Barion Pixel

Minél több az „igen” vagy az „inkább igen” válaszok száma, annál inkább valószínű, hogy problémás használatról van szó. A tesztek specifikusak, az adott digitális platformra vonatkoznak, de hasonlóak több összefüggésben is. A videojátékok, az internet és egyes közösségi médiafelületek (Facebook, Instagram, Twitter stb.) például okostelefonon, számítógépen, videójáték-konzolon is elérhetőek, így a felület kisebb jelentőségű, behelyettesíthető, a hangsúly pedig a túlzásba vitt használaton van.

Ha úgy érzed, problémád van vagy feltennéd a kérdéseidet, lépj velem kapcsolatba.

 

 1. Előfordul, hogy sokkal több időt töltesz az telefonoddal, mint amennyit terveztél?
 2. Előfordul, hogy rendszeresen, minden értelem és cél nélkül böngészed az telefonod, miközben hasznosabb tennivalód, időtöltésed is lenne?
 3. Előfordul, hogy elveszíted az időérzéked, miközben az okostelefonodon böngészel?
 4. Határozottan több időt töltesz smsezéssel, üzenetek, e-mailek küldésével, mint amennyit élőben beszélgetsz emberekkel?
 5. Megnövekedett az az időmennyiség, amit az okostelefonoddal töltesz?
 6. Van, hogy azt kívánod, bárcsak kevésbé kötődnél a telefonodhoz?
 7. Gyakran alszol bekapcsolt telefonnal a párnád alatt vagy magad mellett az ágyadban?
 8. Gyakran megesik, hogy állandóan, a nap bármely szakában sms-ekre, üzenetekre, e-mailekre válaszolsz, még akkor is, ha ez más teendőidet megzavarja?
 9. Megesik, hogy vezetés, vagy más, koncentrált figyelmet igénylő tevékenység közben használod a telefonodat?
 10. Volt már olyan érzésed, hogy a telefonod túlzott használata csökkenti a teljesítményed más területeken?
 11. Vonakodva válsz meg a telefonodtól, mégha csak rövid időre is?
 12. Mennyire igaz rád az, hogy ha elhagyod a lakóhelyed, a telefonod MINDIG veled van, ha pedig otthon hagyod, nincs térerő vagy elromlik, akkor kényelmetlenül és feszültnek érzed magad?
 13. Evés közben a telefonod is mindig ott van az asztalon melletted?
 14. Ha cseng, zizeg vagy másmilyen módon jelez a telefonod, erős késztetést érzel arra, hogy megnézd, kaptál –e sms-t, üzenetet vagy e-mailt?
 15. Előfordul, hogy naponta többször is megnézed, leellenőrzöd a telefonod, akkor is, amikor tudod, hogy semmi újat vagy fontosat nem találsz majd rajta?