Barion Pixel

Általánosságban igaz rájuk:

  • Segítőkész, keményen dolgozik
  • Lojális partner, felelősségteljes szülő, stabilizálásra törekvő vezető
  • Jellemzi: óvatosság, felelősség, szerénység, hagyományőrzés
  • Biztonságot keresi, értékeli a hálát, szívesen csatlakozik csoportokhoz

A "gondviselők" SJ az a temperamentum típus, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a társadalom alappillére, mivel fontos számára, hogy szolgálja és megőrizze a szociális intézményeket. A "gondviselőknek" természetes adottsága, hogy menedzselje az intézményeket és minden képességét felhasználja, hogy jól menjenek a dolgok, nemcsak a munkahelyen, de a családban is. Jól tudja érezni magát barátaival, de nagyon komolyan veszi a kötelességeit és a felelősséget. Értékeli magában, hogy megbízható. Ha egy munkát el kell végezni, rá lehet számítani. Hisz a törvényben és rendben, ezért gyakran aggasztja, ha a megfelelő tisztelet nincs kimutatva. Talán ezért értékeli annyira a szokásokat és tradíciókat. Ő segít a modern, gyorsan változó világunkban a stabilitást megtartani.

Praktikus és földhözragadt, hisz a szabályok betartásában és a másokkal való együttműködés eredményességében. Kényelmetlenül érzi magát, ha új utat kell járni, kényelmesebb számára, ha a kitaposott utat követi, jól működik a rendszerben pl. egy cégen belül. Kínosan lelkiismeretes, betartja a határidőket.

A lakosság kb. 40-45 %-a "gondviselő" típus, ami nagyon jó, mert ők szívesen végzik a nélkülözhetetlen, de nem túl izgalmas munkákat, ami a többi típus számára teher lenne.

Életcéljai:
Biztonság, hogy mások elfogadják, materiális dolgok, anyagiak, tekintély, tisztelet
Erősségei:
A status quo védelmezője, tradíciók megőrzése, ügyes abban, hogy az új ötletekben megtalálja a buktatót
Szereti:
Struktúrát és szabályokat, szervezettséget, ha tudja, hogy mit várnak el tőle és hogy eleget tegyen az elvárásoknak, az iskolát és jól akar teljesíteni, precizitást
Nem szereti:
A változást (a status quo legjobb védelmezője), a fennhéjazó és gondatlan embereket, a szabálysértőket.
Amit más típusok nem szeretnek benne:
A "gondviselők" olyan mértékben ragaszkodik a rendhez és szabályokhoz, hogy az irritálhatja a többieket. A "gondviselők" elmélete a hierarchiáról és rendről szükségtelen tehernek tűnhet a többi temperamentum típus számára.