Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Philip K. Dick nemhiába a disztópiák mestere. Ha a bolygón belül már nincs remény, milyen kiút marad még? A Föld bajban van, aki segítséget hoz, az pedig egyeseknek maga a megmentő, másoknak pedig az emberiség árulója. A felmentő sereg közeleg, de vajon készen állunk rá?

Letehetetlen középkategória?

Időnként jó dolog, ha valamit csak utólag tudunk meg. Philip K. Dick ezen regényét többen is a közepes kategóriába sorolják, és ha az ízlés nem is vitatéma, én máris jól jártam. Egyfelől ezzel a regénnyel ismertem meg az írót, másfelől pedig egy rendezvényen kaptam meg, és a hazaúton kiolvastam. Ha egy óra alatt “felfaltam” tőle egy közepes regényt, akkor úgy tűnik jó dolgom lesz, hiszen a jók és a kimagaslók még hátra vannak! Hirtelen találkozás volt, de nyomot hagyott és olyan folytatással kecsegtet, amire bolondság lenne nem rábólintani.

A kétszázhúsz oldal cselekményének sodrása és az, hogy részletekben gazdagon, érdekesen viszi előre a történetet, nagyjából két napot jósol (optimista becslés!) a könyv befejezéséhez. Rohanvást érkezik el a könyv utolsó oldala, ahol megtorpan az elme egy jó időre. Itt ér utol a mondanivaló, csapódik le a sok összefüggés, és nyílik ki a szem, hogy körbenézzen. A Frolix-8 küldötte megérkezik, és beavatkozik a Föld életébe. Kérésre jött (ők csak így jöhetnek), és a változások, amik elindultak, alapjaiban rengetik meg a bolygó népességének életét. Jobb lesz ezután az élet a Földön? Ami történt, megtörtént, a kérdés nyitott marad. Segítséget kért az emberiség 99%-a, és megkapta.

Hatalmasak és elnyomottak – Szolgálni a kutatást

A történet egyik kulcsa az evolúció, a másik a hatalom. Mindkettővel szemben pedig ott van az a lázadás és ellenállás, ami az egyenlőtlen és néhol már tarthatatlan helyzet ellen emeli fel a hangját. Azaz inkább suttog és bujkál, de terjed és támogatókat gyűjt. Az emberiség továbbfejlődött, és pár száz év alatt nemcsak az űrutazás vált rutinná, de olyan képességeket fejlesztett ki fajunk néhány egyede, amely kiemelte a többség közül. Tízezer uralkodik ötmilliárd felett. A szuper intelligens és/vagy gondolatolvasásra képes emberek csoportja kutat, fejleszt, elnyom és kordában tart. A maradék szolgál és él, ahogy tud, ahogy engedik neki a szigorú szabályok.

Ebben a világban él Nick Appleton, a tipikus jellegtelen mintapolgár. Mint a társadalom legalacsonyabb besorolású tagjainak egyike, a munkája is meglehetősen silány, az élete pedig folyamatos félelem és vegetálás. Ő mégsem akar ellenálló lenni, neki pontosan elegendő az, ha a legális kémiai szerekkel, drogokkal hangulatán pont annyit változtathat, hogy az élete elviselhető mederben maradjon. Még akkor is sodródik az árral, amikor ellenállóvá válik, szerelembe esik, majd pedig mégis elindul egy önmegváltás felé. Mindeközben folyamatosan közeledik űrhajóján a Föld felé a lázadás ikonikus alakja, Thors Provoni, egy olyan idegen lény társaságában, aki segítséget jelent a jelenlegi rendszerrel szembenállóknak.

Egy reménytelibb Orwell az igazság szolgálatában

A sodrás és a fura, mégis érthető disztópia javára válik a regénynek. A szereplők jelleme nem túl bonyolult, ahogy a cselekmény sem, de a végkifejletben minden kulcsfigura a helyére kerül, bár néhol kérdőjelekkel tarkítva. Mintha az 1984 a jövőben játszódna, de a kicsengése optimistább, a feszültség és félelem mellett ott a remény is végig. A fennálló hatalmi rendszer omnipotens, de mi történik, ha kiderül, hogy van nála mértékrendekkel nagyobb hatalom a világegyetemben? És az a hatalom épp látogatóba igyekszik. Épp ez teszi érdekessé a Frolix-8 küldöttét: rengeteg igazságtalanság és kérdés talál megoldást. A rendszer pár óra alatt összeomlik és elkezd újjáépülni. Komoly árat fizet az emberiség azért, hogy az emberség és az igazság újra tényezővé váljon, és lehetőséget kapjon egy új rendszer megalapításához. Vajon pár száz év múlva ismét szükség lesz segítségre?