Barion Pixel

A legfontosabb kérdés, hogy szerethetőnek és értékesnek gondolod-e magad? Életed hátizsákjában mintákat, „programokat”, szűrőket viszel magaddal, és nem mindegy, hogy ezek mit üzennek Neked, Önmagadról, a világról és a többi emberről.

De mindezen belül mi nevezhető normálisnak, és hol esünk túlzásba?

Te is keresed azt az életet, amit már nem a múlt terhei és a jelen akadályai határoznak meg?

Megoldásokat, működő recepteket keresünk és az egész életünket ezekből igyekszünk felépíteni. Időnként azonban kiderül, hogy ami addig hasznosnak bizonyult, mostanra már hátráltat. Ami korábban segített, most ellened dolgozik. Szeretnéd, ha mindez megváltozna?

Vannak olyan kérdések, amik új színben mutatnak meg dolgokat, de egy külső szemlélő nézőpontja is sokat segíthet. Milyen gondolatok kísérik a mindennapjaidat? Hogyan látod a világot és miként viszonyul a környezeted Hozzád?

Milyen témákban segíthetek neked?

A hozzám fordulók olyan problémákkal és kérdésekkel keresnek meg, amelyek az életvezetés, az önismeret vagy a párkapcsolat témaköreibe esnek. Emellett az online tevékenységek (közösségi oldalak, internet, okostelefon, videojátékok) és a mindennapok összefüggéseire is egyre nagyobb fókuszt helyezek, hiszen a digitális világ a hétköznapok szinte minden részébe beszűrődik.

Úgy érzed, lenne miről beszélgetnünk?
Ha kérdésed van,vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim bármelyikén.

email: kapcsolat@villanyigergo.hu
mobil: +36 70 559-4574

Villányi Gergő vagyok, pszichológiai tanácsadó.

Miért lettem pszichológiai tanácsadó?

Mindig szívesen és kíváncsian hallgattam másokat. Egy idő után észrevettem, hogy egyre többen fordulnak hozzám, akár olyan problémáikkal is, amikről addig még senki mással nem tudtak, vagy nem mertek beszélni. Felelősséget éreztem az ilyen beszélgetések során elhangzott kérdéseim és meglátásaim hatásával kapcsolatban, ezért hamar elkezdtem beleásni magam a pszichológia különböző területeibe. Már a kezdetektől úgy gondoltam, hogy a kölcsönös bizalom kialakulása mellett nagyon fontos, hogy minden beszélgetésben tanulhatunk is egymástól a tapasztalataink, gondolataink és érzéseink révén.

Tovább

Cikkek-Írások

Kíváncsi vagy a Párkapcsolatokkal vagy a Digitális világ okozta problémákkal kapcsolatos írásaimra és arra hogyan látom ezeket a témákat? Érdekelnek Életvezetési megoldások vagy a Kultúra megszállottja vagy? Akkor a Cikkek-Írások bejegyzéseim biztosan érdekesek lesznek számodra!

  • Barátaiddal egy jó buliban töltődsz fel vagy inkább elvonulsz és olvasol egy jó könyvet? Logikusan, észérvek alapján döntesz vagy a megérzéseidre hagyatkozol? Racionalistának vagy Idealistának tartod magad? Mit gondolsz Hadvezér vagy Bajnok típus vagy? Esetleg Alkotó vagy Ellenőr típus?

    Rengeteg kérdés, amire megvannak a válaszok. Töltsd ki a 72 eldöntendő kérdésből álló MBTI tesztet, s a végén megtudod milyen típus vagy, mik a jellemzőid, milyen munka illik hozzád, milyen vagy a szexualitás terén és milyen típusú személyiség illik hozzád.

    Felkészültél? Akkor irány a teszt és ismerd meg magad még jobban!

A szuperhősök erősek (ostobák), védelmezik a gyengéket (na, jó, ez tényleg kedves tőlük), szembeszállnak az ellenséggel (előítéletesek), feláldozzák magukat (mondtam, hogy hülyék), és igazságot tesznek. Közben pedig sablonos figurákká válnak. Az igazság pedig az, hogy akinek nagyon kevés jutott a jóból az nem csoda, hogy bosszút forral, ha kibabrálnak vele (ezt csúnyábban is mondhattam volna), és azt a keveset is elveszik tőle. Ez most ráfogható az életre, az alapvetően kicsinyes emberi természetre, a gonoszokra, akik a háttérben rángatják a zsinórokat, de összességében, egyvalamiről szól csak:

Mi lenne, ha bármit megtehetnél, és biztos, hogy túlélnéd?

Na, jó, csak majdnem biztos. Elég lenne vajon, hogy többé semmi ne állítson meg, ha a fejedbe veszel valamit? Innentől annak szólsz be, akinek akarsz, lelőheted, lekaszabolhatod, aki nem tetszik, és igazságot szolgáltathatsz a magad mércéje szerint. És persze túlzásba vinnéd, átgondolatlanná válna az egész, és hamar kiderülne, ennél kevés viccesebb dolog van a világon. Mármint a külső szemlélők számára. Út közben pedig született Deadpool, aztán kapott egy piros hacukát (nem zöldet!), pár tonna ólmot, megkérdőjelezhetően jó humorérzéket és némi beszédkényszert.

És ettől robban a film is, az első pár másodperces felvezető stáblistától kezdve. Hiába tűnik egyszerűnek a recept, ha működik. Ha valaha is túlzásnak éreztük, hogy a jók mindenkinek megkegyelmeznek. Vagy azt, hogy visszafogják magukat, szépen beszélnek, a dühüket is kontrollálják, akkor képzeljük el, milyen unalmas lehet mindezt a másik oldalról át is élni. Erre az egész szuperhősös, jófiús (lányos) maszlagra egy szó illik a legjobban. Kiszámítható. Ha pedig az egész antitézisét vesszük, máris érthető, miért népszerű karakter Deadpool.

Ő az, akinek mindent szabad.

Pszichológiai értelemben véve az összes elfojtást, kontrollt, morális és erkölcsi gátat, valamint udvarias frázist és szociális keretet ledobva valami elemi, ösztönös és csapongó massza maradna csak. Wade Wilson karaktere azért ennél egy hangyányival (sokkal!) emberibb és szerethetőbb, valamint mértékrendekkel viccesebb is. A korlát és fék nélküli lét, a bosszú, nagyon könnyen átcsap ön-szabotázsba, és ez nem csak a célok elérése miatt kellemetlen. A szenvedés a megváltás, a szerelem mint gyógyír pedig talán az egyetlen dolog, ami nincs cinikus és nevetséges köpenybe burkolva. Bár szinte mindent és bármit leszól, lealáz és kifiguráz a piros maszkos bohócnak tűnő karakter, egyvalamire még ezen felül is képes. Pár józan mondattal érthetővé, átláthatóvá varázsolja hősünk ezt a majd két órás ámokfutást. Olyan apróságok ezek, mint az a kijelentés, hogy az ember egy elbaltázott (a filmben erre is más szót használnak) és sérült mozaik, de ha megtalálja azt a másik, szintén nem 100-as darabot, akivel egy működő egészet alkotnak, akkor mégiscsak ér valamit ez a nehéz (itt is k-betűs szó volt) élet.

Ezért volt olyan élmény a film, hogy két dologra kaphatja fel az ember a fejét, ki-ki igénye szerint. A rengeteg poénra, utalásra, jó és rossz szóviccre, valamint a véget nem érő hülyéskedésre. És arra a két-három mondatra, ami egy életfilozófiát, néhol egy egész életet vág az arcunkba, hihetetlen tömörséggel megfogalmazva az alapvető emberi vágyakat, szerethetőségről, beteljesülésről. Mielőtt azonban valaki lélektani drámának sejtené a filmet, szétoszlatom a félreértéseket. Nagyon (k-betűs szó!) nem az. A humor céltáblájára pedig minden felkerül, életkorra, bőrszínre, nemre és a többi klisére, valamint a jó ízlésre való tekintet nélkül. És nemcsak a szereplők kapnak alapos fejmosást, de a néző is, mert Deadpool senkit sem kímél. És ez így a legjobb!


A képek forrása: port.hu, attackofthefanboy.com