe.hu, szemleletvaltas.com, ziynetiismailovadurak.files.wordpress.com