Barion Pixel
ISTP - Kézművesek
Népesség Férfi
Gyakoriság 6% 8,5% 3%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció
 • Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés
 • ISTP - Kézműves

  Rugalmas, toleráns természet. Amíg nincs probléma, csendben megfigyel, ha pedig felbukkan egy, gyorsan talál rá megoldást. A dolgok működése érdekli, és hamar felfedezi az adatok tömkelegében a kulcsfontosságú információkat. Az okok és okozatok foglalkoztatják, nagyra becsüli a logikus szervezést, és értékeli a jó hatásfokot.

  Az ISTP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

  Az ISTP-k ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy megértsék, mi hogyan működik. Jók a logikai elemzésben, amit szeretnek gyakorlati célokra felhasználni. Jellegzetességük, hogy jól érvelnek, bár nem érdeklik őket az olyan elméletek vagy fogalmak, amiknek nem látják a gyakorlati hasznát. Szeretnek mindent ízekre szedni és megérteni, hogyan működik.

  Az ISTP-k kalandvágyó természetűek. Vonzza őket a motorozás, a repülőgépek, az ejtőernyőzés, a szörfözés, stb. Élnek-halnak az izgalomért, és általában vakmerőek. Az ISTP-k félelmetesen függetlenek, mozgástérre van szükségük, hogy meghozhassák a saját döntéseiket arról, hogy merre tartanak. Nem hisznek a szabályokban és az előírásokban vagy azok követésében, mivel ez akadályozná őket abban, hogy a saját fejük után menjenek. A kalandos természetük és a folyamatos izgalmak utáni vágyuk miatt hajlamosak nagyon könnyen elunni magukat.

  Az ISTP-k kitartanak a meggyőződéseik és az ügyeik mellett, és szilárd meggyőződésük, hogy mindenkit egyenrangúként és méltányosan kell kezelni. Habár nem tisztelik a „Rendszer” szabályait, a saját szabályaikat és irányelveiket viszont hűen követik. Nem vesznek részt olyasmiben, ami sérti a saját törvényeiket. Az ISTP-k rendkívül hűségesek a „testvéreikhez”.

  Az ISTP-k szeretnek egyedül lenni, és szükségük is van erre, mert ekkor tudják a leginkább rendezni a gondolataikat. Nagy mennyiségű személytelen adatot szívnak magukba a külvilágból, és ezeket az adatokat rendezik, véleményeket formálnak, amikor egyedül vannak.

  Az ISTP-k akció orientált emberek. Szeretnek pörögni miközben mindenfélét csinálnak. Ők nem olyan emberek, akik egész nap egy asztalnál ülve hosszú távú terveket szövögetnek. Alkalmazkodók és spontánok lévén arra figyelnek, ami közvetlenül a szemük előtt van. Általában jól értenek a műszaki dolgokhoz, és eredményes műszaki vezetőkké válhatnak. A részletekre és a praktikusságra koncentrálnak. Nagyon jó érzékük van a hasznossághoz és a részletek megragadásához, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyors, hatékony döntéseket hozzanak.

  Az ISTP-k kerülik, hogy személyes értékek alapján hozzanak döntéseket – úgy érzik, hogy a döntéseket tárgyilagosan, a tényekre alapozva kell meghozni. Nincsenek természetes módon tisztában azzal, hogy hogyan hatnak másokra. Nem fordítanak figyelmet a saját érzéseikre, sőt nem is bíznak bennük, mert nehezen tesznek különbséget érzelmi reakciók és értékítélet között. Ez sok ISTP-nek problémás terület.

  Ha egy ISTP túl feszült, olykor heves érzelmi kitöréseket produkálhat, míg a másik véglet az, amikor elárasztják az érzelmek és érzések, amiket úgy érzi meg kell osztania másokkal (gyakran nem a megfelelő módon). Az az ISTP, aki maga alatt van, elmerül az értékítélet világában – ez a hely nem természetes az ISTP számára – és egy-egy feladat elvégzésére való alkalmatlanságuk alapján ítélik meg magukat. Ezt követően zord érzelmi állapotban állnak neki az adott feladatnak, a legrosszabbakra számítva.

  Az ISTP-k jól teljesítenek krízis helyzetekben. Általában atletikusak, és jó a szem- kéz koordinációjuk. Jók abban, hogy keresztülvigyenek egy projectet és elvarrják a szálakat. Általában nincs gondjuk a tanulással, mert befelé fordulók és logikusan gondolkodnak. Általában türelmes emberek, bár hajlamosak alkalmanként a heves érzelmi kitörésekre, a saját érzéseik figyelmen kívül hagyása folytán.

  Az ISTP-k sok természetes adottsággal rendelkeznek, és emiatt sok mindenhez értenek. Mindamellett akkor érzik igazán jól magukat, amikor olyan aktív, cselekvés orientált tevékenységekkel vannak elfoglalva, amik részletes logikus elemzést és technikai tudást igényelnek. Büszkék arra a képességükre, hogy mindig tudják mit kell lépni.

  Az ISTP-k optimisták, tele vannak jókedvvel, hűek azokhoz, akiket magukkal egyenrangúnak tekintenek, egyszerűek a vágyaik, nagylelkűek, bizakodó és fogékony emberek, akik nem kérnek a korlátozó elköteleződésekből.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Foglalja el magát kihívást jelentő, lehetőleg fizikai aktivitással, mint a kirándulás vagy sziklamászás.
  • Találjon időt arra, hogy egyedül olvas, pasziánszozik, vagy megnyugtatóan monoton tevékenységet végez.
  • Delegáljon megbízásokat másoknak és foglalkozzon a külvilággal.
  • Egy megbízható emberrel (szakértővel) ellenőrizze le, hogy mi a tényleges helyzet.
 • Valószínűleg a "Kézműveseket" (ISTP) nevezhetjük a legfüggetlenebb személyiségtípusnak. Ez a típus a legjobb a mozgáskoordinációban, gyakran ki is használják ezt a képességüket, amikor pályát választanak. Saját vállalkozásuk lehet kiropraktőrként vagy szemészként, lehetnek számítógép-programozók vagy technikusok. Az aktívabb foglalkozásokat is előszeretettel keresik, pl. pilóta, autóversenyző, rendőrbíró, katonai hírszerző ügynök. Nagyon jók az analitikus képességeik is, így lehet belőlük bankár, beszerzési ügynök vagy biztonsági elemző. Az építőiparban bármilyen területen megtalálhatóak. Bianca azt mondja: "Apám is márványkőműves volt. A fizetés nagyon jó. A srácok azzal piszkáltak, hogy nem tudnék mit kezdeni ezzel a melóval, de abszolút érzékem van a márvánnyal dolgozáshoz, úgyhogy végül a szakszervezet tagja lehettem!"

  Ajánlott foglalkozások:

  repülési mérnök, technikus, számítástechnikus, informatikus mérnök, szoftver fejlesztő, kutató, bár tulajdonosa, gépjármű technikus, villanyszerelő, mérnök, matematikus, mérnök, nukleáris mérnök, a biotechnológia, szerelő,-elemző, számítógép-animátor, az adatok elemzője, videojáték-tervező

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Jó hallgató
  • Általában magabiztos
  • Általában optimista és jó vele lenni
  • Praktikus és realista, jól kezeli a minden napi gondokat
  • Nem érzi magát fenyegetve a kritikától és konfliktustól
  • Relatív könnyedséggel képes kilépni egy kapcsolatból, ha úgy érzi vége
  • Tiszteletben tartja mások egyedüllétre vonatkozó igényét

  Mint szerelmi partner:

  Az ISTP nagyon intenzív és izgalmas személy. A T skálájuk miatt (thinking) távolságtartónak és nehezen megszerezhetőnek tűnhet az érdeklődő partner számára. Nagyon érzéki (sensing és perceiving SP skálák miatt), emiatt az ellenkező nem nagyon vonzódik hozzá.

  Az ISTP a jelenben él, keresi az új izgalmakat és ingereket. Nagyon nem szereti a rutint és a szigorú határidőket, és ellenáll annak, hogy mások kontrollálják. Nagyon független és szüksége van a saját területére egy kapcsolatban. Ha olyan kapcsolatban van, amely tiszteletben tartja a fentebb írtakat és új tapasztalatokat, élményeket nyújt számára, boldogan vállalja az elköteleződést. Ha egy kapcsolat unalmas lesz számára vagy kontrolláló, először talán megpróbálja helyrehozni, de leginkább kilép belőle. Az elköteleződést inkább napi szinten éli meg, mint az ESTP, azaz ha azt mondja "szeretlek", inkább azt jelenti, "most szeretlek". Az életet a jelenben éli meg, így a hosszú távú elköteleződések nem mindig kényelmesek számára. De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet hosszú távú kapcsolatot kialakítani vele! Minden ember egy bizonyos ponton úgy érzi, szeretne megállapodni. Így van ezzel az ISTP is. Ha eléri ezt a pontot, nincs oka, hogy ne köteleződjön el, minden nap újra és újra elköteleződik, csakúgy, mint az ESTP típus esetében láttuk.

  Az ISTP imádja megjavítani a dolgokat, így hajlamos lehet rá, hogy problémákat kreál a kapcsolatában csak azért, hogy utána megoldja azokat.

  A legtöbb ISTP fél attól, hogy szembe kelljen néznie mély érzelmeivel. Így úgy tűnhet, hogy falat von maga köré, ahelyett hogy kimutatatná az érzelmeit. Mivel a T (thinking) skálája a domináns, a legfejletlenebb az F, vagyis az érzelmek. Ettől függetlenül tud intenzív érzelmeket átélni. Nagyon szeretheti a partnerét, de azt nem mutatja ki, vagy nem a megfelelő módon fejezi ki. Azonban, ellentétben a többi temperamentum típussal, az ISTP érzelmei naponta változhatnak: egy nap úgy érzi, hogy nagyon szerelmes, míg a következő nap teljesen érdektelennek találhatja a másikat. Ez a "éljünk a mának" hozzáállás nagyon különbözik a többi típus hozzáállásától, így nehéz lehet megérteni. Ha rájön, hogy élheti a saját életét egy kapcsolatban is, akkor képes elköteleződni.

  Szexualitása:

  Inkább a fizikai élvezetek látja a szexben, mint a szerelem kifejezését. Nagyon érzéki, így sok izgalmat, kreativitást és sponteneitást tud hozni egy kapcsolatba. Mivel a fizikai szépség nagyon fontos számára, szereti a szép fehérneműket, ágyneműket, parfümöket stb.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ESTJ, ISTJ, ENTJ, ESTP