Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

>Hugh Jackman 17 éven át játszotta Rozsomák karakterét a filmvásznon, és úgy tűnik többszörös lezáráshoz érkezünk a filmmel, ugyanis ő és Patrick Stewart is bejelentette, hogy utoljára bújnak az általuk megszemélyesített mutáns szerepébe. Mindenképpen szomorú ez a búcsú.

Ha Rozsomák útját tekintjük, ott vannak az X-Men filmek, az eredettörténet, egy kiugrás, és mostanra elérkezett a búcsú ideje. A film egy meglehetősen nagy ugrással kezd – 29 évvel járunk az Apocalypse eseményei után, a világ pedig megváltozott.

Kinézetében ugyan nem annyira – ami érdekes, mert a filmben az önjáró kamionok és az óriási betakarító gépek az egyetlen technológiai utalás – berendezkedésében viszont nincs helye a mutánsoknak. Se a jövendőbeli generációnak, se annak a néhánynak, aki életben van még. A disztópia jelző pedig nem túlzás, ha azt vesszük milyen erőszakos, keserű és agresszív lett a 2040-es évek Amerikája. Fenyegetettség, az erősebb ököl szabálya, elnyomás és mellőzöttség kíséri csaknem minden szereplő életét. Ha pedig hőseink egy rövid időre békét és nyugalmat is lelnek, az két dolgot jelent. Az egyik, hogy rájönnek mit veszítettek, mennyire elérhetetlen mindez. A másik, hogy csak percek, órák kérdése, és ez a béke szappanbuborékként fog szertefoszlani. Mint egy illúzió, egy képzelgés, ami valójában nem is létezik, a kóstoló pedig csak még dermesztőbbé és keserűbbé színezi a valóságot.

Ezért nem meglepő a kislány – Laura karaktere sem, aki erőszak által születik, ez alapján él és harcol. A vadsága és elkeseredettsége egyszerre akar elbánni a jelennel, bosszút állni a múlton és csakis általa jelenik meg a jövő reménye és egyben tragédiája. Ő testesíti meg szimbólumként azt a kellemetlen gondolatot, hogy egy ilyen világ milyen jövőt nevel ki, gyárt magának.

Szokatlan szuperhős

A történet érdekes csavart kap, hiszen a hátterét az Old Man Logan képregény sorozat adja, a főszereplője pedig nemhogy nincs épp csúcsformában, de konkrétan haldoklik. Az előző részek után olyan érzésem volt, hogy a színészek és/vagy a rendező azt mondta, hogy jól van, Rozsomákból most ennyi elég volt egy jó időre. A korábbi részek szuperhős-akció-kaland hármasából pedig egy nagyon furcsa hibrid lett.

A film egészét tekintve ugyanis majdnem 2,5 órás, és ebbe bizony nagyon sok minden belefér. A stílusát tekintve viszont kapunk egy szuperhős alapot, a szükséges akciójelenetek minimális hozzáadásával, a maradék pedig egy családi dráma és egy road movie összefonódása, ami valljuk be nem mindennapi. És mégis működőképes, ha ki tudunk lépni a tipikus keretekből. Mert az Avengers és a többi „testvér” által felépített kép itt kopottasabb, homályosabb, és ha időnként nem lennének miszlikbe szabdalva a rossz fiúk, azt is gondolhatnánk, hogy egy drámát látunk. Az összhatás ettől még drámai marad, de adrenalin helyett bűntudat, akció helyett nagyrészt cinizmus és fáradtság folyik az ereiben.

Ebben a világban csak meghalni lehet

Másra számítottam, mint amit kaptam, de nem mondanám, hogy elégedetlen vagyokLogan. Szuperhős film a Logan, szó se róla, de mélyebbre nyúlik, többet mesél és többet is enged látni. Nincsenek rikító színű kosztümök, látványos és gigászi csaták. Helyette van rengeteg kétség, belső vívódás, küszködés, keserűség és menekülés. Nemcsak az ellenségek, de a múlt és a jövő elől is. Ha pedig a jelen elviselhetetlen, jóformán semmi nem marad, ahol menedéket lelne egy kiszolgált, leharcolt és végletekig kizsigerelt harcos.

Hugh Jackman ebben a búcsúban nem a karmait villogtatja, és nem a karakterének a brutalitása az elsődleges jellemzője. A korábbi filmekben a „szokásos” egyensúly állt fenn, ami az akció felé vitte a történetet. Itt az ember, a sors, a meghasonulás és a következmények vannak a fókuszban. A leszámolás pedig legalább annyira külső, mint belső harc a főszereplő számára.

Mondhatjuk úgy is, hogy a rengeteg történet, csata és veszteség utolérte az elpusztíthatatlannak hitt Rozsomákot és lehántotta róla az állatias ösztönlény nagy részét. És miért fontos mindez? Mert egyvalamit tehetünk, ha úgy gondoljuk, megérdemli: kísérjük el a haldoklót az utolsó útjára.

Ajánljuk:

  • A képregények és Rozsomák rajongóinak.
  • Azoknak, akik a sablonoktól eltérő történetre is kíváncsiak.
  • Annak, aki a dráma és a vívódások hátterét is szívesen veszi.

Nem ajánljuk:

  • A szuperhősös mozikat elkerülőknek.
  • Azoknak, akik az akciófilmek és a minél nagyobb csaták rajongói.
  • A vidám, könnyed szórakozást keresőknek.

A képek forrása: imdb.com, dvdnews.blog.hu