Barion Pixel
ESTJ - Ellenőrök
Népesség Férfi
Gyakoriság 13% 16% 10%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés
 • ESTJ - Ellenőr

  Gyakorlatias, két lábbal jár a földön. Határozott, döntéseit pedig igyekszik mihamarabb megvalósítani. Jó szervező, és az eredményre összpontosít. Figyel a részletekre. Olykor makacsnak tűnhet, mivel másoktól is elvárja, hogy logikus terveihez alkalmazkodjanak.

  ESTJ elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan befelé fordul, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

  Az ESTJ-k a tények és az egyértelmű szükségletek világában élnek. A jelenben élnek, egyik szemüket folyamatosan a közvetlen környezetükön tartva, így biztosítván, hogy minden simán és rendezetten működjön. Tisztelik a hagyományokat és a törvényeket, és világos elvárásaik és nézeteik vannak. Mindezeket másoktól is elvárják, nincs türelmük és értetlenül állnak az olyan emberekkel szemben, akik nem becsülik ezeket a rendszereket. Sokra tartják a hozzáértést és a hatékonyságot, és szeretik ha erőfeszítéseik gyors eredményt produkálnak.

  Az ESTJ-k vezetésre termett emberek. Olyan világosan látják, hogy a dolgoknak hogy kéne lenniük, hogy ösztönösen lépnek elő vezetői szerepekbe. Magabiztosak és agresszívek. Elképesztő tehetségük van ahhoz, hogy rendszereket dolgozzanak ki és tevékenységeket tervezzenek meg, és hogy átlássák, hogy milyen lépések megtételére van szükség egy adott feladat teljesítéséhez. Időnként túlzott elvárásaik vannak másokkal szemben és nagyon kritikusak tudnak lenni, mivel igen erősek a meggyőződéseik, és hajlamosak nyersen kifejezni nemtetszésüket, ha úgy érzik valaki nem felel meg a mércéjüknek. De legalább ami a szívükön, az a szájukon (vagy az arcukon), mert az ESTJ-k hihetetlenül egyenesek és őszinték.

  Az ESTJ általában mintapolgár és a közösség támpillére. A kötelezettségeiket komolyan veszik és betűre pontosan követik azt az elképzelésüket, ami a saját felfogásuk szerint a „jó polgár”. Az ESTJ-k szeretnek emberekkel érintkezni és szeretik jól érezni magukat. Az ESTJ-k nagyon féktelenek és vidámak tudnak lenni társas összejöveteleken, főleg olyan tevékenységek során, melyek a családhoz, a közösséghez vagy a munkához köthetők.

  Az ESTJ-nek oda kell figyelnie arra, hogy hajlamos túl merevvé válni és túlságosan a részletekre koncentrálni. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a nézeteiknek, fontos, hogy észben tartsák, hogy mások véleményét is érdemes meghallgatniuk. Érző oldaluk elhanyagolása esetén nehézségeik adódhatnak, amikor mások gyengédség iránti igényének kellene megfelelniük, és könnyen akaratlanul is megbánthatják mások érzéseit azáltal, hogy logikával és érveléssel reagálnak olyan helyzetekre, amik empátiát és érzékenységet igényelnek.

  Stressz alatt az ESTJ gyakran elszigetelve érzi magát másoktól. Úgy érzik senki sem érti és becsüli őket, és a törekvéseiket mások magától értetődőnek veszik. Habár normál esetben az ESTJ nagyon verbális és nem okoz neki gondot, hogy kifejezze mit gondol, amikor stressz alatt áll, nagy nehézséget okoz neki, hogy szavakba öntse az érzéseit és megossza azokat másokkal.

  Az ESTJ-k mindennél többre értékelik a biztonságot és a társadalmi rendet, és úgy érzik kötelességük minden tőlük telhetőt megtenni ezek fejlesztése és támogatása érdekében. Lenyírják a füvet, elmennek szavazni, belépnek az Iskolai Szülői Szervezetbe, eljárnak a társasházi lakógyűlésekre, és úgy általában mindent megtesznek, hogy támogassák a személyi és társadalmi biztonságot, stabilitást.

  Az ESTJ szinte mindenbe hatalmas energiát fektet amit csinál. Mindent megtesznek, amiről úgy gondolják, hogy meg kell tenni a munkájukban, a házasságukban és a közösségükben, sok energiát fordítva erre. Lelkiismeretes, gyakorlatias, realista és megbízható. Bár az ESTJ kötelességtudóan megtesz mindent, ami egy konkrét ügy vagy cél eléréséhez szükséges, nem mindig látják vagy becsülik az olyan célok fontosságát, amik a gyakorlatiasság hatáskörén kívül esnek. Ugyanakkor ha az ESTJ képes meglátni a gyakorlati jelentősségét egy ilyen célnak, akkor biztosra vehető, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megértse és magáévá tegye az egyértelműségre és biztonságra való törekvése jegyében.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Menjen el nyaralni a barátaival vagy családjával
  • Listázzon a helyzettel kapcsolatos érveket és fontos álláspontokat
  • Fogadja el a csendes támogatást és az objektív visszajelzést
  • Aludjon egy jót, egyen jól, foglalja el magát másokkal együtt végzett fizikai aktivitásban
 • A leginkább vezetőnek alkalmas Gondviselő típus az "Ellenőr" (ESTJ). Sokan közülük saját üzletet nyitnak, vagy a karrierjükben fokozatosan a létrát megmászva jutnak el a vezető szerepéig, esetleg egy önkéntes szervezetben lesznek vezetők. Mások a kormány alkalmazottjaként vagy a hadseregben ill. a rendőrségben töltenek be tisztviselői szerepet. Egyes Ellenőrök műszakibb pályára léphetnek, mérnökök vagy számítógépes elemzők lehetnek, esetleg fogorvosként, bíróként vagy orvosként találják meg a helyüket a szakmai közösségben. Gordon azt meséli: "Sokáig tartott, míg megtaláltam a nekem való karriert. Egy csúnya autóbaleset után irányt váltottam, és építési vállalkozóként sikerült a saját számításomat megtalálni végre."

  Ajánlott foglalkozások:

  ügyvezető, vezérigazgató, felügyelő, üzleti tanácsadó, menedzser, stratéga, pénzügyi tervező, vállalkozó, irodavezető, PR-menedzser, nemzetközi üzleti szakember, üzleti elemző, vezetési tanácsadó, tisztviselő, ügyvéd, marketing, sport menedzsment, a kormány alkalmazottja, befektetési bankár

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Általában lelkes és barátságos
  • Kiegyensúlyozott, megbízható, lehet rá számítani
  • Megteremti a biztonságot a családjának
  • Sok erőfeszítést fektet bele, hogy a kötelezettségeinek eleget tegyen
  • Általában jól bánik a pénzzel
  • Nem érinti személyesen a konfliktus vagy kritika
  • Nagyon komolyan veszi az elköteleződést
  • Jól old meg konfliktusokat
  • Képes fegyelmet tartani
  • Képes továbblépni, ha egy kapcsolatnak vége van

  Mint szerelmi partner:

  Ha egy ESTJ kimondja az "igent", számíthatunk rá, hogy rengeteg erőfeszítést fog tenni, hogy jól működjön az a kapcsolat és hogy életre szóló legyen az elköteleződés. Biztonságot és stabilitást keres, így ha egyszer elkötelezte magát valaki mellett, azt egész életen át akarja. Fontos neki a tradíciók megtartása is egy kapcsolatban.

  Az ESTJ úgy érzi, hogy neki mindig igaza van, és úgy gondolja, ha mindenki tényleg odafigyelne arra, amit mond, akkor belátnák, hogy igaza van. Egy ilyen erős akarat és önbecsülés hasznos, de az intim kapcsolatoknak árthat, ha az ESTJ partnere úgy érzi az ő véleménye nincs igazán értékelve. Ez egy lehetséges csapda az ESTJ-vel való partner kapcsolatban. Az ESTJ-nek oda kell figyelnie, hogy másnak más véleménye lehet és az ugyanolyan értékes, mint az övé.

  Gondoskodó és védelmező, élvezi, hogy védelmezheti családját, és jól is csinálja. Partnerük értékelni fogja ezt a tulajdonságát, de zokon veheti, ha túlzottan kontrollálja őt, azért hogy biztonságban legyen. Kötelességének érzi az ESTJ, hogy instrukciókat adjon a partnerének, hogyan kell viselkednie.

  Az ESTJ szereti a szociális összejöveteleket és el is várja partnerétől, hogy aktívan részt vegyen ezeken az összejöveteleken. Főleg az olyan összejöveteleket kedveli, ami a családdal, munkával vagy bármilyen szervezettel kapcsolatos. De csak ha a munkáját és kötelezettségeit elvégezte akkor vesz részt ezeken.

  Az ESTJ nehezen tud mások érzelmeire ráhangolódni, ami problémát jelenthet, ha olyan partnere van, aki könnyen átveszi mások érzelmeit (F skálája van). Ha partnere felhívja figyelmét erre, jól működhet a kapcsolat.

  Az ESTJ boldogan teljesíti a kötelességeit és szeretné, ha ezért értékelné őt a környezete. Így a legnagyobb elismerés, amit partnere adhat számára a hála.

  Szexualitása:

  A szexben is a tradiconalitás jellemző rá, jobb szereti a kiszámítható, "beütemezett" szexuális együttléteket. Az intimitást kevésbé arra használja, hogy kimutassa a szeretetét és érzelmeit. De az ellenkezője is igaz: ha tetszik neki a partnere viselkedése, azt visszajelzi és megerősíti. Tehát akár negatív akár pozitív visszajelzésről van szó, az ESTJ nagyon őszinte és egyenesen megmondja, mit érez.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ISTJ, ESFJ, ISFJ, ENTJ, INTJ, ISTP