Barion Pixel
ENTP - Feltalálók
Népesség Férfi
Gyakoriság 4,5% 6% 3%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
 • Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés
 • ENTP - Feltaláló

  Gyors, találékony és egyenes beszédű. Figyelmes, másokra ösztönzőleg hat. Jól belátja a lehetőségeket és képes ezeket mérlegelni. Jó emberismerő. A rutin untatja, ritkán csinál valamit kétszer ugyanúgy, ezért mindig más érdekli.

  Az ENTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

  Lévén az Extravertált Intuíció uralja a személyiségüket, az ENTP-k az életben elsődlegesen az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak. Folyamatosan elképzeléseket és képeket szívnak magukba azon helyzetekkel kapcsolatban, amikkel szembesülnek. Intuíciójukat felhasználva dolgozzák fel ezeket az információkat, és emiatt elképesztően gyorsan és pontosan képesek felmérni egy-egy helyzetet. ENFP testvéreiket leszámítva az ENTP-k mélyebb megértéssel rendelkeznek a környezetükről, mint bármelyik másik típus.

  Ezen képességük, hogy ösztönösen megértenek embereket és szituációkat, határozott előnyt biztosít az ENTP számára élete folyamán. Általában gyorsan felfognak mindent és a dolgok mélyére látnak. Ennek megfelelően elég rugalmasak és jól alkalmazkodnak sokféle feladathoz. Szinte mindenhez értenek, ami érdekli őket. Ahogy idősödnek és tovább fejlődnek az intuitív képességeik és éleslátásuk, nagyon jól észreveszik és tudatában vannak a lehetőségeknek, és ez meglehetősen találékonyakká teszi őket, amikor problémamegoldásra kerül sor. 

  Az ENTP-k az ötletek emberei. Az felfogóképességüknek köszönhetően mindenütt lehetőségeket látnak. Izgatottá és lelkessé válnak az elképzeléseikkel kapcsolatban, és ezt a lelkesedést képesek másoknak is továbbadni. Ily módon megkapják a látomásaik megvalósításához szükséges támogatást.

  Az ENTP-ket kevésbé érdekli a tettek kivitelezésére irányuló tervek kiagyalása vagy a döntéshozatal, sokkal inkább a lehetőségek és elképzelések „gyártása” foglalkoztatja őket. Ezen elképzelések kivitelezése általában nem erőssége az ENTP-nek. Néhányuk esetében ez kialakít egy olyan szokást, hogy sohasem fejezik be, amibe belekezdenek. Az az ENTP, akinek nem fejlődött ki megfelelően a Gondolkodó oldala, azzal a problémával küzd, hogy lelkesen ugrál elképzelésről elképzelésre anélkül, hogy azokat meg is valósítanák. Az ENTP-nek ügyelnie kell arra, hogy teljesen végiggondolja az elképzeléseit azért, hogy hasznosítani tudja őket. 

  Az ENTP-t a kiegészítő (másodlagos) funkciója, az Introvertált Gondolkodás vezérli a döntéshozatalban. Habár az ENTP-t jobban érdekli az információ szerzés, mint a döntéshozatal, meglehetősen ésszerűek és logikusak a következtetéseik. Amikor az Intuitív meglátásaikra alkalmazzák a Gondolkodást, akkor a végeredmény igen erőteljes lehet. Egy mentálisan fejlett ENTP hihetetlenül látnoki, leleményes és vállalkozó szellemű.

  Az ENTP-k jó társalgók, gyors észjárásúak, és élvezik a másokkal folytatott szóbeli vitákat. Imádnak mindent megvitatni, és időnként akár még a másik oldalra is képesek átállni, pusztán a vita kedvéért. Amikor azonban a saját álláspontjuk mellett kell érvelniük, néha kényelmetlenül érzik magukat, valamint nyersen és hevesen beszélnek.

  Az ENTP személyiségtípust olykor „ügyvéd” típusnak is szokták nevezni. Az ENTP „ügyvéd” gyorsan és pontosan megérti a helyzetet, és objektíven és logikusan jár el az ügyben. A Gondolkodó oldaluk folytán a tetteiket és a döntéseiket egy tárgyilagos szabály vagy törvény gyűjteményre alapozzák. Ha az ENTP egy olyan személyt védene, aki tényleg elkövetett valamilyen bűnt, akkor valószínűleg kihasználná a törvény kiskapuit hogy az ügyfele megússza a büntetést. Ha ezek után megnyerné az ügyet, a tetteit teljesen igazságosnak és a helyzetnek megfelelőnek tartaná, mert minden amit tett törvényes. Az ügyfelük bűnössége vagy ártatlansága sokkal kevésbé számítana. Ha ez a fajta érvelés és gondolkodásmód az ENTP által teljesen ellenőrizetlenül elszabadul, az olyan személyt eredményezhet, akit mások etikátlannak vagy akár tisztességtelennek is tarthatnak. Az ENTP, aki természetéből adódóan nem veszi figyelembe a személyesebb vagy emberi tényezőket a döntéseinél, jobb ha ügyel arra, hogy észrevegye az egyes szituációk szubjektív, személyes oldalát is. Ez egy potenciális probléma az ENTP-k számára. Habár a logikai képességeik erőt és célt kölcsönöznek az ENTP-knek, ezzel egy időben el is szigetelik őket a saját érzéseiktől és más emberektől.

  Az ENTP legkevésbé fejlett területei az Érzékelés és az Érzés. Ha az Érzékelés oldalát hanyagolja, akkor az ENTP hajlamos nem figyelni az életével kapcsolatos részletekre. Ha az Érzés oldalukat hanyagolják el, akkor előfordul, hogy nem tartják túl sokra mások véleményét, vagy túl nyerssé és erőszakossá válnak.

  Nyomás alatt az ENTP elveszítheti a lehetőségek generálásának képességét, és az apró részletek megszállottjává válhat. Ezek a részletek az ENTP számára kiemelkedően fontosnak tűnhetnek, de a valóságban általában lényegtelenek az átfogó kép szempontjából. Általánosságban az ENTP-k vidám látnokok. Nagyon sokra tartják a tudást, és életük nagy részében egy magasabb szintű megértés elérésére törekszenek. A lehetőségek birodalmában élnek, és izgatják őket az elképzelések, a kihívások és a nehézségek. Amikor valamilyen problémával szembesülnek, könnyedén rögtönöznek és állnak elő gyorsan egy újszerű megoldással. Kreatívok, okosak, kíváncsiak és elvontak, az ENTP-knek lehetőségek széles választéka áll a rendelkezésére az életben.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Objektív kontextusban beszéljen másokkal – ne nyomjon a lezárás vagy a döntéshozatal felé
  • Elemezze az eseményeket, és határozza meg a dolgok sorrendjét
  • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akik semleges nézőpontból látják a helyzetet
  • Anélkül vizsgálja a lehetőségeket és a valószínűségeket, hogy prioritást állítana fel, vagy döntést hozna
 • A racionalisták közül általában a Feltaláló ENTP a legnyitottabb a külvilág felé. Ez azért van, mert szeret eldicsekedni az ötleteivel a többi embernek és látni a reakciójukat. Nem szokatlan, ha ezt a típust olyan munkakörben találjuk, ami új ötleteket és emberekkel való kapcsolattartást igényel. ENTP-k találhatók a politikában, az ingatlanfejlesztésben, a reklám, a marketing és a PR területén. Lehetnek kockázatitőke-befektetők, vezetői tanácsadók, sportmenedzserek. Mindaddig, amíg alkalmuk van kitalálni egy új terméket vagy új ismeretet, ragyognak.

  Ahogy Donna mondja: „Azelőtt sosem próbáltunk marsra-szállást légzsákokban pattogva, de megcsináltuk. Vállaltuk a kockázatot, mindent elkövettünk a kockázatok csökkentéséért, és sikerrel jártunk.”

  Ajánlott foglalkozások:

  számítógépes szakértő, nemzetközi kém, tv producer, filozófus, színész, zenei előadóművész, tanácsadó, vadászpilóta, politikus, diplomata, szórakoztató, játék tervezője, bár tulajdonosa, szabadúszó író, kreatív igazgató, stratéga, hírműsorvezető, profi gördeszkás, repülőgép pilóta, képregény művész, főiskolai tanár, magánnyomozó, gépészmérnök, egyetemi tanár, nagykövet, csillagász, kutató, bíró, webfejlesztő, tudós, FBI-ügynök, CIA-ügynök, villamosmérnök

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Lelkes, feldobott és népszerű
  • Nagyon elragadó tud lenni
  • Kitűnően kommunikál
  • Hihetetlenül érdekli saját maga és kapcsolata fejlődése
  • Laza és rugalmas, könnyű vele kijönni
  • Nagy ötletei vannak, mindig dolgozik valamin
  • Általában ügyesen keres pénzt
  • Nagyon komolyan veszi kapcsolatát és az elköteleződést
  • Képes tovább lépni, ha egy rossz kapcsolatnak vége

  Mint szerelmi partner:

  Az ENTP célja intim kapcsolatában hasonló az élet más területein való céljaihoz: fejlődés és személyes növekedés. Folyamatosan olyan kérdéseket tesz fel magának, mint: Hogy lehetne a kapcsolatot fejleszteni? Merre tart a kapcsolatunk? Fejlődöm ebben a kapcsolatban? Hajlamos új ötleteket kipróbálni, ami szerinte fejleszti a kapcsolatot. Az ENTP általános lelkesedése és jó szándéka általában azt eredményezi, hogy egészséges kapcsolatot képes kialakítani, szeretnek más típusok vele lenni.

  Problémás terület az ENTP számára, hogy nem viszi végig terveit, és az frusztráló lehet a partner számára. Kialakíthat egy "fiú, aki farkast kiáltott" szindrómát a kapcsolatban, azt eredményezve, hogy a partner nem hiszi el, amit az ENTP beígért.

  Egy másik problémás terület lehet a vadságra való hajlama és a kockázatvállalása. A családot kellemetlen anyagi helyzetbe hozhatja.

  Szexualitása:

  Az ENTP lelkes és érdekli őt, hogy mindkét fél elégedett legyen és fejlődhessen a szexben is. Nagyon figyelmes tud lenni, bele tud merülni a szexbe. Inkább a sponteneitást értékeli, mint a betervezett együttléteket, és nagyra értékeli a kalandokat és új ötleteket. Inkább a fizikai élvezetek fontosak számára, mint hogy érzelem kimutatásnak tekintse a szexet.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ENTP, INTP, INFJ