Barion Pixel

A Loving házaspár megpróbáltatásai fordulópontot és mérföldkövet eredményeztek. A nevük jelentése sorsszerű fricska abban a történetben, ahol a szerelem valóban győzedelmeskedik.

A szerelem és a dráma gyakran jár kéz a kézben.

Néhol a törvénnyel, a szabályokkal is szembe szegül. Jelen esetben azonban a törvénykezés egy 18. századi értekezésből fakad, ami kimondja: a különféle emberek – fehér, fekete, sárga, maláj és vörös – Isten akaratából kerültek különböző kontinensekre. A keveredésük az Úrnak nem tetsző dolog, hiszen a fecske is a sajátjaival, és a szarka is a sajátjaival keveredik csak.

Mai szemmel nézve az érvelés és a gondolatvezetés is elfogadhatatlan. Meglepő egyáltalán, hogy itt, és még ennél is sötétebb korokban is járt az emberiség a történelme során. Felfogható fejlődési görbének is azonban, hozzátéve, hogy lassú, rengeteg szenvedést okozott, de végül képes volt meglépni a következő lépcsőfokot. Vajon ez a fejlődés valós sebessége, vagy ennyire félelmetes minden gyökeres változás?

„… megsértve a közösség békéjét és méltóságát.”

Richard and Mildred Loving története fordulópont volt Amerika történelmében. Az államok saját jogkörrel is rendelkeznek és számos esetben az adott térség jogalkotóira volt bízva, miként foglalnak állást. Nem volt ez másképp a fehér és színes bőrűek házasságát tiltó jogszabállyal sem, amit még 1924-ben fogadtak el. A vegyes házasságokat tiltó törvényeket 1967. június 12-én a 14. alkotmány-kiegészítésre hivatkozva egyhangúlag alkotmányellenesnek mondták ki. Az eddig vezető út azonban az előítéletek, az embertelenség és a megalázás dzsungelén keresztül vezetett. Külön érdekessége az esetnek, hogy mint precedens, 2015-re segítette annak a törvénynek a létrehozását, ami az azonos neműek házasságát minden államban legálissá tette. 48 év telt el a két fordulópont között.

A film érzékenyen, de őszintén mutatja be a déli államok valóságát.

Azt, hogy még a családokon belül is komoly ellenérzések húzódtak meg a szerelmesekre nézve. Az igazságszolgáltatás merevsége, a rasszizmus, a reménytelenség mind megnehezíti azt, hogy elhiggyük, végül minden jóra fordul. A Loving pár kiútkeresése végül szikra volt, ami lángba borította az elavult és becsontosodott nézeteket. A tűzből főnixként kiemelkedő törvény pedig a szabadság és az emberséges bánásmód egy új fejezete lett.

Mildred Loving távol tartotta magát a politikától, de a határozat 40. évfordulóján, 2007-ben közleményt adott ki, ami a film és a fejlődni, jobbá válni akaró világ alapgondolatát is magába sűríti:

>„Úgy vélem, rassztól, nemtől és szexuális orientációtól függetlenül, minden Amerikait meg kell illessen a házasodás joga. Nem veszek részt a politikában, de büszkeséggel tölt el, hogy Richard és az én nevem jelen van a tárgyalótermekben. Azért, hogy támogassa azt az elképzelést, hogy a szeretet, az elköteleződés, a jóság és a családhoz tartozás, amit mindenki keres, legyen fekete vagy fehér bőrű, fiatal vagy idős, meleg vagy heteroszexuális, elérhető mindenki számára. Támogatom, hogy a házasodás joga mindenkit megillessen. Erről szól a szeretet és a Loving név (ami szintén szeretetet jelent).”

Ajánljuk:

  • A történelmi drámák kedvelőinek.
  • Azoknak, akik hisznek a szerelemben.
  • Mindenkinek, aki szereti a happy endet.

Nem ajánljuk:

  • A könnyed szórakozásra vágyóknak.
  • A film alapgondolatával egyet nem értőknek.

A képek forrása: port.hu