Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Még jó pár éve volt, hogy a Rókus kórházban gyakornokoskodtam. Ott láttam meg az egyik íróasztalon egy angol nyelvű könyvet, ami az EFT-ről szólt. Nem emlékszem mi volt a címe, mert nem sok időm maradt megismerkedni vele, de az emlékeim között mégis megmaradt ez az első találkozás. Idén viszont nem csak ez a régi történet kapott folytatást, de egy négy napos alapképzésen végre megértettem mi is fogott meg annak idején ennyire az érzelemfókuszú (pár) terápiában. Az, hogy egyszerű kérdésekkel a háttérben húzódó – sokszor a párok számára is ismeretlen – valós problémákat kutatja, és közben lefordítja mindezt az érzelmek és a szükségletek nyelvére. Ez pedig sokkal többet elmond rólunk, mint sejtenénk.

Az EFT nem csak a kötődési mintákkal kapcsolatos új ismereteink miatt népszerű és hatékony. A kapcsolatok működése és jellemzői olyan mértékben megismerhetővé váltak, mint korábban még soha. Az EFT modell hatékonysága tudományosan is bizonyított, és hosszú távú javulást eredményez a pár életében. Sokoldalúságára jellemző, hogy nem csak Európa és Észak-Amerikában használják sikerrel, hanem a Kínában, Mexikóban vagy épp Iránban dolgozó terapeuták is. Bármely országban is vizsgálták, 70%-kal erősebbnek érezték a házaspárok a kapcsolataikat a terápia végeztével.

Biztonságos, elkerülő vagy szorongó?

Milyen a viszonyok és érzelmek jellemzik a szerelmi kapcsolatainkat – vagyis milyen a kötődési stílusunk? Milyen szokások, mintázatok jellemzőek ránk a párkapcsolatunkban? A kérdések önmagukban megvilágító erejűek, de a könyv lépésenként vezet végig a kötődési stílusok érdekes világán. Hogyan reagálunk a nehézségekre, ha bizonytalanul kötődünk? Miként tud segíteni a párunk, ha megért minket? A könyvben található, a kötődési stílusunkat meghatározó kérdőív nem állít ki diagnózist vagy címkét rólunk. Helyette önismereti segítséget ad ahhoz, hogy felmérhessük érzékeny pontjainkat, sebezhetőségünket és a ránk jellemző megoldási törekvéseinket.

„A szerelemben nem kell megjavítanod a dolgokat, csak ott kell lenned.”

Nem kisebb kérdésre is megkapjuk a választ a könyvből, minthogy honnan is tudjuk, hogy megtaláltuk az igazit? Vajon elfogadja a másik a hobbinkat és a kedvteléseinket? Elfogad a hibáinkkal, gyengeségeinkkel együtt? A szeretetteli apróságok – mint például egy kedves kis üzenet a mindennapok részei? Beszélgetéseinkben ott van a nyitottság és a türelem?

Nagyon sok tudásunk lett az elmúlt évtizedekben a szerelmi kapcsolatok alkotóelemeiről, de ezek közül is kiemelkedik a három legfontosabb: a szeretett személy érzelmi elköteleződése, elérhetősége és válaszkészsége – ahogy Sue Johnson az EFT alapítója nevezi őket. Nagyon fontos kérdéseket fogalmaz meg mindez a párkapcsolaton belül. Nem csak a közöttünk levő harmóniát, de az érzelmi mintázatot is jellemzi, milyen választ adunk rájuk:

  • Ott vagy nekem, amikor szükségem van rád?
  • Bízhatom abban, hogy érzelmileg megnyílsz felém?
  • Igazán számítok neked?

A könyv szerzője, Karin Wagenaar 30 éves pályafutása alatt számos párnak, családnak segített és ő volt az, aki Európában először oktatta terapeutáknak az EFT módszerét. A könyv azonban nem terapeutáknak íródott, közérthető módon segít, hogy a párkapcsolat harmóniáját ne csak visszaszerezni, de megtartani is sikerrel tudják az olvasók.

„A kapcsolat kaland és kockázat, de az egyedüllét sem tesz boldogabbá.”

A kötődési stílusok leírásával, kapcsolatainkra, döntéseinkre, reakcióinkra gyakorolt hatásainak megismertetésével alapozza meg tudásunkat a könyv. Ez után az EFT modell kulcsfontosságú eleme a belső szükségletek feltárása, kifejezése, valamint a kapcsolat negatív ciklusainak felismerése és semlegesítését taglaló fejezetek következnek. Számos esetleírás és példa segít a könyvben, hogy könnyen azonosíthatóak legyenek szerelmi kapcsolataink mélyebb rétegei, megszokott mozzanatai, de ezek mellett a változtatáshoz is segítséget kapunk a könyvben. Mindez összességében nem csak az egymás érzelmi szükségleteire való odafigyelést, támaszt és vigaszt jelenti, de a problémák megoldásában is hatalmas segítség.

Együtt maradni jóban és rosszban

A könyv fejezetei a párkeresés, a randizás és a kapcsolat megszilárdulása – az elköteleződés szakaszain is végigkísérnek minket. Karin Wagenaar a problémákat sem rejti véka alá könyvében, történetei, praktikus tanácsai azonban nagy segítséget jelenthetnek ilyen helyzetekben. Minden kapcsolatban vannak mélypontok és nehezebb időszakok is, és egymást támogatva ezt is könnyebben vészelhetjük át. A gyermekvárás és a szülői szerep nehézségei, a megcsalás a kamaszokkal való bánásmód vagy az elszürkült párkapcsolat újjáélesztése mind olyan téma, ahol nagyon sokat tehetünk egymásért és a harmónia megtartásáért. A kötődési stílus erejére jellemző, hogy innen gyökereznek a domináns érzelmeink és a reakcióink, de a párválasztásunk döntései is. A szerelem elsöprő ereje összecsiszol minket, mindeközben megismerjük egymást és egy olyan intenzív időszak következik, ahol a hormonok, az érintés, a pillantás és az illat is a közös tánc részévé és meghatározóivá válnak.

Lépésről lépésre jól felépített, részletes és hatalmas tudásanyaggal megírt könyv a Hogyan legyek boldog veled?, és hiszek benne, hogy komoly segítséget adhat a pároknak az elolvasása. A gyakorlatok és a példák által harmonikusabb és szeretettelibb kapcsolatot alakíthatunk ki, de a könyv legnagyobb ereje abban rejlik, hogy megismerjük és megértjük egymást. Táncra perdülünk, egymás kezét fogva vetjük bele magunkat a közös életünkbe, ahol együtt lépünk, botladozunk és tanulunk: egymásról, egymásért.


A képek forrása: tucanclub.dk, ursuslibris.hu, encrypted-tbn0.gstatic.com, timetobreakmysilence.files.wordpress.com