Barion Pixel

Útmutató az online bántalmazás veszélyeiről és megoldásaihoz tudatos szülőknek és pedagógusoknak

Az online bántalmazás a mindennapjaink részévé vált – olyan téma lett, ami nagyon sok fiatalt érint. Az igazság azonban az, hogy ami az online világban történik, mindannyiunkat érint. Eddig is születtek cikkek, segítő füzetek, tanulmányok és kutatások az online bántalmazás témájában, de ez a könyv az első, ami a háttér, a statisztikák és az okok mellett kézzel fogható megoldásokat, részletes leírásokat, történeteket, valamint olvasmány és filmajánlót is tartalmaz.

Olvasmányos ismeretterjesztő, szakmai és hiánypótló könyv a Bántanak! Segítesz? – mert mindenki szeretne tudatos lenni az online világ veszélyeivel kapcsolatban és szülőként, barátként vagy pedagógusként szövetségese, támasza akar lenni a bajbajutottaknak.

 

Miért tartjuk fontosnak, hogy könyvet írjunk az online bántalmazásról?

A szülők és a pedagógusok egy nagyon más világban nőttek fel, mint a mai serdülők és gyerekek. Elsőre furcsának tűnhet, hogy a fiatalok milyen magabiztosan és otthonosan mozognak a digitális világban. Híreket, videókat, információkat érnek el egy gombnyomással, telefonhívás nélkül rendelnek taxit vagy pizzát, és állandóan kapcsolatban vannak egymással, a nap szó szerint bármelyik percében.

Aki nem ebbe született bele, az természetes, hogy eszköztelennek vagy akár bátortalannak érzi magát, amikor a gyerekek az online térből kilépve hirtelen segítséget kérnek. Emellett bármennyire is virtuóz módon barangolnak a fiatalok a chatablakok, applikációk vagy a közösségi média világában, a konfliktuskezeléshez, az önvédelemhez és az emberi kapcsolatokhoz szükséges élettapasztalat vagy rutin gyakran még hiányzik az eszköztárukból.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítséget nyújtson a szülőknek és a pedagógusoknak abban, hogy az online térben zajló folyamatokkal és főként az online bántalmazással kapcsolatban kézzelfogható – hasznos, érthető és hatékony – tudást kapjanak. Definíciók, példák és megoldási javaslatok segítik a felnőtteket, hogy baj esetén támaszai, tudatos segítői lehessenek a gyakran sajnos nagyon is kegyetlen támadásokat elszenvedő gyerekeknek.

 

A könyvről mondták, írták:

Sajnos a szülők többsége nem ismeri (fel) az online bántalmazás különböző formáit, így a gyerekét fenyegető online veszélyekkel szemben is eszköztelen. A könyv egyszerű, mindennapos példákkal nemcsak a gyerekeinket fenyegető online bántalmazás különböző formáit mutatja be, de olyan hasznos tippeket és tanácsokat is megfogalmaz, melyek segítségével tudatosabb felhasználóként szállhatunk szembe az online tér kihívásaival.

Kurkó-György Zsuzsánna - Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program projektkoordinátora

 Ma.hu - http://www.ma.hu/belfold/367129/Hogyan_es_mit_kell_tenni_az_iskolai_bantalmazas_ellen

PetőfiLIVE - https://petofilive.hu/hirek/cikk/2021/09/16/bantanak-segitesz-a-cyberbullying-netes-iskolai-bantalmazas-kezikonyve

Hetek.hu - "Akire rászálltak, annak nincs hová menekülni" - Bántalmazók, áldozatok és passzív szemlélők az interneten és az iskolában

168.huÁldozathibáztatók vagyunk az iskolai bullyingban

M2 Petőfi TV - Bántanak! Segítesz? – A Cyberbullying (netes iskolai bántalmazás) kézikönyve

KiberMa 169. adás"Bántanak! Segítesz?" – megjelent a cyberbullying kézikönyve

Eletszepitok.hu - Könyvajánló

WMN.hu - Okostelefont adni egy gyerek kezébe olyan, mintha elé tennéd...

 

A könyv személyesen a Libertine könyvesboltban és az Írók Boltjában vehető meg.

A könyv online az alábbi felületen rendelhető meg:

Ára: 3490 Forint + postaköltség

Fizetés online, bankkártyával Barion rendszeren keresztül

Bántanak! Segítesz? könyv

Bántanak! Segítesz? - könyv

3490 Ft