Barion Pixel
ISFJ - Oltalmazók
Népesség Férfi
Gyakoriság 7% 4% 10%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés
 • Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Ne) Extravertált Intuíció
 • ISFJ - Oltalmazó

  Csendes, barátságos, felelősségteljes és öntudatos. Elhivatott, a munkáját alaposan végzi. Pontos, olykor szőrszálhasogató. Hűséges, megfontolt, az emberekkel kapcsolatban pedig észrevesz és megjegyez sok apró részletet. Érdekli, mások mit gondolnak róla. Rendre és harmóniára törekszik mind otthonában, mind munkahelyén.

  ISFJ elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

  Az ISFJ-k számára a világ kézzelfogható és jóindulatú. Ők valóban melegszívűek és kedvesek, és hinni akarnak az emberek jóságában. Az összhangot és az együttműködést szeretik, és gyakran nagyon érzékenyek más emberek érzéseire. Az emberek általában becsülik az ISFJ-ket megfontoltságukért és tudatosságukért, és a képességükért, hogy másokból a legjobbat tudják kihozni azáltal, hogy erősen hinni akarnak a emberek jóságában.

  Az ISFJ-knek gazdag belső világa van, ami általában nem tűnik fel a külső szemlélőnek. Folyamatosan gyűlik bennük az információ olyan emberekről és helyzetekről, amik fontosak számukra, és ezeket az információkat el is tárolják. Ez a hatalmas méretű információ halmaz általában ijesztően pontos, mivel az ISFJ-nek nagyon jó a memóriája, ha az értékrendjének fontos dolgokról van szó. Nem szokatlan, hogy az ISFJ évek múltán is pontos részletességgel emlékszik egyes arckifejezésekre vagy beszélgetésekre, amennyiben azok hatással voltak rá.

  Az ISFJ-knek nagyon világos elképzelésük van arról, hogy a dolgoknak milyennek kellene lenniük, és törekednek rá, hogy ezt megvalósítsák. Fontosnak tartják a biztonságot és a kedvességet, és tisztelik a hagyományokat és a törvényeket. Hajlamosak abban hinni, hogy a jelenlegi rendszerek azért működnek, mert beváltak. Éppen ezért nehéz őket rávenni, hogy valamit úgy csináljanak, ahogy eddig még soha, hacsak nem mondja meg nekik valaki érthetően, hogy miért jobb úgy, mint a régi, jól bevált módszerekkel.

  Az ISFJ-k úgy tanulnak meg valamit a legkönnyebben, ha kipróbálják, ahelyett, hogy egy könyvben olvasnának róla vagy elméleti tudást alkalmaznának a gyakorlatban. Épp ezért ritkán találkozunk velük olyan területeken, amik sok fogalmi analízist vagy elméletet igényel. A gyakorlati alkalmazást szeretik. A hagyományos felsőoktatás, ami gyakran elméleti és elvont gondolkodást igényel, olyan az ISFJ-nek, mint az elvégzendő házimunka. Az ISFJ úgy tanul meg a legkönnyebben egy feladatot, ha megmutatják neki a gyakorlati felhasználását. Amint a feladatot megtanulta és a gyakorlati jelentőségét megértette, az ISFJ teljes odaadással és fáradhatatlanul csinálja végig, míg be nem fejezi. Az ISFJ-k rendkívül megbízhatóak.

  Az ISFJ-nek elképesztően jól fejlett érzéke van a térhez, rendeltetéshez és a művészi szépséghez. Ebből kifolyólag otthonuk gyakran gyönyörűen berendezett és praktikus. Rendkívül jó belső lakberendező válhat belőlük. Ez a különleges képességük, kombinálva a mások érzései és vágyai iránti érzékenységgel, nagyszerű ajándékozóvá teszi őket – megtalálják a megfelelő ajándékot, aminek az ajándékozó igazán örül.

  Sokkal inkább mint más személyiségtípusok, az ISFJ-k rendkívüli módon tisztában vannak a saját érzelmeikkel, ahogy más emberek érzelmeivel is. Általában nem mutatják ki érzelmeiket, magukban tartják őket. Ha ezek az érzelmek negatívak, előfordulhat, hogy felhalmozódnak az ISFJ-ben, amíg végül egy-egy személlyel kapcsolatos határozott véleménnyé nem válnak, amiket ezután már nehéz megváltoztatni. Sok ISFJ megtanulja hogyan fejezze ki önmagát, és találnak valamit, amin levezethetik erős érzelmeiket.

  Ahogy az ISFJ nem mutatja ki érzelmeit, ugyanúgy nem kérkednek vele, hogy tisztában vannak mások érzéseivel. Ugyanakkor nyíltan beszélnek, ha úgy érzik, hogy egy másik személynek tényleg segítségre van szüksége, és ilyen esetekben nagy segítségére lehetnek másoknak, hogy megértsék saját érzelmeiket.

  Az ISFJ-nek erős a felelősség és kötelesség tudata. Nagyon komolyan veszik a kötelességeiket, és számíthatunk rá, hogy meg is teszi, amit kell. Ezen oknál fogva az emberek természetes módon hajlamosak rájuk támaszkodni. Az ISFJ nehezen mond nemet, ha megkérik valamire, és emiatt sokszor túlvállalja magát. Ilyen esetekben az ISFJ általában nem adja mások tudtára, hogy nehézségei vannak, mert nagymértékben irtóznak a konfliktusoktól, és mert hajlamosak mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezni. Az ISFJ-nek meg kell tanulnia felismerni, értékelni és kifejezni a saját szükségleteit, ha el akarja kerülni, hogy túlhajszolt legyen és mások ezt természetesnek vegyék.

  Az ISFJ-knek pozitív visszajelzésre van szüksége. Ennek hiányában, illetve ha kritizálják őket, az ISFJ elbátortalanodik, és akár még depressziós is lehet. Amikor maguk alatt vannak vagy stressz éri őket, az ISFJ elkezdi elképzelni mindazt, ami az életében kritikusan elromolhat. Teljesen alkalmatlannak érzik magukat, és meggyőződésükké válik, hogy „minden rossz, úgy ahogy van” vagy „képtelen vagyok bármit is jól csinálni”.

  Az ISFJ kedves, nagylelkű és megbízható. Sokat képesek nyújtani, a mások iránti érzékenységükkel és azáltal, hogy mindent rendben tartanak. Fontos észben tartaniuk, hogy nem szabad túlzott önkritikát gyakorolniuk, és hogy adjanak maguknak is abból a kedvességből és szeretetből, amit másoknak önzetlenül adnak.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Végezzen több fizikai gyakorlatot (jóga,futás, stb.)
  • Összpontosítson arra, amit mások érdekében végez (pénz adományozás, önkéntes munka, stb)
  • Alakítsa át fizikai környezetét (akárcsak rövid időre).
  • Kérjen segítséget, ha elárasztják a részletek.
 • Az "Oltalmazó" (ISFJ) a többi Gondviselőhöz képest a legkevésbé valószínű, hogy vezetői pozíciót próbál betölteni, mert ez a típus nem érzi jól magát a rivaldafényben. Jellemzően arról gondoskodnak inkább, hogy a dolgok simán menjenek. Mindent megtesznek, hogy elhárítsák a lehetséges problémák felmerülését. A Gondoskodókhoz (ESFJ) hasonlóan az egészségügy, oktatás vagy szociális szolgáltatások érdekelhetik őket. Az üzleti életben az olyan pozíciók felelnek meg nekik legjobban, ahol a szociális érintkezés mellett egyedül is dolgozhatnak az idő többi részében. Műszaki területen olyan feladatok a legjobbak számukra, ahol a függetlenség iránti vágyuk kielégíthető, például villanyszerelőként vagy fényképészként. Patrick véleménye: "A portréfényképészet vonzott mindig, mert itt segíthetek az embereknek, hogy a lehető legjobban nézzenek ki az életük egy ünnepelt fontos pillanatában. Nem sajnálom az időt arra, hogy a lehető legjobb képet készítsem el nekik".

  Ajánlott foglalkozások:

  háztartásbeli, irodai dolgozó, egészségügyi dolgozó, személyi asszisztens, iskolai tanár, adminisztrátor, gyermekgondozási munkás, irodai alkalmazott, recepciós, könyvtári asszisztens, dietetikus, egészségügyi pedagógus, könyvtáros

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Barátságos, melegszívű
  • Mások kedvében akar járni
  • Jó hallgató
  • Sok energiát fektet a kötelességeibe
  • Kitűnő szervezőképessége van
  • Jól kezeli a pénzt
  • Komolyan veszi az elköteleződést és életre szóló kapcsolatot keres

  Mint szerelmi partner:

  Az ISFJ képes elköteleződni a partnere mellett. Nagyon intenzív érzéseik vannak, ami nem biztos, hogy egyértelmű partnerük számára, mert általában nem fejezi ki őket, hacsak nincs jó oka rá. Mivel ilyen intenzív érzelmeket él meg, a kapcsolat a prioritás. Monogám, életre szóló kapcsolatot keres. Megbízható, hűséges és lojális a partneréhez, ha egyszer letette a voksot valaki mellett.

  Az ISFJ-nek problémát jelent kilépni egy rosszul funkcionáló kapcsolatból, vagy elfogadni hogy a kapcsolatnak vége. Hajlamos önmagát hibáztatni mindenért és azon gondolkodni vajon hol rontotta el. Ha lojális és hűséges volt, és betartotta az ígéreteit, teljesen tanácstalanná válik, hogy miért ment tönkre a kapcsolata és nagyon nehezen tudja csak feldolgozni, hogy vége. Ő az, aki még egy elhunyt partnerhez is hűséges marad, nem keres mást.

  Az ISFJ a saját szükségleteit háttérbe szorítja másokéval szemben. Ez visszaüthet és kihasználhatják őt. Egy ilyen helyzetben felerősítheti érzelmeit és nagyon dühös tud lenni. Fontos lenne egy kapcsolatban, hogy az ISFJ a saját szükségleteit is felismerje és előtérbe helyezze. A legnagyobb ajándék az ISFJ számára, ha a partner kimutatja szeretetét és hogy értékeli őt.

  Általánosságban szólva, az ISFJ hagyománykövető, családcentrikus személy, aki a partnere és családja kényelmét előtérbe helyezi. Hihetetlenül jól funkcionál a minden napi feladatok megoldásában, és igazán gondoskodó, ami nagyon ritka, a többi temperamentum típusból hiányzik. Sokat fektet a kapcsolatába, mindent megtesz, azért hogy jól működjön.

  Szexualitása:

  A szexualitás számára egy módja az érzelmi szálak megerősítésének. Előfordulhat, hogy ezt is kicsit kötelességnek éli meg és inkább arra koncentrál, hogy a partnerét kielégítse, és arra egyáltalán nem, hogy neki mi a kellemes. Bár szavakban nehezen fejezi ki érzelmeit, szex közben abszolult képes erre és értékeli, ha partnere is.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ISFJ, ENFJ, ESTJ