Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

 • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

  Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

  Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

A karantén, a koronavírusról érkező hírek sok szempontból nyugtalanná tehetnek minket. Az sem jó érzés, ha korlátozva vannak a szabadidős programok, vagy adott esetben az is, hogy kivel, mikor találkozhatunk. Az új helyzet nem csak új megoldásokat jelent, de azt is, hogy a korábbiak esetleg nem úgy működnek, ahogy elvárnánk tőlük. Akinek egy csendes zugra van szüksége, az biztosan nem örül, ha most mindenki otthon van egész nap. Ha abból töltekeztünk, hogy sokféle elintéznivaló és program várt minket változatos társasággal tölthettük az időnket, akkor a bezártság börtönnek tűnhet.

Egy dolgot azonban fontos tisztázni: Teljesen normális, ha krízis idején szomorú, ideges, ijedt vagy ingerült vagy!

Ijesztő hírek és kétségbeesés helyett

Azonban számos eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy megpróbáltatás helyett önismereti lehetőségként, a határaink újradefiniálásaként tekintsünk a jelenlegi helyzetre – a most megszerzett tapasztalat és tudás akár más helyzetekben (pl. repülőtéren hosszas várakozáskor) is hasznunkra válhat.

 • Tájékozódjunk, de hiteles és hivatalos forrásokból. A WHO honlapja és a kórházak, járóbeteg ellátást biztosító intézmények térképe is ilyen.
 • A rémhíreket, túlzásnak tűnő posztokat, féligazságokkal dobálózó bulvárt kerüljük el és a hamis információkkal kapcsolatban is vértezzük fel kritikai gondolkodásunkat.
 • Ne terjesszünk légből kapott híreket, ne keltsünk pánikot és a feszültségünket se online hozzászólásokban vezessük le!
 • Korlátozzuk a médiafogyasztásunkat és a közösségi oldalak látogatását is, ha azt érezzük túlterhel minket. Ha beszélgetnénk, azt közeli barátokkal, ismerősökkel tegyük és egymás megnyugtatása, egy kis humor becsempészése legyen a cél. A panaszkodás és a másik riogatása sokat árthat, ha lehet kerüljük.
 • Az evés, az elegendő alvás, a mozgás és a szeretteinkkel való kapcsolattartás kapjon kiemelt figyelmet.

Segít a pszichológia

Előfordul, hogy tehetetlennek érezzük magunkat. Ha problémaink adódnak a feszültség kezelésével, a szorongással vagy a negatív gondolatokkal, vannak könnyen elsajátítható készségek, amikkel az öngondoskodás útjára léphetünk és fejleszthetjük magunkat.

 • A higiéniai előírásokat és javaslatokat lehetőségeinkhez mérten tartsuk be. A fertőtlenítés, az otthon maradás, a tömegközlekedés, a másokkal való kontakt minimalizálása mind hasznos lehet abban, hogy a tehetetlenség helyett azt érezzük igenis tehetünk valamit magunkért és szeretteinkért.

A gondolatainkkal, érzéseinkkel való megküzdésben is nagyon sok módszer, lehetőség áll a rendelkezésünkre, ezek elsajátítása, gyakorlása, esetleg másokkal való megosztása is sokat jelenthet.

 • Idézzük fel, hogy stressz, krízis vagy probléma esetén milyen erőforrásainkat, készségeinket használtuk a megoldására és arra, hogy jobban érezzük magunkat. Jó eséllyel voltunk már hasonló helyzetben és sokat tanulhattunk belőle, a tapasztalatoknak most is hasznát láthatjuk.
 • A katasztrofális kimeneteleken vagy körülményeken („Meghal az egész családom!”, „Elfogy az élelmiszer!”) való gondolkodás beszűkítik a gondolkodásunkat. Az átkeretezés egy sokkal reálisabb és beláthatóbb helyzetfelismerést jelent (Mit tehetek a megelőzésért? Mit mond a statisztika? – Elővigyázatos vagyok, nagyon sokan enyhe tünetekkel kapják csak el a vírust.)
 • A negatív gondolatokat igyekezzünk pozitív hozadékkal kibővíteni. („Az otthonmaradás és a sok elmaradt program frusztráló és dühítő.” – Az otthonmaradás és a kontakt elkerülése engem, a családom és másokat is megvéd.)
 • A mozgás, a sport nagyon jó a feszültség levezetésére de az endorfin (boldogsághormon) termelése is segít lelki és testi egészségünk megőrzésében. Ha tömegközlekedés helyett sétálunk, az nem csak hasznos, de értékes erőforrás is lehet.
 • Légzéstechnikák, a relaxációs módszerek, meditáció remek eszközök, melyekkel a szorongást, a félelmeket csökkenthetjük.
 • A személyes találkozó helyett online vagy telefonon tartsuk a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal – esetleg beszélgessünk megoldásokról és arról is, ki milyen pozitív, segítő szokásokkal, rutinokkal kísérletezik.
 • Használhatjuk a gondolatstop módszert is – ha észleljük, hogy negatív vagy rossz kimenetelű irányba indulnak gondolataink, egy egyszerű STOP! paranccsal állítsuk meg ezt a folyamatot és keretezzük át
 • Használjuk a 4 másodperces légzéstechnikát: Számoljunk el magunkban (minden szakasznál!) 4-ig miközben egyenletes és folyamatos tempóban belélegzünk. Ezután 4 másodpercig tartsuk benn a levegőt. 4 másodpercig lélegezzünk ki a belégzés tempójában és intenzitásával. 4 másodpercig ne vegyünk levegőt, majd a ciklus újraindul 4 másodperc belégzéssel. Ezt 5 vagy 6 másodperces blokkokban is csinálhatjuk, ha úgy jobban esik. Előnye, hogy fókuszálja a figyelmünket, az egyenletesség nyugtató hatással van ránk és lecsillapítja a száguldozó gondolatokat is.
 • A légzéstechnikában vizuális segítőként és a fókusz fenntartásában nagyon sokat segíthet a Calm nevű ingyenesen is elérhető meditációs applikáció légzés funkciója is.

Az összefogás, az egymásra figyelés és a tolerancia, tapintat időszaka is ez. Sokan félnek, mi magunk is megijedhetünk, aggódhatunk. Azonban sok téren tehetünk magunkért és másokért is. Elterjedt az a kedves kezdeményezés is, ahol idősebb, vagy mozgásukban korlátozott szomszédoknak, közelben lakóknak a fiatalabbak, kevésbé veszélyeztetett csoportba tartozó lakók, szomszédok vásárolnak be. Ebből is látszik, hogy a megoldásokban mennyi erőforrás és empátia rejtőzhet. Egymásra vagyunk utalva csoportként de társadalomként is ezért lehetőségként is tekinthetünk egy vészhelyzetre. Ha pedig elvonultak a viharfelhők a fejünk fölül, büszkén mesélhetjük majd, mennyit tanultunk magunkról és egymásról egy ilyen emberpróbáló időszak alatt is.