Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Lassan csordogál az összeesküvés-elméletek folyama. Hiszen minden rendben van alapvetően, ugye? A hatalmas lakótelepekben rendezetten, szabály szerint folyik az élet. Az emberek bejárnak a munkába, a kapcsolatok rendezésére pontos és megadott keretek vannak. A televízióban minden fontos és lényeges eseményről értesülhetünk. A vezetői réteg élén pedig ott van a szimbólumként megjelenő „Öreg” és a valódi hatalmat kezében tartó Nő, akit mindenki isten(nő)ít.

Mindenki? Mindig vannak kiskapuk. A kiutat minden elégedetlen keresni kezdi. Aki beletörődik, az nem is akar mást, nem is akar igazán változtatni, hiszen akkor lépne. Ez olyan egyértelmű, nem igaz? Kezd összeomlani a rendszer, vagy mindig is ilyen instabil volt a világ?

A megoldás egyszerű vagy bonyolult? Ha úgy vesszük valóban egy lépés csak. Két választási lehetőség adott. Az egyik, hogy egy üldözött, szélsőséges nacionalista csoporthoz csatlakozik az ember. Igen, ez alternatíva a kijutáshoz. A másik pedig a Mars kietlen és kegyetlen körülményeket biztosító (de szabad!) telepesei közé emigrálás, ahol maximálisan emberszerűvé alakított robotok adnak szociális hátteret és munkaerőt. Ennyi választási lehetőség adott a kisember kezében. Ideológiát váltó beolvadás-szabadság a Földön, vagy izoláció-szabadulás fényévnyi távolságban.

Túl sok a kérdés és a bizonytalanság? A csendes és elnyomott tömeg csak azért nem él káoszban, mert nem tud róla. A rend fenntartására a félelem és az illúziók mindig is remek alternatívát kínáltak. A másik oldalról, a Titkot, az alapokat megrengető összefüggéseket minél kevesebben ismerik, annál jobb. A legnagyobb csaták és a hatalom megszerzésére tett kísérletek mégis természetesen itt folynak. A dolgot tovább bonyolítja egy időgép létezése, de ez sem kézzelfogható tudomány. Az alternatív valóságok, a bekövetkezési valószínűségek egymás után sorakoznak végtelen sorban. A bábok zsinórjai mellett jól teszi az ember, ha a saját magát behálózó fonalakat is szemmel kíséri, mert mindig van, aki eléri a csúcsot, és még többen, akik a helyére törnek. Még akkor is, ha biztosított a múlt, a jövő és kikezdhetetlennek tűnik a jelen. De mi biztos a végtelen alternatívával és változóval dolgozó időfolyam tekintetében? Kiderülhet a végén, hogy a magas százalékban bekövetkező valóság is csak illúzió.

A könyv hősei az egész társadalmi rendszert felölelik. A legmagasabb pozíciótól a legalacsonyabbig. Hiába államvezető, világhírű művész, munkanélküli, egyszerű munkás, szektavezető valaki, megvan a maga szintjének megfelelő problémája, és lehetőségeinek korlátja. És a tükör, a hatalmas tükör, amiben groteszk és sokszor cinikusan összekacsintós formában a mára ismerünk, pedig a könyv majd 10 éve jelent meg. Véletlen, hogy ilyen ismerős? Több lett a probléma, vagy kevesebb? Épp ezzel egyensúlyoz zseniálisan az író, mert nem akar mondani semmit. Nem történik váratlan fordulat, mert ilyen pattanásig feszült, összeesküvésekkel teleszőtt világban bármi mindennapos lehet, ha világméretű változás, akkor is. A szereplők hatalmas különbségekkel indulnak, mégis ugyanaz köti gúzsba őket. A világuk és önmaguk korlátozott lehetőségei, nézőpontjai. Végül pedig a csúcspont sem ad katarzist, a megoldás is még csak úton van, de aki tud olvasni a jelekben, az nem lepődik meg. A legvégére is marad egy cinikus és feszültséggel teli félmondat: Na, és most…?


A képek forrása: pexels.com, bluelabyrinths.com, iestynshaw.wordpress.com