Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Szociális lények vagyunk, ami azt jelenti, hogy ritka kivételektől tekintve, nem érezzük jól magunkat hosszú távon egyedül. A magány érzése egy társért, társaságért való sóvárgást jelenti és ez az érzés akkor sem múlik el, ha évek telnek el közben. Jó érzés az életünk történéseit, örömeit, nehézségeit megosztani valakivel. Az összehangolódás lelki, szellemi és testi értelemben is kihívásokat rejt, de mi a helyzet, ha online találunk rá arra, aki megtetszik nekünk?

1. Nem mindegy milyen képet raksz fel magadról. Lehet, hogy filmsztárhoz hasonló fotó készült rólad pár éve, vagy az előnyös oldalad mutatnád meg a múlt hónapban lőtt képeken, de van ennél jobb megoldás is. Ha olyan fotókat választasz, amik több oldalad is megmutatják, ráadásul a valóságban is hasonlítanak rád, akkor jársz a legjobban és elkerülheted a csalódások jó részét. És mi a legjobb az egészben? Akinek megtetszel, tényleg olyannak lát majd, amilyen valójában vagy.

2. A leírásokban kerüld az általánosításokat, legyél minél egyedibb. A filmeket, a hétvégi programokat és az utazást sokan szeretjük, de ezzel még nem sokat mondtál magadról. Ha fontos számodra a kultúra, meséld el egy élményedet. Az már mindegy, hogy színház, koncert vagy egy könyvbemutató volt, a történet lehet vicces, tanulságos vagy emlékezetes is. Lefutottál egy maratont? Végre eljutottál egy országba, ahová gyerekkorod óta vágysz? Új hobbiba fogtál vagy elismerték a munkádat? Egy ilyen történet sokkal többet ad, mint néhány semmitmondó tevékenység felsorolása és egyből érdekesebbnek is tűnsz a leírás alapján. Végül is meg kell mutatnod magad és mindazt, ami érdekel és körbevesz – aki erre vevő, azzal máris egy csomó jó beszédtémát is találtatok!

3. Nem kell mindenkinek válaszolni. Egy izgalmas bemutatkozással sok levelet fogsz kapni, de ezek minősége nagyon eltérő lehet. Sokan alkalmazzák a mennyiség taktikáját, és semmitmondó, „odaköszönő” üzeneteket küldenek – ez viszont sekélyes és pont az az erőfeszítés nincsen meg benne, amitől izgalmassá válik az egész. Aki elolvasta a profilodat, annak kérdései vannak, és közös pontokat igyekszik találni. Sőt, ha még humort is visz a levelébe, jó eséllyel komolyan gondolja, hogy megismerjen téged. Foglalkozz a minőséggel, még ha nem is tetszik a másik, az erőfeszítését meg lehet köszönni udvariasan. Ha pedig nem csak az tetszik, amit írt, de az is szimpatikus, aki írta, máris az élő találkozás küszöbén álltok.

4. Ne húzd sokáig az élő találkozást. Gyakori probléma, hogy a chaten, e-mailekben, sőt akár telefonon kialakult jó beszélgetések után félelmetesnek tűnik élőben találkozni a másikkal. Az biztos, hogy szavak, fotók és a hangunk után önmagunkat megmutatni teljes valónkban másféle élmény. A jó alapokat azonban gyorsan tönkre teheti, ha húzódozunk a találkozástól, ahogy hamar ráununk arra is, ha a másik sosem ér rá vagy mindig tereli ezt a témát. Nem csak alacsony önértékelést feltételez mindez, hanem a hitelességet is rontja, mintha rejtegetnivalója lenne a másiknak. Végül is nem online párt vagy levelezőpartnert keresünk, nem igaz?

5. Ne akarj mindent azonnal tudni. Az online világ számos lehetőséget biztosít, hogy kinyomozzuk, ki is a másik. Ha tudjuk a nevét, láttunk róla képeket, akkor a Facebook profilja végiggörgetése és egy Google keresés természetesnek tűnik. Mégse kezdj nyomozni, mert az pont az ismerkedés izgalmát veszi el végül. Emellett olyan dolgokat is találhatsz, amik már könnyen lehet, hogy nem érvényesek a másikra. Félreértésekhez vezethet ez, és lehet, valamit még nem osztana meg veled a jelölted – ezt tartsd tiszteletben, ahogy a saját privát szférádhoz is jogod van. Bízz magadban annyira, hogy az ismerkedés, a levélváltások, beszélgetések felfedik majd a másikat. Így a saját fejed után menve dönthetsz arról, tetszik-e az, amit a másikban találtál.

6. Légy óvatos a privát információiddal. A túlzottan gyors kitárulkozás, valamint az elérhetőségeid kiadása problémákhoz vezethet, főleg, ha alig tudsz valamit a másikról. Lehet, hogy nagyon szimpatikus és nagyon jókat lehet beszélgetni vele bármiről, de az élő találkozás mérföldkő szokott lenni. És ha siettetné vagy épp a bizalomra hivatkozva követeli, hogy megoszd az otthoni címed vagy a telefonszámod, még mindig meghúzhatod azokat a határokat, amiken belül biztonságban érzed magad. Nem kell rohanni, hiszen így is el tudjátok érni a másikat, ha szükséges. Ha pedig jól alakulnak a dolgok, természetes lesz, hogy egyre többet tudtok egymásról, mindenféle kapkodás nélkül.

7. Ne menj bele olyan találkozókba, ahol csak „gyakorolni” akarsz. Ha megvan a kellő szimpátia, akkor a találkozót is komolyabban veszi mindkét fél. Azonban a gyakorló randik csak arra jók, hogy megbántsd vagy megalázd a másikat. Kihasználod és sosem érdekelt igazán, ha csak próbababaként szánnál rá pár órát. Képzeld el, hogyan éreznéd magad fordított helyzetben, ha az alig várt randiról kiderül, hogy te csak a leghátsó sorba kaptál jegyet és soha többé nem találkoztok.

8. Ne borulj ki, ha visszautasítanak. Ha valaki jelenetet rendez vagy agresszív, bántó leveleket, üzeneteket küldözet egy ilyen élmény után, az komoly önértékelési problémát feltételez. Nem tetszhetsz mindenkinek, még akkor sem, ha elsőre úgy tűnt. Fordított esetben neked is minden jogod megvan ahhoz, hogy azt mondd, nem szeretnél többet találkozni. Ehhez jó, ha tisztában vagy a belső értékeiddel és azzal is, hogy mire vágysz igazán. Hitegetni, mézesmadzagot elhúzni vagy „talonban” tartani valakit egyáltalán nem fair. Ha igent mondasz, az tényleg legyen igen, ha bizonytalan vagy, beszélhettek róla – nem kell, hogy mindenre azonnal kész válaszod legyen, de sokat segít, ha megosztod a gondolataid, félelmeid a másikkal.

9. Ha úgy érzed, nem azt találod, amit keresel, tarts szünetet. Belefuthatsz rossz élményekbe a keresés során. Az is előfordulhat, hogy a sokadik találkozás sem azt hozza, amit szeretnél. Ilyenkor szerencsésebb, ha deaktiválod vagy lefagyasztod a fiókod egy időre, amíg feltöltődsz. Azt is átgondolhatod közben, hogy milyen tanulságai voltak ennek az időszaknak. Alacsonyra vagy túl magasra helyezted a lécet? Tudod kit, mit keresel? Milyen közös pontok fontosak számodra? Hogy érzed, hogyan bántak veled írásban vagy személyesen? Sok kérdés felmerülhet, de biztosan közelebb visznek ahhoz, hogy legközelebb megtaláld azt, akire vágysz.

+1 A múltad itt is elkísérhet. A korábbi rossz tapasztalatok, kapcsolatok, durva szakítások feldolgozása időbe telik. Gyakran előfordul, hogy ugyanabba futsz bele, kísértetiesen hasonló problémákkal találkozol az új kapcsolatodban is. Az elakadások, a lezáratlan múlt sok tapasztalatot rejt magában, ennek felszínre hozásához és feldolgozásához viszont segítő szükséges. Amíg ez nem történik meg, az ismétlődés folytatódik, és rejtett dinamikák mozgatják a döntéseid, reakcióid – olyan érzést keltve, mintha valaki más döntene helyetted. Néhány beszélgetéssel azonban felszínre hozható mindez, az okok és a háttér megvilágításával pedig jobb rálátást, elakadásoktól mentes szabadságot kapsz. Másképp látod önmagad és a világot - ez a találkozásaidban is megmutatkozik, hiszen egy új, lehetőségekkel teli világ nyílik meg előtted.


A képek forrása: c.o0bg.com, fthmb.tqn.com, pandasecurity.com