Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

Ha Isten létezik, akkor minden bizonnyal terve is van velünk, emberekkel. Ha terve van velünk, akkor a Mindenható bármit megtehet, vagyis nem ártana jóban lenni vele. Ha jóban akarunk lenni vele, akkor oda kellene figyelni arra, hogy mit akar tőlünk. De mi van akkor, ha a kép ennél is egyszerűbb? Isten rühelli önmagát és minket is, gyötrésünk pedig az egyedüli és kizárólagos lehetősége arra, hogy elszórakoztassa magát nyomorult életében. Vagyis megszívtuk, hiszen a mindenség teremtőjével nem lehet ujjat húzni, és menekülni sincs hová. A fia se járt jól, amikor segíteni próbált… De mi történik, ha van egy lánya is?

Jaco Van Dormael (Mr. Nobody, És a nyolcadik napon…) filmje már a címével is komoly ellenérzéseket keltett, nem is beszélve arról, hogy a filmplakátok szövege szerint Isten létezik és Brüsszelben él. Erős kezdés, annyi biztos, de a java még csak ezután jön! Isten fia megkapta a maga részét a világban, most itt az ideje, hogy Isten lánya, Ea is hozzátegye a maga csodáját. Görbe tükröt tart a mai társadalom, az élet és a mindennapjaink elé a kislány, aki isteni származása ellenére mit sem tud a világról. És nem is bonyolítja túl a dolgot, egyszerű, rövid kérdéseket tesz fel a felnőtteknek, a saját tanítványainak, akik mesélnek, összegeznek és feszengve ismerik be, ez a világ ilyen. Ők azok, akik tudják, milyen az élet, miként működik a világ, és a földi siralomvölgy nincs is olyan távol attól, amit tapasztalnak.

De felmerül az a fontos kérdés is, hogy mitől lehetne jobb? Miért maradsz itt, ha bárhová mehetnél? Mi lesz az öregekkel? És a gyerekekkel? Milyen szeretni? És sírni? Mi szabja meg a dolgok árát? Ea válaszokat keres, de rábízza a mesélést és a szereplést a tanítványaira. Az ő életük a tükör és sorsuk alakulása a katalizátor, ami végül összefonja a szálakat. Ez pedig nem csak gyermeki rácsodálkozás, Ea karaktere tökéletesen alkalmas arra, hogy mint tiszta lapot, a világ formálni kezdje és megtöltse azzal, ami.

Alapvető és hatalmas eltérések vannak a tanítványok között, mégis legyenek szegények vagy gazdagok, szépek vagy csúnyák, kiégettek vagy élettelik, a világuk félrecsúszott és olyan irányba tart, ami nem sok jóval kecsegtet számukra. Legalábbis eddig. A fájdalomból, a dühből kristályosodik ki Ea hitvallása is: ennél csak jobb lehet, csak jobban lehet ezt csinálni. És igaza lesz. A zsarnokoskodó, depressziós nyomorultat, apját nem tudja leváltani, de borsot attól még törhet az orra alá. Például hová tűnik a sors, a véletlen és a Mindenható hatalma, ha mindenki másodpercre pontosan megtudja, hogy mikor hal meg? Mit változtat, mire használja a hátralevő időt?

A 6 tanítvány múltja, jelene és jövője ismét szakadékokon átívelő kalandokat és a döntések, találkozások csodáját tárja elénk. A sérült meggyógyul, az éhes jól lakik, a szomorúból vidám lesz, de hogy ez megtörténhessen, kevés az isteni közbenjárás. Ők maguk is kellenek hozzá, új döntések, új szemléletmód és bátorság ahhoz, hogy a saját zenéjükre hallgassanak és követni merjék azt. Mert mindenkinek megvan a saját zenéje, Ea pedig szívesen megmondja mi is az.

Látásmódjával, és a tabuk kifigurázásával, ledöntésével olyan élményt ad a film az arra nyitott nézőnek, amit a nevetésbe burkolt elmerengés jellemez legjobban. Néhol gyerekes vagy komolytalan, máshol pedig abszurd módon hülyéskedik, de a Legújabb testamentum (Le tout nouveau testament) végig fontos és sok figyelmet igénylő témát dolgoz fel: az életünket. A végső kérdés pedig nemcsak az omnipotens lényre vonatkozik, hanem ránk is. A gyűlölködő, kicsinyes, haragos lényt egy kedves, szeretnivaló, mosolygós, jóindulatú másik váltja le. És ő is rendezni kezdi a világot, a sorsokat, az életeket. Ha mindketten valóságosak, akkor lehet bennünk is ott élnek, és van beleszólásunk abba, kire hallgatunk.

A Te világod melyikükre hasonlít?


A képek forrása: egermozi.hu, mozipremierek.hu