Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Napjainkban látványos átmenet zajlik a múlt értékei és normái, valamint az „új világ” elvárásai, lehetőségei és szabályai között. Ez nem új keletű dolog, hiszen elég csak az amerikai szexuális forradalomra, vagy bármely nagyobb történelmi eseményt, politikai váltást követő változásra gondolni, a megváltozott körülmények mondhatni azonnal elkezdték a társadalmat is átalakítani. A technológia fejlődése mára nagyon sok információt elérhetővé tett. Az internet és a keresőprogramok kaput nyitnak, és ez egyszerre ad valós szabadságot, de felelősséget is. A tudás értéke nem csökken, hiszen az információk alkalmazása, vagy épp az összekapcsolása más területekkel mást jelent, minthogy valaki bármikor lehívhat egy lexikon oldalait. Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben a kereső sem, mivel rengeteg hivatkozás és oldal ajánl információt a kérdésekre, de megszűrnie a kérdezőnek kell

Minden információ azonnal elérhető?

Így jön létre az a jelenség, hogy az információkeresés rutinfeladattá vált. Legyen szó egy új hűtőszekrény, mobiltelefon, cipő, könyv vásárlásáról, nemcsak az adott tárgy tulajdonságait találhatjuk meg részletekbe menően, de azt is kikereshetjük, hogy hol a legkedvezőbb az ára. Mindezt otthonról egy székből. Manapság nem azt a néhány boltot vagy üzletházat járjuk végig néhány óra alatt, ami árusítja a keresett terméket, hanem ennél sokkal nagyobb távolságot teszünk meg virtuálisan. Viszont ugyanannyi időnk elmehet a virtuális kereséssel is. Tegyük fel, hogy új cipőt szeretnénk. Van elképzelésünk arról, hogy sportcipőt szeretnénk, mert az kényelmes és jön a tavasz, tehát megfelelő is ebből a szempontból. Azt is tudjuk, hogy milyen színeket szeretünk, ez is segít a keresést szűkíteni. átnézünk sok boltot, találunk néhány márkát, amik olyan sportcipőkkel foglalkoznak, amilyet szeretnénk. A hivatalos honlapokat átböngészve marad három cipő, ami megfelel. Ezekre rákeresve most ismét boltokat nézünk, hogy hol kapható egyáltalán és mennyiért, itt is elkezdődik egy analizálás. Hol van az a bolt, házhozszállítással jobban megéri-e, van-e raktáron, rendelhető-e, és persze a méretünkben legyen mindez, megfelelő színben. Persze a „régi” sétálós módszer is ugyanúgy él még, sok helyet ismerünk, vannak kedvenceink boltban, márkában is, ahova betérünk, körülnézünk. De ha felmerül, hogy szükségünk van valamire, akkor az első utunk bizony ezekre a megszokott, ismert helyekre vezet

A „mai fiatalok” és a gyorsuló világ

A fiatal generáció változásait taglaló írásokban szokás felróni, hogy másképpen gondolkodnak, vagy épp élnek. Azt nem szabad ilyenkor elfelejteni, hogy ők nem voltak ott az átmeneti időszak előtt és sokszor egy folyamat elején sem. Beleszülettek, vagy épp a már kialakult világ részeként kapták azt meg. Az okostelefon, az internet kapcsolat, a szociális médiumok nem újdonságok vagy épp „csodák” azoknak, akik ilyen közegben nőnek fel, vagy születnek. Ezt már a gazdasági szereplők, a marketing és a vállalkozások is felismerték, valamint, hogy az ellenállás annyit jelent, hogy az illető személy vagy cég lemarad és kimarad.

A másik gyakran emlegetett szó – gyakran majdhogynem szitokként – a „felgyorsult”, vagy „gyors világ”. Tény, hogy ha 5 vagy 10 évvel hátrább pillantunk, akkor is nagyon szembetűnő a változás. A lépték és a mérték nem egyenletes, és az, hogy a világ körülöttünk begyorsult, okoz gondokat is. Az árnyoldalak a túlhajszoltságot és az emberi kapcsolatok dezintegrációját fejtegetik, annak a veszélyét, hogy a kapcsolatok virtuálissá válnak. Ez valóban létrejöhet és tapasztalhatóan jelen is van, de legtöbbször a patológia körébe tartozó eseteknél kap visszhangot, vagy épp féligazság csak az, amit bemutat. Sokkal kevesebb figyelmet és szereplést kap az, hogy hamar átadható vagy megszerezhető az információ. Utolérhető majdnem bárki, majdnem bárhol, ha segítségre van szükség. Támogató és segítő csoportok alakulnak ki virtuálisan, így hidalva át a földrajzi távolságokat. Kutatások vagy tanulmányok vezetői dolgoznak együtt és osztják meg felfedezéseiket az egész világgal ugyanabban a pillanatban. Lehetne még sorolni, de a lényeg az, hogy mindennek van jó és rossz oldala. A tökéletes (?) rendszerre még várni kell, de az egysíkú gondolkodás inkább ront, mint használ, akkor is, ha lassú a világ, akkor is, ha gyors

A legnehezebb kihívás nem is az új technológiák és újítások elsajátítása, hanem az, hogy a következményeivel számoljunk. Nemcsak a saját életünkben, hanem a tapasztalatlanabb fiatalok életében is. Egy eszköz nem feltétlenül rossz vagy jó, az, amit nyújtani tud, segíthet, de árthat is. A leggyakoribb példa mostanában a Facebook felelősségre vonása, merthogy éjjel nappal rajta lóg a fiatalság, és órákon is inkább oda ír, mint a füzetébe. Erre fel sok írás született már arról, hogy át kell alakítani az információ átadást, az előadásokat, az órákat. Másik közkedvelt téma az okostelefonok butító hatása, mivel mindenben kiszolgálják a tulajdonosukat. Nem valószínű, hogy bárki is elbutul, ha megnézi a térképet a telefonon, ha eltévedt. Vagy keres valamit, esetleg egy idegen szót lefordít neki a készülék, a naptárban jelzi, hogy milyen program következik. A lényeg megint nem az eszközön van, hanem az emberen, aki használja és azon, amire használja


A képek forrása: buzzfeed.com