Barion Pixel
ESFP - Előadók
Népesség Férfi
Gyakoriság 11% 8% 14%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés
 • Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció
 • ESFP - Előadó

  Társasági lény, barátságos és megértő. Imádja habzsolni az életet, ismerkedni, és nagyra értékeli a kényelmet. Csapatban szeret dolgozni, szervezni, a munkát pedig hatékonnyá, egyszersmind élvezetessé tudja tenni. Rugalmas, könnyen alkalmazkodik az új emberekhez, helyzetekhez. Csapatban tud a legkönnyebben tanulni.

  Az ESFP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

  Az ESFP-k az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában élnek. Imádják az embereket és az új tapasztalatokat. Elevenek és szórakoztatóak, és szívesen vannak a figyelem középpontjában. Az „itt és most”-ban élnek, és imádják az izgalmakat és a drámát az életükben.

  Az ESFP-k nagyon jól értenek az emberekhez, és gyakran találják magukat a békéltető szerepében. Mivel személyes értékrendjük alapján hoznak döntéseket, ezért általában nagyon együttérzőek és a szívükön viselik mások sorsát. Általában meglehetősen nagylelkűek és kedvesek. Nagyon jó megfigyelők, ha emberekről van szó, és látszólag azelőtt tudják, hogy mi a baja valakinek, mielőtt bárki más észrevenné, és együttérzően találnak megoldást egy-egy praktikus szükségletre. Nem biztos, hogy ők a legjobb tanácsadók a világon, mert irtóznak a teóriáktól és a hosszú távú tervezéstől, de nagyszerűen képesek azonnali törődést biztosítani.

  Az ESFP egyértelműen egy spontán, derülátó személy. Imádnak szórakozni. Ha az ESFP-nek nem fejlődött ki a Gondolkozó oldala azáltal, hogy a racionális gondolkozásra figyelmet fordított volna, akkor hajlamosak élvhajhásszá válni, és fontosabbnak tekinteni az azonnali élményeket és kielégülést, mint a kötelezettségeiket. Az is előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a tetteik hosszú távú következményeit.

  Az ESFP számára az egész világ egy színpad. Imádnak a figyelem középpontjában lenni és másokat szórakoztatni. Folyamatosan előadnak, hogy így szórakoztassanak és tegyenek boldoggá másokat. Örömöt okoz nekik, ha mások érzékeit stimulálhatják és nagyon jók is ebben. Semmit sem szeretnének jobban, minthogy az egész világ egy folyamatos buli legyen, amiben ők a szórakoztató házigazdák.

  Az ESFP-k imádják az embereket és mindenki imádja az ESFP-ket. Az egyik legnagyszerűbb adottságuk, hogy mindenkit elfogadnak úgy ahogy vannak. Vidámak és lelkesek, és szinte mindenkit szívből szeretnek. Az ESFP végtelenül kedves és nagylelkű a barátaival, és általában mindenkit a barátjuknak tekintenek. Viszont ha valaki egyszer keresztbe tesz nekik, akkor arról a személyről nagyon erős és makacs véleményt alakítanak ki. Ilyen esetekben mély utálatra képesek.

  Az ESFP-t nagy nyomás alatt negatív gondolatok és eshetőségek árasztják el. Derülátó emberek lévén, akik a lehetőségek világában élnek, a negatív eshetőségek gondolatát rosszul viselik. Annak érdekében, hogy szembeszálljanak ezekkel a gondolatokkal, sokszor egyszerű, általános kijelentésekkel állnak elő, hogy megmagyarázzák a baj okát. Ezek a leegyszerűsített magyarázatok vagy a gondok mélyére hatolnak vagy nem, de jól szolgálják az ESFP-t abban, hogy túljusson rajtuk.

  Az ESFP-k nagyon gyakorlatiasak tudnak lenni, bár gyűlölik a rendszert és a rutint. Szeretnek csak úgy sodródni az árral, bízva abban a képességükben, hogy minden helyzetben képesek rögtönözni. Akkor tanulnak a legkönnyebben, ha saját kezűleg „kipróbálhatják”, ahelyett hogy egy könyvben olvasnának róla. Az elméleti dolgokkal nincsenek kibékülve. Ha egy ESFP intuitív oldala nem fejlődött ki, hajlamosak lehetnek az olyan helyzetek kerülésére, amelyek rengeteg elvont gondolkodást igényelnek, vagy amelyek összetettek és nem egyértelműek. Épp ezért egy ESFP-nek gondjai lehetnek az iskolában. Másfelől viszont az ESFP rendkívül jól teljesít olyan helyzetekben, melyekben szabadon tanulhat a másokkal való érintkezés során, vagy amelyekben úgy tanul, hogy „csinálja”.

  Az ESFP-knek nagyon jól fejlett esztétikai érzék, és kitűnő tér és rendeltetés érzékük van. Ha lehetőségük van rá, valószínűleg számos gyönyörű műtárgyat és egy művészien berendezett otthont birtokolnak. Általánosságban nagy örömüket lelik az esztétikai szépséggel rendelkező tárgyakban. Gyakori, hogy nagyra értékelik az élet olyan szépségeit, mint a finom ételek és jó borok.

  Az ESFP remek csapatjátékos. Ritkán okoznak problémát vagy nyugtalanságot, és általában a lehető legvidámabb környezetet teremtik meg a munka elvégzéséhez. Az ESFP az olyan hivatásokban viheti sokra, amikben tudja hasznosítani a kiváló érzékét az emberekhez, azzal a képességével együtt, mely lehetővé teszi neki, hogy ötleteket használható formába öntsön. Mivel pörgős személyek, akik szeretik az új tapasztalatokat, olyan hivatást érdemes választaniuk, amely sok változatosságot kínál vagy követel meg, valamint érzéket az emberekhez.

  Az ESFP-k általában szeretnek erős kötődést érezni másokkal, és úgy kötődnek az állatokhoz és a kisgyerekekhez, amire a legtöbb személyiségtípusnál nincs példa. Nem ritkán nagyra értékelik a természet szépségeit is.

  Az ESFP életszeretete hatalmas, és tudja hogyan érezze jól magát. Szeretnek másokat is magukkal ragadni a „móka-túráikra”, és jellemzően nagyon jól érzi magát az ember a társaságukban. Rugalmasak, alkalmazkodóak, őszintén érdeklődnek mások iránt és általában melegszívűek. Különleges képességük, hogy rengeteg örömöt képesek az életből nyerni, de figyelniük kell a kizárólag az „itt és most”-nak élésükből adódó buktatókra.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Találkozzon barátaival, hogy megbeszélhessék a helyzetet
  • Hozzon létre az értékeinek megfelelő terveket
  • Találjon aktív fizikai tevékenységet barátaival együtt vagy csapatjátékot, menjen el táncolni, stb.
  • Összpontosítson olyan tevékenységekre, amelyek az emberek számára pozitív változással járnak
 • Az "Előadó" (ESFP) a Vállalkozó ESTP-hez hasonlóan jó lehet az értékesítésben, sport vagy szórakoztatás területén. Rendszerint kicsit több időt tölt az ügyféllel, mint az ESTP és annyira élvezi a beszélgetést, hogy néha emlékeztetni kell, hogy zárja le az üzletet. A szórakoztatóiparban előadóként, impresszárióként vagy zenészként csinálhat karriert. Az üzleti életben lehet PR szakértő, adománygyűjtő vagy munkaerőpiaci közvetítő. Ahogy Brigitta, egy sürgősségi osztályos nővér mondja: „Néhányan talán túl stresszesnek találnák a munkámat, de én szeretek gyorsan cselekedni, jó vagyok abban, hogy megnyugtassam az embereket, miközben az orvosi problémájukkal foglalkozom. Minden nap más és más.”

  Ajánlott foglalkozások:

  PR-menedzser, az iskolai tanár, rádiós dj, ügyfélszolgálat, EMT, haj stylist, rendezvény koordinátora, gyermekápoló, gyermekgondozó munkavállaló, smink művész, személyi edző, public relations, az emberi erőforrások, az utazási irodát, masszázs terapeuta, fizikai terapeuta, belső díszlettervező

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Lelkes, imádja a szórakozást, mindent élvezetessé tud tenni
  • Okos, szellemes, népszerű, magához vonzza az embereket
  • Érzéki
  • Földhözragadt, praktikus, képes a mindennapi dolgokat elintézni
  • Tehetsége van a művészetekhez és kreatív, valószínűleg attraktív az otthona
  • Rugalmas és szerteágazó az érdeklődése, könnyen sodródik
  • Ki tud lépni a nem működő kapcsolatokból
  • Minden percből próbálja kihozni a legtöbbet
  • Bőkezű, adakozó és melegszívű

  Mint szerelmi partner:

  Imád szerelmes lenni, minden percből próbálja kihozni a legtöbbet. Napról napra él, így nehéz számára a jövőre gondolni, vagy hogy hosszú távú terveket szőjön. Emiatt nem jön neki természetesen, hogy elköteleződjön tartós párkapcsolatokban. Ettől függetlenül sokan, akik ebbe a típusba tartoznak, legyőzik ezt a gyengeségüket és képesek életre szóló kapcsolatokat kialakítani, meggyőzve magukat, hogy ez az, amit igazán akarnak.

  Az ESFP-t nagyon lefoglalja, hogy mások mit gondolnak róla. Erre vigyázni kell a kapcsolataiban, hiszen egy másik típus nehezen tud kapcsolódni egy ilyenfajta problémához.

  Az ESFP egyáltalán nem jól tűri a konfliktusokat, minden kritikát személyesen vesz, és személye ellen irányuló támadásnak veszi. Hajlamos dühvel és sértő szavakkal reagálni a kritikára, amit később megbán. Ha anélkül tudná befogadni a kritikákat, hogy nem érezné személyes sértésnek, sokkal kiegyensúlyozottabban és egészségesebben működne kapcsolatában.

  Az ESFP nagyon konkrét a kommunikációjában: direkten kommunikál, meggondolatlanul mondhat ki dolgokat, így néha másokat megsérthet. Azt szeretik, ha velük is konkrétan és direkten kommunikálnak, nem szereti az absztrakt dolgokat és elméleteket, és képes félreérteni helyzeteket, ha nem konkrétan van kommunikálva. A jövő vagy a múlt nem érdekli, amint úgy érzi, hogy nem releváns, amiről beszélget elunja magát.

  Az ESFP általánosságban nagyon melegszívű és adakozó, kevés az igénye, nem követelődzik, amit a partnerei értékelnek. Csak boldog akar lenni és másokat is boldoggá tenni. Energikus és népszerű egyén, aki felvillanyozza a párkapcsolatot.

  Szexualitása:

  Nagyon érzéki, imádja és keresi az intim együttléteket a partnerrel. Az itt és mostban él, így meg tudja ragadni az élvezeteket, amelyeket az öt érzékszerv nyújt számára. Adakozó a szexben is és forróvérű, szeret örömet szerezni partnerének.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ESTP, ISFP