Barion Pixel

 

 1. Jogod van ahhoz, hogy önbecsülésed és méltóságod megőrzése érdekében megfelelően eljárj, még akkor is, ha ezt valaki sérelmesnek találja – feltéve, ha indítékaid, szándékaid nem agresszívek.
 2. Jogod van, hogy megállapítsd, hogy mi a fontos neked, és mi nem.
 3. Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled, meghallgassanak és komolyan vegyenek.
 4. Jogod van ahhoz, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudatot éreznél.
 5. Jogod van ahhoz, hogy információt kérj szakmabeliektől, beleértve az orvosokat is.
 6. Jogod van arra, hogy ha önérvényesítő jogaid értelmezésében bizonytalanságok vannak, akkor ezeket tisztázd az érintett személlyel.
 7. Jogod van bármit csinálni, amíg ezzel nem zavarsz, nem korlátozol, nem hozol hátrányos helyzetbe másokat, nem akadályozod őket saját jogaik érvényesítésében.
 8. Jogod van arra, hogy tévedj, hibát ejts és viseld azok következményeit.
 9. Jogod van arra, hogy megváltoztasd a döntéseidet, és a változást jelezd.
 10. Jogod van arra, hogy döntésed logikátlan legyen.
 11. Jogod van azt mondani, “nem tudom”, ha az iránt érdeklődnek, mérlegelted-e döntésed minden következményét és tényezőjét, mielőtt döntöttél.
 12. Jogod van arra, hogy azt mondd: „nem akarok erről beszélni”.
 13. Jogod van arra, hogy magatartásodat ne magyarázd mások előtt, ha ez nem érint előzetes megegyezést vagy közös érdeket.
 14. Jogod van arra, hogy a másokhoz való viszonyodat magad alakítsd, a magad által választott eszközökkel, feltéve, hogy ennek során nem sérted mások jogait.
 15. Jogod van eldönteni, hogy vállalod-e vagy sem a felelősséget mások problémájának megoldásáért. Ha segítségedet visszautasítják, nincs jogod megsértődni.
 16. Jogod van azt mondani másoknak, nem érted, mit akarnak tudatni veled, ha szándékaikat, problémáikat, érzéseiket, gondolataikat csupán jelzésekkel próbálják közölni és azt várják tőled, hogy kitaláld azokat.
 17. Jogod van ahhoz, hogy megszakíts olyan kapcsolatokat, amelyek mérgezőek számodra és károdra vannak.
 18. Jogod van az egyedüllétre.

Az eredetiért köszönet Isolde-nak!