Barion Pixel

A simogatásra, ölelésre való érzékenység, az érzelmi belemerülés, a biztonságérzet, a feloldódás, ellazulás képessége mind mély gyökerekkel rendelkezik bennünk. Az összehasonlítások (elég szép, kívánatos vagyok?), az ideálisnak beállított képek (úgy kellene kinéznem, mint neki), állandóan terelgetni akarnak minket - de vajon jó ez? Önmagunk megismerése is testünk felfedezésével kezdődik. Mi esik jól? Milyen intenzitással és hol? Gyorsan vagy lassan? Hol ne érjenek hozzám, és mi az, amit órákig is el tudnék viselni? Hol vagyok érzékeny, és hol kevésbé? Megannyi kérdés felmerül, és a többségükre régóta tudjuk a választ. Ne féljünk hát megosztani a másikkal is, hiszen hasonlóan érdekes felfedezőutat jelenthet az ő teste is.

Gyakran halljuk, hogy a minőség a mennyiség felett áll. Ez az étkezéseinkre, a testmozgásra és a nemi életre is egyaránt igaz. Hasznos, ha tudatosan - például egy kapcsolat kezdetétől - figyelünk erre, mert a megszokott, vagy berögződött apróságok könnyen problémát okozhatnak. A minőség és főleg a meghittség rovására mehet a túlzott tökéletességre törekvés. Tanulási, fejlődési folyamat minden új helyzet, vagy minden új résztvevő megismerése. Vannak, akik érzékenyebbek az újdonságokra, számukra több idő szükséges feloldódni, megbízni, vagy ellazulni. Ez is a lényük része, itt sincs jobb vagy rosszabb.

Fontos, hogy nemcsak testileg, de lelkileg, és az érzelmi rezdülések terén is jó ismerni a másikat. A problémák felvállalása, megbeszélése és megoldása nemcsak erősíti a kapcsolatot, hanem hasznos tanulsággal jár mindkét fél számára. Egy romantikus, meghitt esti program hasonlóképp kellemes élmény lehet, mint egy gyengéd ébresztés. Egy apró ajándék elrejtése a másik ruhájában - pár kedves szó egy cetlin, apró édesség, hétköznapi tárgy szimbólummá alakítása -, vagy dicséretek, bókok és finom érintések, közös program szervezése - akár egy séta, vagy teázás-  mind olyan lehetőség, ami sokat tesz a kapcsolat ápolásáért.