Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Hátborzongató tud lenni az a szembesülés, hogy az emberi viselkedés az online térben is ugyanolyan. Az eszközök mások, a technológia megváltoztat pár apróságot, de a lényeg ugyanaz marad. Jut eszembe: a te telefonodba belenézhetne a párod vagy a barátaid?

Szeretem azt az érzést, amikor a meglepetés erejével találnak meg alkotások. Hiába van egy előzetes elképzelésem, egy történetvázlat, ahogy elsötétül a terem, még nagyjából egy, másfél órának kell eltelnie, mire kiderül, milyen is valójában az a film, amit kinéztem magamnak. Az őszinteség pedig a Teljesen idegenek központi témája. Nem is filozofálja túl, egyfajta abszolút igazságot keresve, és szó sincs arról, hogy nézőpont kérdése lenne a valóság. Azaz egy tekintetben mégis: mennyit tudunk legjobb barátainkról, és mit titkolunk még előttük is?

Provokatív az a kérdés, hogy mennyi hazugság fér bele egy több évtizedes barátságba? És emellett jogos is? Egy baráti társaság vacsorával ünnepli meg a holdfogyatkozást, finom ételekkel, borral, és rengeteg beszélgetnivalóval. Ez a terv. Az, hogy egy olasz nagyvárosban járunk majdnem mellékes, hiszen bárhol játszódhatna a film. Bármely város, bármely társaság alkalmas lenne szereplőnek, hiszen a bizalom, a titkolózás és a rejtegetnivaló nem ország vagy nyelvfüggő.

Vajon az alapötlet egyszerűsége vagy épp a komplexitása rejti magában azt, hogy működik? Hiszen annyiról van csupán szó, hogy az okostelefonjaink sokat tudnak rólunk. Hol jártunk, hol kapcsolódtunk fel a wi-fire. Milyen információra kerestünk rá. És persze ott vannak az e-mailek smsek, a tárolt fotók, telefonszámok is. Mindez a rengeteg információ a kis műanyag dobozva zárva kísér minket nap, mint nap. A munkahelyen, otthon és vendégségben is. Nyomokat hagyunk, gyűjtögetünk, tárolunk és reagálunk. Ha belegondolnánk egy percre, vajon hány olyan kép, telefonszám vagy e-mail van a birtokunkban, amit nem szeretnénk, ha más tudna? Vagy, hogy egyvalaki ne tudjon róla? Kiderül, ha az esti vendégség alatt azt játsszuk, hogy mindenki kiteszi a telefonját az asztalra, és minden hívást kihangosítva vesz fel. De itt még nincs vége. Az e-maileket felolvassa, az smseket és a chat üzeneteket is. Ha pedig képet vagy más egyebet kap, azt mindenkinek megmutatja. Aki arra gondol, hogy ebből komoly katasztrófa sülhet ki, az helyes úton jár. Mert mindez nemcsak a többiekkel való szembenézésről és a megnyílásról szól. Ez már olyan meztelenség és kitárulkozás, ahol egyetlen apró részlet sem marad árnyékban.

A Teljesen idegenek nem ítélkezik, csak tükröt mutat: ilyen az ember és a technológia is csak egy eszköz. Fejlett, azonnal elérhető és villámgyors digitális világunkban ugyanúgy belekeveredünk a megcsalásba, a munkahelyi afférokba, eltitkolt testi és pszichés betegségek kísérik mindennapjainkat. Mindez pedig elővigyázatossá tesz, különféle védműveket és rendszereket dolgozunk ki arra, hogy a rend látszata mégis megmaradjon. A telefonszám egy kollegánké, a kapott képeket, e-maileket úgyis csak mi olvassuk el. A chatbeszélgetéseinkhez pedig senkinek semmi köze. És ha hirtelen az ellenkezőjére fordul mindez? Hogyan éreznénk magunkat, ha nyitott könyvvé válna az online életünk?

A privát szféra, mindazok a csak ránk tartozó magánlevelezések, beszélgetések és információk persze nem feltétlenül szólnak hűtlenségről, a másik háta mögötti döntésekről és elhallgatott dolgokról. Létezik, és kell is, hogy legyen olyan szegmense az életünknek, ami csak ránk tartozik. A bizalmat nem az állandó ellenőrizgetés és a teljes transzparencia adja meg egy kapcsolatban. Ez egyéni felelősség és megelőlegezett bizalom kérdése is. Emberi eltévelyedésekkel, kicsinyes és ostoba megoldásokkal jár a létezés egyik oldala. Belátással, őszinteséggel a másik. Ezek arányairól pedig senki más nem dönthet helyettünk, ha rólunk van szó.

Ajánljuk:

  • az emberi lélek iránt érdeklődőknek
  • a drámai fordulatokat kedvelőknek
  • azoknak, akik szeretnek izgalmas társadalmi kérdéseken gondolkodni.

Nem ajánljuk:

  • ha nem szereted az őszinteséget
  • ha nincs kedved emberi kapcsolatokról gondolkodni
  • ha nincsen okostelefonod.