Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

A véradó hős, és három életet is megment. A kockázatot jelentők kiszűrése közérdek, de egy ponton túl előítéletté válik. Jobb félni, mint tudatosnak lenni? Egyáltalán, ki lehet véradó és ki nem?

Ha létezik véradásban későn érő típus, akkor én az voltam. Bőven egyetem alatt történt még, hogy a segítő szándék, a kíváncsiság és a „vért adni menő” érzésével beléptem a kissé romos tornaterembe. Többedmagammal, ugyanis folyamatosan érkeztek a hozzám hasonlók a sorba. És ahogy szépen egyenként haladtunk előre, felrémlett bennem, hogy a sorban állás, a várakozás általában nem pozitív dolgok. Ebben az esetben viszont a lehető legjobb, hiszen azt jelenti, sokan szeretnének segíteni, adni. Furcsa paradoxonnak tűnik mindez, hiszen minél többet kell sorban állni, annál jobb mindenkinek. Hiszen – bár ebbe nem gondolunk bele – bármikor szükségünk lehet vérre. Vagy egy családtagunknak, barátunknak, ismerősünknek. Ez tipikusan az a helyzet, hogy sose kelljen, de jó, ha van. Olyan, mint az elsősegélynyújtásról szóló tanfolyam. Nem akarunk bajt, de szeretnénk felkészültek lenni, ha bekövetkezik.

Önérdek vagy közérdek?

Vajon természetes adni a vérünkből?

Az altruizmus (önzetlen, viszonzatlan segítségnyújtás) kérdése nem ilyen egyszerű. A jótett kétségbevonhatatlan, azonban az elméletek szerint az a kellemes érzés, ami egy jó cselekedet után eltölt bennünket, már önmagában is jutalom. Vagyis valamit valamiért, ha leegyszerűsítjük a helyzetet. Míg az elméleti gondolkodók ezen vitatkoznak, a dolog lényegi részével biztos, hogy mindenki jól jár. Az önkéntes kap ásványvizet és nápolyit, ami a vércukor szint és a megfelelően hidratált szervezet szempontjából is nagyon fontos. Ha rutinosabb véradó, akkor előre készült már aznap. Ez nagyban megkönnyíti minden résztvevő dolgát. Kivéve, ha az illető aktív szexuális életet élő meleg férfi. Őt lehet, hogy a következő mondat fogja várni:

A víz és az édesség mindenkinek jár, de nem adhat vért.

Az alapkérdés ez: Ki lehet véradó?

A válasz pedig: Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti ember, aki egészségesnek érzi magát. És persze, aki nem jelent kockázatot. A kockázat megítélése viszont ránk és a kérdőívet ellenőrző orvosra van bízva.

Egy csepp félreértés

Így jutunk el a minden 18 és 65 év közötti egészséges embertől az előítéletekig. Külön érdekesség, hogy a leszbikus nőket nem érinti mindez. Az OVSZ közleménye szerint: „Köztudott, hogy két nő közötti szexuális kapcsolat a fertőzés valószínűségét kizárja.” Egy 2013-as cikk alapján viszont úgy tűnik, elég sok zavar van a jelenleg is érvényes tájékoztató értelmezésében. A dokumentum konkrétan kimondja, hogy a férfiak közötti nemi kapcsolat esetén az illető (lehetőleg) ne adjon vért. Megkér rá, hogy mindenki maga mérje fel a kockázatot, hiszen a tiltás diszkriminációnak számítana. Az OVSZ akkori főigazgatója szerint a kérdőív nem diszkriminációra épül, célja a betegek védelme, a vérbiztonság és az, hogy a lehető legegészségesebb populációtól kapjanak vért.

A Magyar LMBT Szövetség szerint:

Ez egy elég nehéz kérdés, sajnos e téren a magyar gyakorlat nem példanélküli, sőt, még a jobbak közé tartozik, van, ahol egyértelmű életre szóló kizárás van férfiak közötti szexuális kapcsolat esetén. Nálunk elvileg egy rugalmas rendszer van jelenleg életben, ahol az orvos a részletes kikérdezés és kockázatok felmérése alapján dönt. Ez az új rendszer még csak két éve van életben, nincs elég tapasztalat arról, hogy a gyakorlatban hogyan működik.

Vagyis, ha egy meleg férfi segíteni szeretne, akkor lehet, hogy hazudnia, titkolóznia kell.

Ha nem így tesz, akkor alapesetben is gyanús már, mert az ő élete kockázatos szexuális magatartásnak számít. Akkor is, ha lelkiismeretesen védekezik, ha nem váltogatja gyakran a partnerét. És nem feltétlenül a ma érvényben levő direktíva szerint, de a fejekben, az orvosokéban sem feltétlenül van rend ezen a téren. Az orvos világszemlélete, véleménye, hozzáállása komoly faktor. Mindenképpen reálisnak és szakmainak kell lennie, az előítéletei nem írhatják felül a segítő szándékot, ha semmi ok nem lenne a kizárásra. A kockázati tényező persze mindenkit érint, a felelőtlen magatartás és a rizikó kiszűrése mindenki érdeke. De az előítélet nem.

Több vér, több segítség

A Magyar LMBT Szövetség tapasztalatai szerint:

""A kizáráspártiak azzal érvelnek, hogy a kizárásnak ésszerű alapja van, mivel HIV-fertőzöttek aránya a férfiakkal szexelő férfiak körében magasabb, ezért az átviteli kockázat az ő kizárásukkal csökkenthető. A levett vér szűrése pedig nem 100%-os megoldás, mert az ablakperiódus alatt a vér akkor is fertőzhet, ha azt a tesztek még nem tudják kimutatni."

A veradas.hu honlapja szerint naponta mintegy 1800 véradóra van szükségük, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon. Egyetlen véradás 3 rászoruló emberen képes segíteni, és számos fertőzést, betegséget – többek között a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz – megszűrő utóvizsgálatok a véradó egészségéhez is hozzájárulnak. Kivéve, ha aktív szexuális életet élő meleg férfiról van szó. Vagy biszexuálisról. Belőle senki nem nézi ki, hogy felelősségteljes, nem hazudik és tudatos az egészségével – beleértve a nemi életét is – és döntéseivel kapcsolatban.

Az emberi őszinteség nem mérhető ebben az esetben, nem kapcsolhatnak hazugságvizsgálót mindenkire, és az is előfordulhat, hogy az illető tényleg nem tudott arról, hogy hordozó. A megkülönböztetés azonban minden szempontból káros. Kirekeszt és hazugnak nevez, miközben ez nem azon múlik, ki kivel bújik ágyba. A kockázatokban mindenki egyezik, hiszen a védekezés hiánya, a gyakori partnercsere, az intravénás kábítószer használat bárkit érinthet.

A véradótól segítséget kérnek, aki örömmel, önkéntesen ad. Önmagából, pedig, ha az evolúció parancsát követnénk, nemet mondanánk. A saját életben maradásunk záloga a vérünk, minden cseppje kincs számunkra is. Túl kell lépnünk saját magunkon ahhoz, hogy áldozatot hozzunk. Ilyen helyzetben pedig jogosan elvárható, hogy a bizalom is utat kapjon. Előítéletek helyett a felelősség legyen a legfontosabb, hiszen ezáltal még többen segíthetnek. Egy napon lehet, hogy pont nekünk.


A képek forrása: motivateme.in, emaze.com