Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

A korszakok változása legalább akkora lehetőségeket rejt magában, mint amennyi bizonytalanságot. Három generáció viaskodik és keresi a boldogságát 1979-ben. A maguk módján talán meg is találják.

Ezt az egy szót leírva máris ezernyi jelentés, emlék, arc, pillanat sorjázik elő elménk végeláthatatlan rekeszeiből. Minden történet, név mást és mást idéz meg. A film címe félrevezető, de egyben pontos is. Ez úgy lehetséges, hogy egy korszakot mutat be, az emberek sokszínűségét, az életkorok és a világnézetek különbözőségeivel megfűszerezve. Hiába ugrunk vissza 1979 Amerikájába, érthető és átérezhető az a bizonytalanság, ami körbeöleli a filmet. Egyéni sorsokban, generációk kérdéseiben, lázadásában, az értékek változásában mind ott van az idő könyörtelen menetelésének nyoma. De ez adja az ívét és életszagú, szerethető magját is a történetnek.

A sokféleség nehézségei

Összecsapások, kíváncsiság, bizonytalanság és útkeresés.

Hogy jön ki egymással az idős anya és serdülő fia? Milyen zenét szerettek „az én időmben”, és milyen bandák mutatnak irányt ma? Mi lesz abból, ha a koravén 17 éves lány, a betegségből felépülő 30 körüli művészlélek és feminista, valamint a majdnem 60 éves anya együtt akarnak fiút nevelni? És hogyan élik meg a saját szerepüket, helyüket, jelenüket?

Amiben nem visz félre a cím az az a tény, hogy a férfiak mintegy keretet adó szereplőként jelennek csak meg. Egyfajta vászon-szereplők, akik – a fontosságuk mellett – leginkább abban segítenek, hogy a 3 női főszereplő megjelenhessen általuk. Mindegyikük a maga módján, a maga fájdalmaival, reményeivel és dilemmáival. Tény, hogy a karakterek nagyon el lettek találva.

Az értékek kavalkádja

Mindegyik szereplő hiteles a maga helyén, az interakcióik, a beszélgetéseik nagyon könnyen elfeledtetik velünk, hogy filmet nézünk. Mintha valóban be lenne kamerázva egy kis közösség, és erről ők mit sem tudnának. Szerethető, érzékeny, küszködő emberek keverednek össze a nagy házban, ami maga is az átmenet szimbóluma. Régi patinás épület, amit elért a felújítás, a modernizálás. A különféle világok összemosódása azonban egységes képet ad; bármennyire is eklektikus, összetartja őket az “egy csónakban evezünk”, és az odaforduló jóindulat szelleme.

"összetartja őket az “egy csónakban evezünk”, és az odaforduló jóindulat szelleme"

Mindebbe zseniálisan beleszőtték Jimmy Carter 1979. július 15-ei beszédét is, ami a bizalom elvesztéséről, az elmagányosodásról, a fogyasztói társadalom tárgyiasított boldogság- és szabadságkereséséről szól. És ami egyfelől süket fülekre talál, másfelől könnyű helyzetbe hoz minket. Körbenézhetünk, hogy vajon az akkori figyelmeztetések mivé fejlődtek mára. És hogy 36 év múlva mi lesz? Nem tudjuk, de sejtjük.

Ami biztos, hogy a film egyfajta tanulságtétel az emberi kapcsolatok, az elfogadás, a kíváncsiság mellett.

Ahogy elismeri azt is, hogy a fiatalabb generáció más utat fog keresni, mást fog követni. Azonban létezik egy olyan emberséges és szeretetteljes esszencia, ami nem ismeri a korokat és az évszámokat. Ami maradandó, amivel nem járhatunk rosszul, bármiről is legyen szó. Különbségek mindig is lesznek, de ha lehántjuk a külsőségeket, a rétegek alatt embereket találunk. Az útkereső, dilemmázó, szeretetre vágyó embert, pont olyat, amilyenek mi is vagyunk legbelül.

Ajánljuk:

  • Az emberi sorsok iránt érdeklődőknek.
  • A drámai vonalat kedvelőknek.
  • Azoknak, akik szeretik a különböző generációkról szóló történeteket.

Nem ajánljuk:

  • A könnyed témákat kedvelőknek.
  • Annak, aki a feminizmus szó hallatán kikapcsolná a TV-jét.

A képek forrása: img.wennermedia.com, comingsoon.net, mafab.hu