Barion Pixel
ESTP - Vállalkozók
Népesség Férfi
Gyakoriság 18% 12,5% 7,5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
 • Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció
 • ESTP - Vállalkozó

  Toleráns és rugalmas, gyakorlatias, gyors megoldásokra törekszik. Az elmélet untatja. Az itt és most érdekli, ezért spontán, jó társasági alkat. Élvezi a kényelmet, jó az ízlése. Tanulni cselekedve tud a legjobban.

  Az ESTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

  Az ESTP-k társaságkedvelő, egyenes emberek. Lelkesek és könnyen izgalomba jönnek, az ESTP-k tevékeny emberek, akik a tettek világában élnek. Nyers, egyenes kockázat vállalók ők, akik készségesen vetik bele magukat a dolgok közepébe, és nem félnek közben bepiszkolni a kezüket. Az „itt és most”-ban élnek, és nem tartják sokra az önelemzést vagy az elméleteket. Megnézik, hogy mik a tények egy adott helyzetben, gyorsan eldöntik, hogy mit kell tenni, cselekszenek, és mennek is tovább.

  Az ESTP-knek van egy rejtélyes képességük, mellyel érzékelik más emberek hozzáállását és motivációit. Olyan jelentéktelen jeleket vesznek észre, melyek más típusok figyelmét teljesen elkerülik, mint például arckifejezések vagy a testtartás. Jellemzően pár lépéssel a beszélgetőpartnerük előtt járnak. Az ESTP-k arra használják ezt, hogy azt hozzák ki egy helyzetből, amit szeretnének. A szabályokat és törvényeket inkább a viselkedésre vonatkozó javaslatoknak tekintik, semmint rendelkezéseknek. Ha egy ESTP elhatározta, hogy valamit meg kell tenni, akkor a „megteszem és kész” hozzáállása érvényesül a szabályok ellenében. Ugyanakkor az ESTP-nek gyakran megvan a saját meggyőződése arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és makacsul ragaszkodnak az elveikhez. Az előírt szabályok nem jelentenek sokat az ESTP számára, de a saját becsületük előírja számukra, hogy soha semmilyen körülmények között se tegyenek olyat, ami szerintük rossz.

  Az ESTP-knek jó érzéke van a drámához és a stílushoz. Lendületes, gyorsan beszélő emberek, akik értékelik az élet szépségeit. Olykor szerencsejátékosok vagy pazarlók is lehetnek. Általában nagyon jól mesélnek történeteket és ügyesen rögtönöznek. Tipikusan inkább az adott pillanatban találnak ki mindent, minthogy egy terv szerint cselekedjenek. Szeretik a szórakozást, és jó társaságot nyújtanak. Időnként megbánthatnak másokat, anélkül, hogy azt észrevennék, mivel általában nincsenek tisztában és talán nem is érdekli őket, hogy milyen hatással van másokra, amit mondanak. Nem arról van szó, hogy nem törődnek másokkal, hanem arról, hogy a döntéshozás folyamatában nem veszik figyelembe más emberek érzéseit. Tényekre és logikára alapozva hoznak döntést.

  Az ESTP-k legfejletlenebb területe az intuitív oldaluk. Nincs türelmük a teóriákhoz, és nem tartják őket hasznosnak a „mindent elintézek” küldetésük során. Egy ESTP-nek alkalmanként lehetnek erős megérzései, amik gyakran teljesen tévesek, de időnként nagyon élénkek és pozitívak. Az ESTP-k nem bíznak az ösztöneikben, és gyanakodva tekintenek más emberek megérzéseire is.

  Az ESTP-nek gyakran vannak problémái a tanulással, főleg a felsőoktatásban, ami olyan területekkel foglalkozik, ahol az elméletek nagyon fontosak. Az ESTP unalmasnak tartja az olyan tárgyakat, amelyeknél úgy érzi, nem nyújt neki semmi hasznosat, amivel megoldhatna, elintézhetne dolgokat. Az ESTP lehet akár ragyogóan intelligens is, de az iskola így is nehézségeket okoz neki.

  Az ESTP-nek szüksége van arra, hogy mozgásban legyen, pörögjön, ezért jól teljesítenek olyan hivatásokban, amik nem korlátoznak vagy szabnak határokat. Az ESTP-kből rendkívül jó kereskedő válhat. Fojtogatva érzik magukat és boldogtalanokká válnak, ha rutinszerű robotolásra kényszerülnek. Az ESTP-k természetes energia- és lelkesedés többlettel rendelkeznek, ami jó vállalkozókká teszi őket. Képesek nagyon izgatottá válni, és ezt másokra átsugározni, fellelkesítve, majd tettekre sarkallva őket. Bárkinek bármit el tudnak adni. Akció orientáltak, gyorsan hoznak döntéseket. Mindent egybevetve, kivételes tehetséggel képesek mozgásba hozni dolgokat. Általában nem túl jók abban, hogy mindezeket végig is vigyék, ezt inkább másokra hagyják. Kitartóan végigcsinálni valamit olyasmi, aminek az elsajátítására az ESTP-knek külön érdemes odafigyelniük.

  Az ESTP-k praktikusak, jó megfigyelők, szeretnek szórakozni, spontán kockázat vállalók, azzal a kiváló képességgel, hogy újító megoldásokat tudnak rögtönözni egy-egy problémára. Lelkesek és szórakoztatóak, és remek ösztönzők. Ha egy ESTP felismeri a valódi adottságait, és olyan területen helyezkedik el, ahol ezeket kamatoztathatja, akkor igazán nagyszerű dolgokat vihet véghez.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Dolgozzon ki racionális és józan terveket a helyzetre
  • Hívjon össze egy csoportot (barátokat), és beszéljék meg a helyzetet, hogy kapjon objektív visszajelzést
  • Vegyen részt másokkal lendületes fizikai tevékenységben (pl. csapatjátékok)
  • Alaposabban vizsgálja meg evési szokásait
 • A "Vállalkozó" (ESTP) jellemzően a sok aktivitással járó foglalkozásokat keresi, pl. mentős, katona, rendőr vagy pilóta. Egyeseket a pénzügyi területek nyűgöznek le, pénzügyi tanácsadó vagy bróker lehet belőlük. Eladásban is jók, illetve imádják még a pénzdíjas versenyeket. Mások újságírónak, sportriporternek, fitnesszedzőnek, kereskedőnek mennek. Roger azt meséli: "Szeretek új emberekkel találkozni és kocsikat eladni nekik. Jó a változatosság, néhány nap nagyon pörgős, máskor meg laza nap jön."

  Ajánlott foglalkozások:

  vezérigazgató, sport irányító, vadászpilóta, marketing szakértő, gazdasági igazgató, autóversenyző, felügyelő, közgazdász, pilóta, bár tulajdonos, tanácsadó, CIA ügynök, biztonsági szakember, technikus, üzletember, gépészmérnök, PR-szakember, edző, menedzser , marketing igazgató, értékesítési munkatársa, szerelő, politikus, publicista

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Bájos, lenyűgözi az embereket
  • Szellemes, okos és népszerű
  • A konfliktus és kritika nem érinti személyesen
  • Kiváló és hidegfejű vészhelyzetekben
  • Lelkes és jó kedélyű, mindent próbál élvezetessé tenni
  • Mivel ő maga is egy nagy gyerek, szívesen tölt időt a gyerekeivel
  • Hajlamos elkényeztetni a szeretteit nagy ajándékokkal (ez a gyengesége is egyben)

  Mint szerelmi partner:

  Az ESTP szociális és szereti a jókedvet, minden percből ki akarja hozni a legtöbbet. Imádja az akciót, úgy tűnik, hogy mindig csinál valamit. Ez a lelkesedése átragad a környezetére is. Lelkes és barátságos az emberekkel. Nagyon bájos és lehengerlő tud lenni, főleg a kapcsolat elején. Elég bőkezű is, így számítani lehet rá, hogy fizet mindent a partnerének. Érzéki. Sok jókedvet és energiát hoz a személyes kapcsolataiba.

  Az elköteleződés nem erőssége. Mivel abszolút a jelenben él, kényelmetlenül érzi magát hosszú távú tervek szövésekor. Abba a hibába eshet, hogy kapcsolatról kapcsolatra ugrál. Könnyen elunja magát, így hajlamos lehet rá, hogy gyakran váltogatja kapcsolatait, hacsak nem tudja unalmát elűzni máshol. Az életet a jelenben éli meg, így a hosszú távú elköteleződések nem mindig kényelmesek számára. De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet hosszú távú kapcsolatot kialakítani vele! Minden ember egy bizonyos ponton úgy érzi, szeretne megállapodni. Így van ezzel az ESTP is. Ha eléri ezt a pontot, nincs oka, hogy ne köteleződjön el.

  Szexualitása:

  Az intimitáshoz is úgy viszonyul, mint az élethez. Érezzük magunkat a legjobban a jelenben. Tisztában van az érzékiségével. Ezért nagyon érzéki szerető. Inkább a fizikai élvezetet látja a szexben. Ha olyan típussal kerül össze, akinek F az egyik fő skálája (T helyett) vigyázniuk kell arra, hogy az intim helyzetben szavakban is kifejezze a szeretetet, hiszen az F típusoknak erre nagy szüksége van.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ISTJ, ESTP, ISTP, ESFP