Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Vajon mennyire egyeztethető össze a szex és a barátság? Mindenképpen sérül valaki, vagy megbeszélhető? Az egyik fél úgyis többet akar majd? Őszintén a szexbarátok kapcsolatáról.

A szex és a barátság már önmagában két olyan dolog, ami sokaknál nem fér össze. Megkérdeztem a baráti körömben több embert, és a többségük azt mondta, hogy az igazán mély és tartós barátságnál eszében sem jutott, hogy a másikat szexuális szempontból megnézze, vagy úgy gondoljon rá. Más nézőpont szerint, a szex beletartozhat egy barátságba, mondhatni ilyen téren, testileg is odafigyelnek egymásra. Hasonló indok, hogy legalább olyannal csinálja ilyenkor az ember fia/lánya, akit már régebb óta ismer, akiben azért bízik.

Érdekes kettősség merül fel, miszerint érzelem nélkül szexelnek-e egymással, vagy sem. Egyfelől egy valódi barátság szorosabb kapcsolatot jelent, ami viszont természetes, hogy nem éri el egy párkapcsolat érzelmi szintjét és hőfokát. Ha kizárólag örömszerzésről van szó, ami után nincs érzelmi többlet, párkapcsolati igény egyik fél részéről sem, akkor is kétséges, hogy valóban beszélhetünk-e érzelemmentességről. Általában az a jellemző, hogy a szexualitás érzelmeket vonz, legalább az egyik fél részéről, jellemzőbb, hogy a nő oldaláról.

Az, hogy egy barátságba belefér-e a szex, egymással közös megegyezés kérdése. A motiváció viszont eltérő lehet. Aki érzelmileg többet szeretne, esetleg hajlamos azért beleegyezni, mert úgy véli, a másik így majd többet is akarhat. Vagy olyan okból, hogy a másik iránti érzéseit így is kifejezhesse, boldoggá tehesse azt, akire ő már nem csak barátként gondol. Ha bármelyik fél többet akarna, kérdés, hogy a másiknak tudomása van-e erről, vagy ez esetleg “nyílt titok”. A másik fél is beleegyezhet, hogy legyen közöttük több, és párkapcsolatban gondolkodnak ezután. Lehet, hogy ugyan tud róla a másik, de nincs olyan vágya, hogy ilyen irányban fejlődjön a kapcsolat. Előfordulhat, hogy elköteleződéstől való félelem miatt az egyik fél nagyon erős határokat húz, és ezeket hangoztatva igyekszik egyfelől önmagát mentesíteni azon felelősség alól, hogy ez a baráti szex-kapcsolat többről szólhasson, valamint az alól, hogy a másik igényeit figyelembe kelljen vennie.

Aminek kezdete van, annak vége is?

Az ilyen kapcsolatból való kilépés többféle lehet. Megeshet, hogy mindkét fél megegyezik abban, hogy bár a baráti kapcsolatuk fennmarad, az “extra” részét befejezik. Ilyenkor azért visszaesések előfordulhatnak, és ez is megmutatja, hogy itt sok minden összegabalyodhat. Lehetséges, hogy az egyik fél kezdeményezi a szex beszüntetését. Vagy azért, mert közben párkapcsolati igényeire talált egy másik felet, vagy, mert ő többet szeretett volna annál, minthogy barátságról és szeretkezésről legyen csak szó, de ez nem talált viszonzásra.

Előfordul, hogy a párnacsata abbahagyásának kezdeményezésekor felmerül, hogy anélkül már nem is barátság a kettejük között levő viszony. Rosszabb esetben elárulva érzi magát amiatt, hogy a másik ezt a tevékenységet mással szeretné folytatni. Nárcisztikus viselkedésre hajlamos embereknél egy ilyesfajta szex-visszavonás, megtagadás, egyenlő lehet az egész kapcsolat vagy az egész barátság elárulásával. Előfordulhat az is, hogy időt adnak egymásnak soraik rendezésére, és a barátság megmarad. Emellett – ritkán ugyan, de – még szex is lehet a két fél között.

Mint már írtam, legtöbbször a női fél az, aki érzelmileg jobban bevonódik. Ez abból is fakad, hogy a nők biztonságigénye, elköteleződése szorosabban összefügg a szexualitásukkal. Ők a befogadó fél, és egy esetleges gyermekvállalásnál nagyon sok idejüket és energiájukat fordítják a kihordásra, majd a felnevelésre. Egy férfinak – elvileg – a megtermékenyítés idején kell csak jelen lennie. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak érzelemmentesek, vagy jobban védve lennének a csalódások ellen. Evolúciós örökségről van szó, ami a mai napig élő és létező dolog. Valamint arról, hogy az általános jellemzők és vonások mellett, minden ember egyéni és egyedi.

Ha valaki egy ilyen kapcsolatba kerül, nem zárja ki, hogy később egy párkapcsolatában egészséges lélekkel tudjon jelen lenni a másik mellett. Fontos odafigyelni arra, hogy az érzelmi leválás megtörténjen, ne maradjanak lezáratlan, tisztázatlan dolgok. Az eseményeket képesek legyenek – akár segítséggel – feldolgozni. Ha a szexuális együttlétek mellett labilis érzelmek, bizonytalanság, ambivalencia jellemezte a kapcsolatot, akkor a jövőbeli kapcsolat érdekében nagyon is fontos, hogy ezeket az élményeket fel tudja dolgozni az illető, és felismerésekkel, tanulságokkal gazdagabban lépjen tovább egy új kapcsolat felé, ne pedig teherként cipelve a múltat.

Mi segíthet egy ilyen helyzet tisztázásakor?

  1. Az őszinteség az igényekben és abban, mit is jelent mindez. Beleszerethetünk a másikba, reménykedhetünk, hogy a testiséggel érzelmek is járnak, de ha nem kölcsönös, akkor nem szabad erőltetni.
  2. A távolságtartás nem jelenti a kapcsolat, a barátság végét, de segít rendezni a gondolatainkat és az érzelmi hullámzás is csökken. Ez eltérő időt jelenthet mindenkinél, tartsuk tiszteletben.
  3. A szex-visszavonás nem gonoszság vagy épp eltaszítás. Ha ilyen gondolatokkal küzdünk, akkor az máshol gyökerezik és a kötődési mintával kapcsolatos problémák is felmerülhetnek.
  4. A határozott, tiszta kommunikáció és a határok megtartása beláthatóvá és könnyebben elfogadhatóvá teszi a helyzetet.
  5. Ha zaklatás, fenyegetés, zsarolás merül fel, vagy az egyik fél úgy gondolja neki “jár” valami, akkor jobb megszakítani a kapcsolatot, és ez általában nem csak időleges.

A képek forrása: photo.jellyfields.com