Barion Pixel
INFJ - Tanácsadók
Népesség Férfi
Gyakoriság 1% 0,5% 1,5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ni) Introvertált Intuíció
 • Kiegészítő: (Fe) Extravertált Érzés
 • Harmadlagos: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Se) Extravertált Érzékelés
 • INFJ - Tanácsadó

  Kapcsolatokat és értelmet keres a gondolatokban, barátságaiban és a dolgaiban. Jó emberismerő, az foglalkoztatja, hogy mi hajtja embertársait. Értékrendje biztos alapokon nyugszik. Tisztán látja, hogyan tevékenykedhet a leghatékonyabban a közjó érdekében. Szervezetten és határozottan hajtja végre elképzeléseit.

  Az INFJ elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe.

  Az INFJ-k gyengéd, törődő, összetett és nagyon intuitív egyének. Művésziek és kreatívak, a rejtett jelentések és lehetőségek világában élnek. A népességnek mindössze 1%-át teszi ki az INFJ személyiség típus, ami azt jelenti, hogy ez a legritkább típus az összes közül.

  Az INFJ-k nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az őket körülvevő külvilágban rendezettség és rendszer legyen. Sok energiát fektetnek abba, hogy rájöjjenek, mi a legjobb rendszer a dolgok elvégzésére, és folyamatosan meghatározzák és újraértelmezik a prioritásokat az életükben. Ugyanakkor az INFJ-k egymagukban intuitív alapokon működnek, ami teljesen spontán. Ösztönösen tudnak dolgokat, anélkül, hogy meg tudnák mondani honnan, és úgy, hogy közben nem rendelkeznek részletes tudással a témáról. Általában igazuk van, és ezt tudják is. Következésképpen az INFJ-k elképesztően erős hittel bízzák rá magukat az ösztöneikre és a megérzéseikre. Ez amolyan konfliktust jelent a külvilág és a belső világuk között, és azt eredményezheti, hogy az INFJ nem olyan rendezett, mint amilyen a többi Megítélő (Judging) típus szokott lenni. Vagy megfigyelhetünk rendetlenségre utaló jeleket egy egyébként rendezettségre való hajlamban, mint például egy állandóan rendetlen íróasztal.

  Az INFJ-k zavarbaejtően pontos meglátásokkal rendelkeznek embereket és szituációkat illetően. Megérzéseik vannak dolgokról és ösztönösen megértik őket. Szélsőséges példaként, néhány INFJ pszichikus természetű élményekről számol be, mint például erős megérzésük van, hogy egy szerettük bajban van, majd később derül ki számukra, hogy az illetőt autóbaleset érte. Ez az a fajta dolog, amin más típusok gúnyolódni szoktak és kinevetik, és maga az INFJ sem érti igazán a saját intuícióját olyan szinten, hogy el tudja magyarázni másoknak. Következésképpen a legtöbb INFJ féltve őrzi a belső énjét, és csak azt osztja meg, amit meg akar, akkor amikor ő akarja. Mély, összetett egyének, akik elég maguknak valók és jellemzően nehezen kiismerhetőek. Az INFJ-k nem fedik fel magukat teljesen, és olykor titokzatoskodóak.

  De az INFJ épp annyira őszintén kedves, mint amilyen összetett. Az INFJ-k különleges helyet foglalnak el azok szívében, akikhez közel állnak, akik képesek meglátni a sajátos képességeiket és mélységes törődésüket. Az INFJ-k tekintettel vannak mások érzéseire, és kedvesek próbálnak lenni nehogy megbántsanak valakit. Nagyon érzékenyek a konfliktusra, és nem is viselik túl jól. Azok a szituációk, melyek konfliktustól terhesek, az általában békés INFJ-ben nyugtalanságot vagy felgyülemlő dühöt kelthetnek. Hajlamosak lehetnek a konfliktusokat fizikailag magukba zárni, internalizálni, ezáltal egészségügyi problémákat tapasztalni, amikor sok stressz éri őket.

  Mivel az INFJ-nek ennyire erős az intuíciója, mindennél jobban bízik a megérzéseiben. Ez amolyan INFJ makacsságot eredményezhet, és hajlamot mások véleményének figyelmen kívül hagyására. Hisznek benne, hogy nekik van igazuk. Ugyanakkor az INFJ maximalista, aki kételkedik benne, hogy kihozza magából a maximumot. Az INFJ-k ritkán vannak teljesen kibékülve önmagukkal – mindig akad valami, amit tehetnének, hogy fejlesszék magukat vagy jobbá tegyék a világot maguk körül. Hisznek a folyamatos növekedésben, és ritkán szánnak időt a saját teljesítményeikben való gyönyörködésre. Erős értékrendjük van, és annak megfelelően kell élniük az életüket, hogy mit éreznek jónak, helyesnek. Ami a személyiségük Érző oldalát illeti, az INFJ-k bizonyos értelemben véve gyengédek és könnyedek. Viszont nagyon magasak az elvárásaik önmagukkal és gyakran a családtagjaikkal szemben. Nem hívei a kompromisszumoknak, ha a nézeteikről van szó.

  Az INFJ született nevelő; türelmes, odaadó és védelmező. Szerető szülők válnak belőlük, és általában erős kötelék fűzi őket az utódaikhoz. Magas elvárásokat támasztanak a gyermekeikkel szemben, és arra ösztönzik őket, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Ez olykor az INFJ makacsságában és önfejűségében nyilvánul meg. De általánosságban egy INFJ gyermeke odaadó és nyílt szülői gondoskodást kap, mély törődéssel kombinálva.

  A munkát illetően az INFJ általában olyan területeken bukkan fel, ahol kreatív és valamelyest független lehet. Van érzékük a művészetekhez, és sokuk jeleskedik a tudományok terén, ahol az intuíciójukat ki tudják használni. Az INFJ-k szolgáltatás orientált munkakörökben is megtalálhatóak. Nem boldogulnak túl jól az apró részletekkel vagy a nagyon részletes feladatokkal. Az INFJ vagy kerüli az ilyesmit, vagy ha nincs választása, akkor átesik a ló túloldalára, és úgy elmerül a részletekben, hogy már nem látja az átfogó képet. Egy INFJ, aki rálépett az aprólékos részletek útjára, igencsak bírálóvá válhat azokkal szemben, akik nem tették ugyanezt.

  Az INFJ személynek olyan fajta adottságai vannak, amik más típusoknak nincsenek. Az élet nem feltétlenül könnyű az INFJ számára, de nagyon mély érzésekre és személyes eredmények elérésére képesek.

  A csöndes külső mögött az INFJ-nek határozott meggyőződései vannak az élet fontosabb dolgairól. Az aktivisták -- az INFJ-k gyakran vonzódnak ehhez a szerephez – a célért küzdenek, nem a dicsőségért, vagy a politikai hatalomért..

  Az INFJ-k az elnyomottak és az alárendeltek bajnokai. Egy vészhelyzet esetén gyakran észrevehetjük, amint azokat segítik, akik nagy veszélynek vannak kitéve. Sokszor álmodoznak a bosszúról, hogy megbüntethessék azokat, akik a védteleneknek ártanak. A ’költői igazságszolgáltatás’ ötlete nagyon vonzó lehet az INFJ-nek.

  „Valami bűzlik Dániában.” Kételkednek mások indítékaiban, ezért az INFJ-ket nem könnyű átverni. Ők azok, akiket aligha lehet rászedni. Igaz, a legtöbb emberrel nyájasak és barátságosak, ennek ellenére az INFJ-k nagyon válogatósak a barátaikat illetően. Ezek a barátságok szoros kapcsolatok, amik túlmutatnak a puszta szavakon.

  Az INFJ-k tehetségesek a folyékony nyelvezet és könnyű kommunikáció terén. Emellett, a nonverbális érzékenységük lehetővé teszi, hogy az INFJ-k mélyrehatóan ismerjék a környezetüket és a környezetük is ismerje őket.

  Az írás, tanácsadás, közszolgálat, de akár még a politika is olyan terület, ahol az INFJ-k örömöt lelnek.

  Stresszkezelési stratégiák:

  • Fókuszáljon egy közeli barátjával való kapcsolatára.
  • Tudja, hogy van, aki akkor is támogatja Önt, ha nem ad tanácsot, véleményt vagy bírálatot.
  • Relaxáljon: sétáljon a természetben, nézzen meg egy filmet vagy olvasson verseket.
  • Csökkentse a tennivalóit és jelöljön ki időszakokat, amikor egyedül van.
 • A "Tanácsadó" (INFJ) a Tanárokhoz képest zárkózottabb típus. Ők is megtalálhatóak az oktatásban mint tanárok, professzorok, tanácsadók vagy oktatási konzultánsok. Néha a vallásos életben találják meg a helyüket, a papságban, szerzetesként vagy vallásos oktatási igazgatóként. Szociális munkásként, mediátorként dolgozva vagy a társadalomtudományok kutatójaként elégíthetik ki érdeklődésüket a társadalmi célú feladatok iránt. Vannak Tanácsadók, akik humán szolgáltatásokban, a marketingben vagy feladatelemzőként dolgoznak. Benito így mesél a missziójáról: "Az én művészetem nagyon személyes: azt fejezi ki, ki vagyok én, ugyanakkor közelebb hívja a nézőt is. A művészetem célja, hogy a néző perspektíváját megváltoztassa a valóságról."

  Ajánlott foglalkozások:

  pszichoterapeuta, művész, művészeti kurátora, könyvesbolt tulajdonosa, szabadfoglalkozású író, költő, tanár (képzőművészet, dráma, angol), könyvtári asszisztens, egyetemi irodalomtanár, festő, író, könyv szerkesztő, szövegíró, filozófus, környezetvédő, könyvkereskedő, múzeum kurátora, opera énekes, folyóirat szerkesztő, levéltáros, forgatókönyvíró, filmrendező, kreatív igazgató, könyvtáros, szociális munkás, művészettörténész, tolmács, fotóriporter, háztartásbeli

 • Erősségei egy kapcsolatban:

  • Természeténél fogva kedves melegszívű
  • A "végső" kapcsolatot keresi
  • Érzékeny mások érzéseire
  • Általában jól kommunikál, főleg írásban
  • Nagyon komolyan veszi az elköteleződést, életre szóló kapcsolatot keres
  • Nagyon sokat vár el magától és a többiektől is
  • Jó hallgató
  • Képes tovább lépni, ha egy kapcsolatának vége

  Mint szerelmi partner:

  Az INFJ melegszívű, megfontolt partner, aki mély szerelmet képes érezni. Élvezi, ha kimutathatja ezt a szerelmet és megerősítést vár partnerétől is. Perfekcionista, törekszik arra, hogy a tökéletes kapcsolatot kialakítsa. Ez frusztráló lehet a partner számára, de az is lehet, hogy nagyon értékeli a partner, mivel ez egyértelmű elköteleződésről és mélyérzésekről tanúskodik, ami általában hiányzik a többi típusból.

  Szexualitása:

  Az INFJ intimitása majdnem hogy egy spirituális élmény. Megragadja az alkalmat szex közben, hogy a szívük és lelkük egyaránt összefonódjon partnerükkel. Mivel foglalkoztatja, hogy mások kedvében járjon, ez jellemzi a szexben is: először a partner legyen boldog.

  Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:

  A legjobb párosítás: ENTP, ENFP, INFJ, INFP, ENFJ