Barion Pixel

„Állandóan a monitort bámulod!” „Mindig csak a gép előtt ülsz!” - ismerős ez a két mondat? Ennek hátterében elég sok minden lehet. Az úgynevezett digitális bennszülött és a digitális bevándorló másra használja, másképp éli meg és integrálja a mindenapjaiba a digitális eszközöket, hiszen eltérő generáció szülöttei, akik másféle világot ismertek meg maguk körül. Fontos tehát, hogy nyitottsággal és kíváncsisággal közelítsük meg a helyzetet, ha felmerül a túlzott használat vagy a kontrollvesztés kérdése. Abban biztosak lehetünk, hogy amit túlzásba viszünk, annak káros következményei is lesznek. Ez ugyanúgy igaz a sportra, az evésre, mint az online jelenlétre.

Ha csak online barátaid vannak, kizárólag ott kommunikálsz, és az ismereteket, készségeket is ebből a forrásból meríted, akkor a valóság és az offline világ nyújtotta számos lehetőség kimarad az életedből. Ebbe beletartozik az élő kapcsolatteremtés, beszélgetés és kapcsolódás képessége és lehetősége is. Társas lények vagyunk és olyan közösségekre, barátokra, kapcsolatokra vágyunk, ahol elfogadnak és megértenek minket. Az online világ azonban csupán egy szeletét képes ennek megadni, hiszen nem csak a képernyőn létező világ hat rád.

Ha csakis az online jelenlétre korlátozódik az életed, annak oka van, és ezen okok feltárásával kinyílhat a világ előtted. Szembe kell nézned azzal, hogy az egyensúlyt a két világ harmonikus összeolvasztása adja meg, és ellenkező esetben nagyon sok megélésre érdemes dolog maradhat ki az életedből. Ha a megszokások, rutinok és a félelmek a felszínre kerülnek, kiderül mi áll a „fél élet” hátterében és így a megoldás is karnyújtásnyira lesz már.